(Özel) Motosikletli 112 Ekipleri Hayat Kurtariyor

Saglik Bakanligi tarafindan trafigin yogun oldugu veya araç trafigine kapali bölgelerde ilk müdahale için kullanilan özel donanimli motosiklet ambulanslar hayat kurtariyor. Vak’alara saniyeler içinde ulasan ekipler, ilk müdahaleyi yaptiktan sonra duruma göre görevi diger yatakli ambulanslara devrediyor.

(Özel) Motosikletli 112 Ekipleri Hayat Kurtariyor
Saglik Bakanligi tarafindan hayata geçirilen motosiklet ambulans ekipleri, yogun trafikte, yagmur çamur demeden dakikalar içerisinde ihbarlara ulasiyor. Bursa’da su ânda 2 tane olan motosikletli ambulanslar, duruma göre kimi vatandasa çarsi içinde, kimi vatandasa ise sahilde müdahale etmek için saniyelerle yarisiyor. Motorize ekiplerin ilk müdahale konusunda çok önemli oldugunu belirten Bursa Il Saglik Müdürlügü 112 Motorize Ekip görevlisi Ali Faruk Balkan, "Acil çagri merkezine ilk yardim çagrisi düstügü ândan itibaren biz hastamiza müdahale edebilmek için zamanla yarisiyoruz. Çünkü biliyoruz ki acil hastaliklarda erken müdahale sayesinde hastalarimizin hayatta kalma ihtimâli artiyor. Yatakli ambulanslarin vak’aya ulasmakta zorlandigi, yogun trafik, dar sokaklar ve trafige kapali alanlarda motorize ekiplerimiz devre giriyor. Biz trafikte hiç durmadan ilerleyerek hastaya veya yaraliya ulasiyoruz. Daha sonra duruma göre yatakli ambulanslara hastayi devrediyoruz" dedi.

Motosikletli ekipler olarak siki bir egitimden geçtiklerini belirten Ali Faruk Balkan, "Ancak biz ne kadar dikkatli olursak olalim, vatandaslarin da biraz bizleri görmeleri, hissetmeleri gerekiyor. Çünkü siren sesi duyduklarinda hiç saga sola bakmadan sol seridi bosaltmaya çalisiyorlar. Ancak biz sadece sol serit degil, ortadan veya en sagdan da gidebiliyoruz. Böyle durumlarda sikisiyoruz. Acil durumlar sadece sol serit degildir. Fermuar sistemi de vardir. Onun için ricamiz vatandaslarimizin siren duydugunda ilk olarak aynalarina bakarak duruma göre hareket etmeleridir" diye konustu.

112 Motorize Ekip görevlisi Cebrail Gatfar ise, "7 gün 24 saat görevimizin basindayiz. Bizim gibi canini disine takan bütün acil saglik hizmetleri ekiplerinin 1-7 Aralik Acil Saglik Haftasini kutluyorum" seklinde konustu.

Bursa’da il genelinde ayrica bin 157 acil saglik personeli ile 91 istasyonda 128 ambulans, 6 4x4 kar paletli ambulans, 1 obez ambulansi, 1 dört yatakli ambulans, 2 yenidogan yogun bakim ambulansi acil saglik hizmeti veriyor.
Kaynak: İHA