ECOWAS, Gine Ve Mali'deki Cuntaya Yönelik Yaptirimlarini Hayata Geçiriyor

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) askeri darbelerin yasandigi Mali ve Gine'de demokratik seçimlerin bir an evvel düzenlenmesi çagrisini yinelerken, her iki ülkedeki cunta üyelerine de yaptirimlarin derhal uygulanacagini duyurdu.

ECOWAS ülkelerinin liderleri, Mali ve Gine'deki askeri darbeler sonrasi durumu ele almak üzere Gana'nin baskenti Akra'da olaganüstü zirvede bir araya geldi.

Zirve sonrasi yapilan açiklamada, Gine'de 5 Eylül'deki darbenin ardindan hala askerlerin elinde bulunan devrik lider Alpha Conde'nin derhal hiçbir sart olmadan serbest kalmasi gerektigi belirtildi.

Ülkede demokratik seçimlerin 6 ay içinde gerçeklestirilmesi ve buna iliskin detayli takvimin bir an evvel belirlenmesi çagrisinda bulunulan açiklamada, daha önce duyurulan, cunta üyelerine seyahat yasagi ve mal varliklarinin dondurulmasi gibi yaptirimlarin hayata geçirilecegi kaydedildi.

- ECOWAS gelecek ay durumu tekrar degerlendirecek

ECOWAS, Mali ile ilgili de daha önce Subat 2022'de gerçeklestirilmesi kararlastirilan seçim takvimine uyulmasi çagirisi yapti.

Mali'deki cunta yönetiminin, ECOWAS'a seçimleri belirlenen sürede yapamayacaklarini belirten bir mektup ilettigi ögrenildi.

Bu kapsamda cunta üyelerine seyahat yasagi ve mal varliklarini dondurma gibi yaptirimlarin derhal uygulanacagi vurgulandi.

ECOWAS ülkelerinin gelecek ay, tekrar bir durum degerlendirmesi yapmak üzere olagan sekilde toplanacagi bilgisi de paylasildi.

- Mali hükümeti ile uluslararasi toplum arasinda "seçim takvimi" tartismasi

Mali'de askerlerin yönetimindeki hükümetin, açikça ifade etmese de seçimleri erteleyerek geçis sürecini uzatmak istedigi biliniyor.

Geçis sürecinin basbakani Choguel Maiga, eylülde, seçimlerin birkaç hafta ya da ay ertelenebilecegini söylemisti.

Basta ECOWAS olmak üzere uluslararasi toplum, seçimlerin belirlenen tarihte yapilmasi konusunda sik sik açiklamalarda bulunuyor.

Cunta ise kesin seçim tarihine, aralik ayinda yapilacak ulusal istisareler sonucu karar verilecegini belirtiliyor.

- Ülkede 9 ayda ikinci darbe

Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Assimi Goita, 24 Mayis'taki kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Bah N'daw ve Basbakan Moctar Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Goita, 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek cumhurbaskanligi görevine resmen baslamis, basbakanliga da Maiga'yi getirmisti.

Kaynak: AA