Manisa'da Su Faturalarinda Vatandasin Yüzünü Güldürecek Çalisma

Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, Kasim ayi Büyüksehir Belediye Meclis Toplantisi’nda, ilçe belediyelerince belirlenen ve su faturalari üzerinden tahsilati gerçeklestirilen evsel kati atik toplama ve bertaraf ücretleri ile ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Kati atik toplama bedellerinde ilçeler arasinda büyük farklar oldugunu vurgulayan Baskan Ergün, “Bu fiyat farkliliklarina son vererek daha adil bir sistem kurmamiz gerektigine inaniyorum” dedi.

Manisa'da Su Faturalarinda Vatandasin Yüzünü Güldürecek Çalisma
Manisa Büyüksehir Belediyesi Kasim Ayi Olagan Meclis Toplantisi’nda, 2022 yilinda uygulanacak olan evsel kati atik toplama ve bertaraf ücreti tarife raporu görüsüldü. Maddenin oylanmasi öncesinde konusan Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, “KAYSÜ olarak adlandirdigimiz, çöplerin toplanmasi ve bertaraf edilmesi için yasa geregi almamiz gereken ve su faturalariyla toplanan bir bedel hepinizin malumu. Bu bedeli sizlerin de bildigi gibi her ayin 25’inde ilgili belediyelere kurusu kurusuna aktariyoruz. Kovid-19 salgini; saglikla ilgili getirdigi sorunlarin yaninda tüm dünyayi ekonomik olarak da ciddi anlamda sekteye ugratti. Temel gida maddeleri, petrol ürünleri, elektrik ve dogalgazda yasanan fiyat artislari nedeniyle vatandaslarimizin üzerine binen ekonomik yükü hafifletmek için gerekli talimatlari vererek bir çalisma baslatmistim” dedi.



“Asagi yönlü bir düzenlemeye gidilmeli”

Konu ile ilgili ilçe belediyeleriyle sik sik toplantilar düzenlendigini belirten Baskan Ergün, “Bildiginiz gibi bu çöp toplama bedelleri ilk olarak ilçe belediye meclislerimiz tarafindan belirlenmisti. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na bagli Yerel Yönetimler Genel Müdürlügü’nün resmi yazisi ve bir mahkeme karari ile bu bedellerin Büyüksehir uhdesinde belirlenmesi gerektigi bildirildi.

Bizler de Büyüksehir Belediyemizin öncülügünde 17 ilçe belediyemiz ile birçok toplanti yaptik ve fikir alisverisinde bulunduk. Uygulamada yasanan sikintilar ve vatandaslarimizin karsi karsiya kaldigi ekonomik zorluklar nedeniyle bu ücretlerde asagi yönlü olarak bir düzenlemeye gidilmesi gerektigine inaniyorum” dedi.



“Tüketilen su üzerinden metreküp basina hesaplanmasi lazim”

Manisa il genelinde 634 bin su abonesi oldugunu ifade eden Baskan Ergün, “Büyüksehir Belediyemiz tarafindan alinan kati atik bertaraf bedeli, vatandaslarimiz evde oldugu zaman tükettigi su miktarina göre metreküp basina belirlenen rakam üzerinden hesaplaniyor. Ancak ilçe belediyelerimiz tarafindan alinan kati atik toplama bedelleri, sabit bir ücret tarifesi ile tahsil edildigi için vatandas su tüketse de tüketmese de, evde olsa da olmasa da bu parayi ödemek zorunda kaliyor. Örnegin; son üç ayda 119 bin 674 abonemizin okuma islemi gerçeklestirildiginde su sarfiyatinin olmadigi gözlenmistir. Ancak faturalarina ilçe belediyelerinin aldigi kati atik toplama bedeli eklenmistir. Artik bu Kati Atik Toplama Bedelinin de tüketilen su üzerinden belirlenerek metreküp basina hesaplanmasi lazim” diye konustu.



“Vatandasin üretmedigi çöpün toplama bedelinin de ortadan kalkmasi lazim”

Ilçeler arasindaki fiyat farkliliklari ve vatandasin evde olmadiginda üretmedigi çöpün bedelinin alinmasi konularinda düzenleme yapilmasi gerektigine vurgu yapan Baskan Ergün, sunlari söyledi:

“Mesela kartli su sayaci kullanan bir abone 2-3 ay su yüklemediginde, yaptigi ilk yüklemede bu kati atik toplama bedeli otomatik olarak kesiliyor ve gecikme zammi ile birlikte vatandasa yansiyordu. Son bir yilda 3 ay ve üzeri su yüklemesi yapmayan abone sayisinin 37 bin 446 olduguna baktigimiz zaman bu konunun özellikle pandemi sürecinde ne kadar önemli oldugu asikardir. Simdi bu gecikme zamminin da, vatandasin evde olmadigi zaman üretmedigi çöpün toplama bedelinin de ortadan kalkmasi lazim. Ayrica, kati atik toplama bedellerinde ilçelerimiz arasinda çok büyük farkliklar var. Bir ilçe örnegin 5 lira kati atik toplama bedeli aliyorsa diger bir ilçe 15 lira aliyor. Bu fiyat farkliliklarina da son vererek daha adil bir sistem kurmamiz gerektigine inaniyorum.”

“Vatandasimiza nefes aldirmis olacagiz”

MASKI Genel Müdürlügü tarafindan yeni bir fatura düzeni dizayn edildigini ve her kurumun su faturasinin toplamindan aldigi payin açik bir sekilde gösterildigini ifade eden Baskan Ergün, “Bu çalismayi yapmamizin nedeni, vatandasimiz; ödedigi paranin nereye gittigini görmesi içindir. Bu toplanan kati atik toplama ve bertaraf bedelleri, sürekli sosyal medyada karsimiza çikan ’vergi bedeli’ degil, çöplerin toplanmasi ve bertarafina yönelik alinan hizmet bedelleridir. Ancak vatandaslarimizin hakli oldugu yanlar da var. Bunlarin hepsini düzeltmeliyiz. Komisyonlarimiz da bu konularla ilgili çalisarak mesken aboneleri yani hane halki için en adilane düzenlemeyi yapacaktir. Bu çalismayla kati atik toplama ve bertaraf bedelleri hemserilerimizin mutlu olacagi düzeye inecektir. Kanunen alinmasi gereken bu bedeller üzerinden yapilacak düzenleme neticesinde dar gelirli vatandaslarimiza da rahat bir nefes aldirmis olacagiz. Her zaman belirttigim gibi, bu makamlarda hemsehrilerimizin menfaatlerini korumak ve onlarin yüzünü güldürecek çalismalarin altina imza atmak için variz. Bu konularda alinacak kararlarin simdiden hayirli olmasini diliyor, herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Konusmanin ardindan teklif, ara komisyonlara gönderildi.
Kaynak: İHA