Cumhurbaskani Erdogan, TRT Canli Yayininda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (5)

'2023 yili ocak ayi itibariyla Sakarya Gaz Sahasi'nda ilk gaz üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Su anda yol haritamiz bu' 'Sakarya Gaz Sahasi'nda ilk fazda 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküp üretim yapmayi planliyoruz. Ikinci fazin tamamlanmasinin ardindan açilacak kuyu sayisina bagli olarak bu rakam 40 milyon metreküpe çikacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "2023 yili ocak ayi itibariyla Sakarya Gaz Sahasi'nda ilk gaz üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Su anda yol haritamiz bu." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, TRT ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Mavi Vatan'da dogal gaz kesfi için arama gemileri aldigi hatirlatilarak, Karadeniz'de bulunan dogal gazin ne zaman çikartilacagi ve yeni kesiflerin olup olmadigi sorulan Erdogan, "Iktidara geldigimizde kiralama yöntemiyle bu isi yürütüyorduk. Diyorduk ki 'eger bulursaniz dogal gazi, yüzde 50 yüzde 50 paylasiriz.' Tabii sondaj çalismalari, sismik arastirmalar yapiliyor ama netice alamiyorlardi. Bunu BP, Shell ve Chevron ile yaptik. Tabii netice pek alinamadi. Netice de alinamayinca onlar da dogrusu çekip gidiyorlardi. Daha sonra biz kendimiz adim attik ve Berat Bey'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani oldugu döneminde 2 sismik arastirma gemisi ve ardindan sondaj gemileri aldik." diye konustu.

Söz konusu gemilerin sayisinin 5'e çiktigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, altinci geminin birkaç ay içerisinde tesliminin yapilacagini, bununla beraber 4 sondaj gemisine ve 2 sismik arastirma gemisine sahip olunacagini söyledi.

Gemilerin Karadeniz ve Akdeniz'deki çalismalarini çok daha yogun ve çok daha özgüvenle yapacagini belirten Erdogan, söyle devam etti:

"Tabii bu, birilerini ciddi manada rahatsiz ediyor. 2022 yili içerisinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonlarinin bitmesini planliyoruz, hedef bu. Bir taraftan da deniz tabani üretim sistemleriyle kara tesislerinin malzeme temini ve insaat çalismalari tüm hiziyla devam ediyor. Dagitim hattinin deniz tabanina yerlestirilmesi için tüm çalismalari 2022 yilinin ilk yarisinda baslatmayi öngörüyoruz.

Tüm bu çalismalarin tamamlanmasiyla 2023 yili ocak ayi itibariyla Sakarya Gaz Sahasi'nda ilk gaz üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Su anda yol haritamiz bu. Sakarya Gaz Sahasi'nda ilk faz 10 kuyudan günlük 10 milyon metreküp üretim yapmayi planliyoruz. Ikinci fazin tamamlanmasinin ardindan açilacak kuyu sayisina bagli olarak bu rakam 40 milyon metreküpe çikacak. Yeni müjdeler için ekiplerimiz hem arama hem de sondaj faaliyetleriyle bölgede yogun bir çalisma yürütüyor. Olumlu bir netice aldikça müjdeleri milletimizle paylasacagiz. Sadece paylasmakla da tabii kalmayacagiz. Üretimi yaptikça da milletimizle dogal gazi çok daha farkli bir sekilde insallah paylasacagiz."

- "Dogal gazin çiktigini gördügümüzde bunun zevki bir baska olacaktir"

21. yüzyilin, Türkiye'nin yili olacagina dair bir açiklamasi oldugu hatirlatilan Erdogan, "Allah'a hamdolsun artik bunun sinyallerini görmenin ötesinde, artik bunu yasadik, yasiyoruz. Bu gemilere sahip olmak öyle kolay bir is degil. Simdi bakiyorsunuz Türkiye Petrolleri Anonim Ortakligi'nin bu gemilere sahip olmasi ve bütün sismik arastirmalar, sondaj çalismalari, bu gemilere girdigimiz zaman onlarin o çalismasini gördügümüzde hakikaten mutlulugumuz çok çok farkli boyutlara ulasti. Bir de simdi dogal gazin çiktigini gördügümüzde o zaman tabii bunun zevki, keyfi bir baska olacaktir." dedi.

Dünkü firtinada hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaskani Erdogan, "Azerbaycan'da maalesef bir helikopterin düsmesi neticesinde 14 Azerbaycanli kardesimiz sehit oldu, 2 yarali var. Ilham Aliyev kardesimize bassagligi temennisinde de bulundum. Allah'tan sehitlerimize de rahmet diliyorum." ifadelerini kullandi.

