Nikaragua Halki Devlet Baskanligi Seçimi Için Sandik Basina Gitti

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da halk, devlet baskanini belirlemek üzere sandik basina gitti.

Bölge basininda çikan habere göre, Nikaragua'da 7 partinin yaristigi seçimde, yerel saatte 18.00'de sandiklar kapandi.

Yüksek Seçim Kurulundan (CSE) yapilan açiklamada, sonuçlarin gecenin ilerleyen saatlerinde açiklanabilecegi belirtildi.

Oyunu esiyle kullanan Devlet Baskani Daniel Ortega, basina yaptigi açiklamada, muhalefetin boykot çagrisina tepki gösterdi.

Muhalefet partilerini ülkede "terörizm" çikarmakla suçlayan Ortega, "Bunlar bu seçimlerin yapilmasini istemiyor çünkü komplo kuruyorlar, baris istemeyen seytan bunlar." ifadesini kullandi.

Yerel medyaya göre, ülkeyi 14 yildir yöneten Ortega'nin 4. kez yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakiliyor.

Öte yandan, komsu ülke Kosta Rika'da bir araya gelen 1000 kadar Nikaragua vatandasi, seçimlerin "hileli" olacagini öne sürerek Ortega yönetimini protesto etti.

- Seçim süreci

Nikaragua'daki seçimde, 4,4 milyondan fazla kisi, devlet baskaninin yani sira Ulusal Meclise 90 milletvekili ile Orta Amerika Parlamentosu için 20 temsilci belirleyecek.

Seçim yarisina, favori gösterilen Ortega liderligindeki Sandista Ulusal Kurtulus Cephesi (FSLN) olmak üzere 6 parti daha katildi.

Seçimlerin güvenligini saglamak için 15 bin ordu mensubu ve 16 bin 655 polis görevlendirildi.

- Seçime tepkiler

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Avrupa Birligi (AB) ve ABD'den yapilan açiklamalarda, seçimin hileli ve güvenilir olmayacagi savunuldu.

ABD Disisleri Bakanligi, 15 Ekim'deki açiklamasinda, Nikaragua'da düzenlenecek devlet baskani seçimlerinin "tüm güvenilirligini yitirdigini" bildirmisti.

Nikaragua'da seçimler öncesi birçok muhalif isim "ihanet yasasi" kapsaminda gözaltina alinmisti. Ülkenin 76 yasindaki mevcut Devlet Baskani Ortega, kazanmasi halinde 4. dönem için seçilmis olacak.

Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonuna göre, Nikaragua'da 2018'de Ortega liderligindeki FSLN hükümetine karsi kitlesel protestolarda 325 kisi hayatini kaybetmis, on binlerce protestocu hapse atilmisti.

Kaynak: AA