Mersin Büyüksehir Belediyesinin 2022 Yili Bütçesi Kabul Edildi

İçel Büyüksehir Belediyesinin 2022 Mali Yili Bütçesi, belediye meclisinde oy birligi ile kabul edilirken, Belediye Baskani Vahap Seçer, "Biz hayali bütçeler yapmiyoruz" dedi.

Mersin Büyüksehir Belediyesinin 2022 Yili Bütçesi Kabul Edildi
Büyüksehir Belediye Meclisi Kasim Ayi üçüncü birlesimi, Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda yapildi. Toplantida, bütçe ve yatirimlara iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan Seçer, meclisten destek beklediklerini, sorunlari ve eksiklikleri anlattiklarini ifade etti.

Kendilerinden büyük beklentiler oldugunu dile getiren Seçer, “Bakin belediyemiz bir bütçe yapiyor. Bütçenin gerçeklesme orani yüzde 100. Ne dediysek yapmisiz. Gelen parayi son kurusuna kadar degerlendirmisiz. Aldigimiz akaryakitin kirimlari belli, öncekinin belli, aldigimiz CNG’li otobüslerin alim fiyati belli. Yeni aldigimiz 67 adet 9 metrelik otobüslerinin alim fiyati belli. 152 milyon liraya bir otobüs aldi bu belediye, 48 ay vadeli ödüyor. Su anda limon otobüsler kullanimda olan. Inanin yeni 100 tane alacagiz, bakalim 300 milyonumuz mu gidecek, 350 milyonumuz mu gidecek, 31 Aralik’ta ihalesi var hep beraber görecegiz. 15 Kasim’da da ön yeterliligini yaptik” diye konustu.

2019, 2020 ve 2021 ekim ayi sonu itibariyle yapilan yatirimlar hakkinda detaylar paylasan Seçer, sirasiyla, “350 milyon, 402 milyon, 1 Kasim itibariyla 907 milyon ve yeni öngördügümüz yatirim miktari 1 milyar 558 milyon lira” ifadelerini kullandi. 2019’da yatirimlarin bütçeye orani yüzde 17 iken, bu oranin 2020’de yüzde 22, 1 Kasim 2021 itibariyle yüzde 31’e yükseldigini, 2022’de öngördükleri oranin ise yüzde 41 oldugunu kaydeden Seçer, “Bizim söylemek istedigimiz bu. Her kurus degerleniyor. Bundan emin olun” seklinde konustu.

“Biz öz gelirleri en düsük belediyeler arasindayiz”

Büyüksehir Belediyeleri arasinda öz gelirleri en düsük belediyelerden biri olduklarini açiklayan Baskan Seçer, “Son 10’dayiz. 2019 yili Nisan ayinda bu kent beni belediye baskani seçti. Ardindan 1 yil sonra pandemi, ardindan bu yil biraz nefes alir gibi olduk. Yatirim oranlarini size aktariyorum. Öz gelirlerimizi her geçen gün artiriyoruz, düzenlemeler yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Biz bu kente huzur getirdik”

Belediye yönetimine yöneltilen sorulari ve elestirileri cevaplayan Baskan Seçer, mecliste genel politika yapilmamasi gerektigini animsatarak, “Bizim bu kente huzur getirdigimizi söyleyebilirim. Buraya herkes Türkiye’nin her tarafindan yatirim yapmak için geliyor ve benim belediyeme herhangi bir sorunu, sikintisi için misafir olmak isteyen, ziyaret etmek isteyen her is adami da gelebiliyor. Bizim öyle ihya edecek, avanta verecek ya da ona imkan saglayacak bir müteahhit grubumuz ya da is adami grubumuz yok. Benim öyle bir çalismam yok” dedi.

“Biz hayali bütçeler yapmiyoruz”

Ilk 10 ayda merkezi idare vergi gelirleri toplaminin 1 milyar 708 milyon lira oldugunu belirten Baskan Seçer, sunlari söyledi: “Biz zaten gerçekçi bütçe yapiyoruz. Bizde gerçekten mali disiplin var. Takdire sayan bir mali disiplin var. Biz gelir bütçesi yapmisiz. 2019’da gerçeklesme orani yüzde 75.59. 2020 yilinda bu oran yüzde 91.83’e çikiyor. Su anda ilk 10 ay itibariyle de yüzde 88.96. Biz hayali bütçeler yapmiyoruz. Artislari da öngörüyoruz ve dogru öngörüyoruz. Yilsonuna kadar. Yani su anda yaptigimiz gelir bütçemiz gerçekçi bütçe. Denk bütçe yapmisiz. 3 milyar 660 milyon lira. Finansmanla dengelemisiz. Ama ondan önce demisiz ki, bizim toplamda gerçeklesecek gelirimiz 3 milyar 220 milyon lira. Emin olabilirsiniz. Buna yakin bir gerçeklesme oraniyla yili kapatacagiz. Çok olaganüstü bu saatten sonra gelismeler olmazsa.”

Metro projesinin finansmani hakkinda gelen elestirileri de degerlendiren Baskan Seçer, “Metro konusunda daha önce de bilgilendirdim. 1. etap 13.4 kilometre. Mezitli-Gar arasi yer altindan gerçeklesecek olan bir imalat, bir proje. 3 miyar 300 milyon lira civarinda bir ihale bedelimiz var. O zamanki döviz kuruna baktiginiz zaman yaptigimiz ihalenin bedeli asagi yukari 330 milyon Avro civarindaydi. Su anda o rakam 250 milyon Avrolarin da asagisina düstü. Avro bazinda bakacak olursaniz" diye konustu.

Ihaleyi gerçeklestirdiklerini, 900 milyon lira da borçlanma yetkisi aldiklarini hatirlatan Seçer, “Strateji Daire Baskanliginda ön incelemesi tamamlandi. Bize gelen bilgiler, daire baskaninin önünde imzada. Sonra Hazine Bakanligina gidecek, orada imzalanirsa biz bu finansmani saglayacagiz. Biz bu finansmani saglarken ihale sartnamesinde yüklenici firmaya ‘kredi de temin edebilirsin’ dedik. Ancak temin ettigin kredinin maliyeti bizim için cazip olursa bu bizim için geçerlidir. Yoksa biz tek tarafli olarak kabul etme ya da reddetme hakkina sahibiz. Biz daha uygun bir kredi bulabiliyorsak onu kullaniriz. Onlari da seferber ediyoruz ki, ne kadar çok arayis içerisinde olunursa daha ucuz finansa erisim olur ve daha çabuk olur” dedi.

Kaynak: İHA