Izmir depreminin birinci yilinda depremzedelere konutlarinin teslim edildigi animsatilan Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Malatya'da, Elazig'da hepimizi yasa bogan bu depremlerde gerçekten canimiz çok yandi. Bizler de hiç gecikmeden, süratle Izmir'de olsun, daha önce Malatya, Erzincan, Elazig bütün buralarda oldugu gibi hemen konutlarin yapimina basladik. Söz verdigimiz gibi de devlet olarak tüm kurumlarimizla vatandaslarimizin yaninda olduk. Arama ve kurtarmadan, enkaz kaldirmaya kadar yürütülen bütün çalismalari arkadaslarimizla beraber yakindan takip ettik. Gerek genel baskanvekillerim, genel baskan yardimcilarim, gerek tüm bakan arkadaslarim, gerek AFAD ve Kizilay, hep birlikte basta Içisleri Bakanimizin koordinesinde bu çalismalarini sürdürdüler."

- "Bir yil geçmeden konutlari teslim etmeye basladik"

Deprem konutlarini çok farkli bir sekilde insa ettiklerini belirten Erdogan, "Elazig, Malatya ve Izmir'de depremzedelerin yarasini sarmak için 35 bin 28 konut, 4 bin 104 köy evi ve 353 is yeri insa ediyoruz. Depremden zarar gören vatandaslarimiz için Elazig'da 23 bin 677 konut ve 2 bin 515 köy evi, Malatya'da 6 bin 287 konut ve 1555 köy evi yapiyoruz. Bir yil geçmeden konutlari teslim etmeye basladik." diye konustu.

Izmir'de bu teslimatlari yaparken vatandaslarin sevincinin kendilerini çok mutlu ettigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, konutlarin güzelligini gördükçe ayrica mutlu olduklarini belirtti. Erdogan, Izmir Bayrakli'daki konutlarin bölgeye farkli bir heyecan getirdigini ve bu mutlulugun, anahtarlarini teslim alan ailelerin gözlerinden okundugunu söyledi.

Izmir depreminin ardindan Bayrakli'da, yerinde 1391 konut ve 302 is yeri, rezerv alanda da 3 bin 649 konut ve 511 is yeri insa etmek için hemen harekete geçtiklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Bornova Egridere'deki 34 köy evi ile birlikte Izmir depreminin ardindan toplam 5 bin 74 konut ve 353 is yeri yapma karari aldik. Bu evleri de bir yil içinde teslim etme sözünü verdik. Onu da insallah halledecegiz. Tabii geçtigimiz cuma günü ilk etapta insaatlarini tamamladigimiz 596'si konut ve 145'i is yeri olmak üzere toplam 741 bagimsiz bölümü depremzede vatandaslarimiza teslim ettik." diye konustu.

- "Söyleyecek bir sözleri olmayinca herhalde bununla oyalaniyorlar"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun Malatya depremi sonrasi, "Bir Kizilay çadiri bile yok." dediginin hatirlatilmasi üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Maalesef içine girdigi çadir, Kizilay çadiri. Fakat Kizilayin hilalini görecek gözü de yok." ifadesini kullandi.

Muhalefetin seçimlerin erkene alinmasi israrinin sebebi sorulan Erdogan, "Arkadaslar kaç defa söyledik bilemiyorum ama daha kaç kez söyleyecegiz? Söyleyecek tabii herhangi bir sözleri olmayinca herhalde bununla oyalaniyorlar, yaptiklari is bu. Sayin Bahçeli'nin bugün konusmasinda da ifade ettigi üzere bu tavizsiz karar ve irade beyanina sevse de sevmese de bunlarin alismalarini, ben de aynen riayet etmelerini kendilerine tavsiye ediyorum." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, millete hayri, faydasi olmayanlarin gündemi seçimle mesgul ederek siyaset yaptiklarini sandiklarini belirterek, "Küresel gelismelere bagli olarak bütün bu yasanan döviz hareketliligini bahane ederek, seçim çagrisinda bulunanlar, son olarak halki sokaga çikmaya çagirdilar. Bunlarin geçmisten beri hep aliskanligi budur." degerlendirmesini yapti.

Birkaç marjinal grubun çagrisina sagduyulu halkin itibar etmedigini ve güvenlik güçlerinin de halki kiskirtanlara karsi gerekli islemleri baslattigini bildiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ben milletime verdigim sözü tutan bir siyasetçiyim. AK Parti sözünde duran kadrolardan mütesekkil bir parti, Cumhur Ittifaki da sözünün erlerinin kurdugu bir ittifaktir. Insallah vatandaslarimiz Haziran 2023'te sandik basina gidecek ve tercihini yine AK Parti ve Cumhur Ittifaki'ndan yana kullanacaktir. Bundan da hiç süphem yok. Malum su anda Cumhur Ittifaki, AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, birlikte yolumuza devam ediyoruz ve kararliligimizdan herhangi bir taviz söz konusu degil. Bu kararlilikla birlikte de insallah Haziran 2023'te milletimiz gerekli dersi gerekenlere verecektir."

(Sürecek)
Kaynak: AA