Van'da Tarima Dayali Ihtisas OSB Ile 3 Bin Kisi Istihdam Edilecek

Tarim ve Orman Bakanliginca onaylanan ve tüzel kisilik kazandirilan Tarima Dayali Ihtisas Organize Hayvancilik Bölgesi'nin, 2022 yili yatirim programi kapsaminda insaatina baslanmasi hedefleniyor Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas: 'Projenin birinci etabinda 22 bin, ikinci etabinda ise 18 bin büyükbas kapasiteli 186 besi isletmesi, sanayi tesisleri, biyometan tesisi, acil kesim üniteleri, aritma tesisi, idari ve sosyal tesisler kurulacak'.

EMRE ILIKAN - Tarim ve Orman Bakanliginca Van'da kurulmasina onay verilen Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ile (TDIOSB) hem hayvanciligin daha modern yapilmasi saglanacak hem de binlerce kisilik istihdam olusturulacak.

Valilik öncülügünde hazirlanan, Büyüksehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odasi, Van Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi, Ipekyolu, Tusba, Gevas, Gürpinar belediyeleri, Van Ticaret Borsasi, Kirmizi Et Üreticileri Birligi ve Damizlik Sigir Yetistiricileri Birliginin paydas oldugu TDIOSB projesinin hayata geçirilmesine yönelik çalismalar devam ediyor.

Bakanlik tarafindan onaylanan ve tüzel kisilik kazandirilan TDIOSB projesiyle, Van'in Gürpinar, Edremit ve Gevas ilçeleri arasinda mera olarak kullanilan 17 milyon metrekarelik arazinin 4 milyon metrekarelik bölümünde modern hayvanciligin yapilabilecegi tesislerin kurulmasi planlaniyor.

Et ve deri isleme, yem fabrikasi, besi isletmelerinin kurulacagi bölgede, hayvan gübrelerinden elektrik enerjisi üretecek biyometan tesisi de insa edilmesi hedefleniyor.

Tüm yasal süreçleri tamamlanan TDIOSB'nin 2022 yili yatirim programi kapsaminda insasina baslanmasiyla, dogrudan ve dolayli binlerce kisinin is sahibi olmasi bekleniyor.

- "Hayvan varliginin artmasina katki saglayacak"

Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas, AA muhabirine, kent merkezinde faaliyet gösteren büyükbas besi isletmelerini sehir disina çikararak sanayi ile entegre edilmis, katma deger olusturma esasina dayali hayvancilik yapabilmelerini saglamaya çalistiklarini söyledi.

Ayni zamanda besi isletmelerinin sehirde yarattigi çevre sorunlarinin giderilmesini amaçladiklarini belirten Görentas, bu kapsamda 2017 yilinda kentteki ilgili kurumlarla bir araya gelerek TDIOSB'nin kurulmasi için çalisma baslattiklarini dile getirdi.

Uzun zamandir planlanan projenin Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin onayiyla tüzel kisilige kavustugunu belirten Görentas, sunlari kaydetti:

"Gürpinar, Edremit ve Gevas ilçeleri arasinda kalan mera alani proje için tahsis edildi. Projenin birinci etabinda 22 bin, ikinci etabinda ise 18 bin büyükbas kapasiteli 186 besi isletmesi, sanayi, aritma ve biyometan tesisleri, acil kesim üniteleri ile idari ve sosyal birimler kurulacak. Bölgede yaklasik 3 bin kisiye istidam saglanacak. Isletmelerden çikan çiftlik gübresi ile verimsiz olan bölgedeki araziler islah edilerek yem bitkilerinin üretimi yapilacak. Böylelikle isletmelerin kaba yem ihtiyaci da karsilanmis olacak. Proje tam kapasiteye ulastiginda hayvan sayisini 40 bine çikararak OSB'yi ülkemizin en önemli üretim-sanayi entagrasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."

Van'in küçükbas hayvan varligi bakimindan Türkiye'de ilk sirada yer aldigini vurgulayan Görentas, büyükbas hayvancilik bakimindan da Van'in bir merkez haline gelecegine inandigini ifade etti.

TDIOSB'nin kurulmasiyla kentteki besicilik faaliyetlerinin üst seviyeye çikacagini söyleyen Görentas, "Hayvanciligin gelismesi için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. 'Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var' projemiz devam ediyor. Bakanligimiz ahir ve agil yapimina yüzde 50 hibe destegi veriyor. Ekipman, yemlik, yonca tohumu desteklerimiz var. Ilimizde silajlik misir üretiminin yayginlasmasi için projeler gelistirdik. Van'da yapilan tarim ve hayvanciligi bir üst seviyeye çikartmak için çalismalarimiz devam ediyor. Desteklemeler sayesinde hayvan sayisi daha da artacak." diye konustu.
Kaynak: AA