Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (4)

'Karabag'in ve Azerbaycan topraklarinin haksiz, hukuksuz, ahlaksiz isgali karsisinda 30 yil boyunca susanlar, bölgede dökülen kanlarin ve yasanan trajedilerin bas sorumlusudur' 'Uluslararasi toplumun gözü önünde yaklasik 30 yil süren bu isgali bitiren zaferi için Cumhurbaskani kardesim Aliyev basta olmak üzere tüm Azerbaycanli kardeslerimizi bir kez daha tebrik ediyoruz' 'Bu yeni dönem Ermenistan'i da yillardir kendini içine hapsettigi cendereden çikartabilecek firsatlar sunmaktadir. Bizim ülkemize ve milletimize dogrudan husumet yöneltmedigi sürece kimseyle çözülemeyecek bir sorunumuz yoktur' 'Iktidara geldigimiz günden beri gönlümüzün istedigi seviyede mesafe kat edememis olsak da kültür tasavvurumuzu dogru bir çerçeveye oturtmak için pek çok adim attik' 'Anadolu irfaninin tertemiz nefesini ve sicak ruhunu insanimiza ve dünyaya yeniden hissettirecek kültür ve sanat insanlarimiza ihtiyacimiz var'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Karabag ve Azerbaycan topraklarinin haksiz, hukuksuz, ahlaksiz isgali karsisinda 30 yil boyunca susanlar, dökülen kanin ve trajedilerin bas sorumlusudur." dedi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, PKK terör örgütünü nasil ülke sinirlari içinde bitirme noktasina getirdilerse, ülke disinda da peslerini birakmayip, örgütün siyasi uzantilarini ve onlarla ayni çuvala girenleri de millete ifsa etmeyi sürdüreceklerini vurguladi.

Bu kirli ittifaki kuranlarin hesap edemedikleri seyin, milletin güçlü irfani ve engin dirayetiyle her türlü oyunu çözme, her türlü tuzagi bozma feraseti oldugunu belirten Erdogan, çok partili siyasi hayatin her döneminde oldugu gibi yakin tarihte Gezi olaylarinda, FETÖ'nün darbe girisimlerinde, PKK ve DEAS saldirilarinda, Türkiye'nin güney sinirlarinin kusatilmasi projelerinde sayisiz örneklerini gördükleri bu kutlu iradeye hep tabi olduklarini ve olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Erdogan, bugün Azerbaycan'in Karabag'i ve isgal altindaki topraklarini 44 günlük sanli bir savasin ardindan kurtardigi zaferin birinci yildönümü oldugunu hatirlatarak, "Uluslararasi toplumun gözü önünde yaklasik 30 yil süren bu isgali bitiren zaferi için Cumhurbaskani kardesim Aliyev basta olmak üzere tüm Azerbaycanli kardeslerimizi bir kez daha tebrik ediyoruz." diye konustu.

Karabag'in ve Azerbaycan topraklarinin haksiz, hukuksuz, ahlaksiz isgali karsisinda 30 yil boyunca susanlarin, bölgede dökülen kanlarin ve yasanan trajedilerin bas sorumlusu oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bilindigi gibi Azerbaycan'in zaferi ile sonuçlanan savas 27 Eylül'de Ermenistan'in saldirisi ile baslamisti. Isgal yillari boyunca bilinçli olarak silahlandirilan ve cesaretlendiren Ermenistan, daha önce de ciddi ateskes ihlalleri yapmisti. Bu defa Türkiye olarak vatanlarini savunmak ve isgal altindaki topraklarini kurtarmak için mücadele eden Azerbaycanli kardeslerimizi çok daha güçlü sekilde destekledik. Çatismalar devam ederken çesitli ülkelerin girisimleri ile ilan edilen tüm ateskesleri bozan Ermenistan, Azerbaycanli kardeslerimizin cesareti ve kahramanligi sayesinde agir bir yenilgiye ugramislardir. Dünyanin son dönemde gördügü bu en büyük zaferin kazanilmasinda emegi geçen herkesi tebrik ediyor, Allah'tan sehitlerimize rahmet, gazilerimize hayirli, saglikli ömürler diliyorum."

- "Her platformda Azerbaycanli kardeslerimizin yaninda yer almayi sürdürecegiz"

Zaferin ardindan Azerbaycan'in isgalden kurtardigi topraklarindaki 30 yillik acinin ve ihmalin izlerini silmek için hizli bir imar seferberligi baslattigini anlatan Erdogan, "Son olarak Fuzuli'de insa edilen uluslararasi havalimaninin açilisi vesilesiyle Azerbaycanli kardeslerimizin imar ve insa faaliyetlerinde de yanlarinda oldugumuzu gösterdik. Ayni sekilde mayinli arazilerin temizlenerek yeniden tarima ve ekonomiye kazandirilmasi çalismalarinda da Azerbaycanli kardeslerimize destek veriyoruz. Yine Zengezur koridoru basta olmak üzere yapilan anlasmadan kaynaklanan haklarini almalari konusunda da her platformda Azerbaycanli kardeslerimizin yaninda yer almayi sürdürecegiz." dedi.

Karabag'in ve isgal altindaki Azerbaycan topraklarinin kurtulusunun Kafkasya'da yeni bir dönemin miladi olacak kadar önemli oldugunu kaydeden Erdogan, söyle devam etti:

"Öyle ki bu yeni dönem Ermenistan'i da yillardir kendini içine hapsettigi cendereden çikartabilecek firsatlar sunmaktadir. Bizim ülkemize ve milletimize dogrudan husumet yöneltmedigi sürece kimseyle çözülemeyecek bir sorunumuz yoktur. Dünyanin siyasi ve ekonomik bakimdan en mümbit bölgesi olan Kafkasya'nin sahip oldugu insani ve ekonomik zenginliklerin burada yasayan herkesin huzuru ve refahi için kullanilmasini istiyoruz. Yeni küresel sistemde Kafkasya'nin stratejik önemi daha da artacaktir. Kadim tarihi ve kültürel iliskilere sahip bulundugumuz bu cografyanin aydinlik gelecegi için Türkiye olarak üzerimize düseni yapmakta kararliyiz. Cuma günü Istanbul'da toplanacak Türk Konseyi'nde diger kardes ülkelerle birlikte ortak gelecegimizi enine boyuna konusacagiz. Konseyin kurumsal kapasitesinin misyonuna uygun sekilde güçlendirilmesi basta olmak üzere üye ve gözlemci ülkelerle hemen her konuda mutabik oldugumuzu görmekten memnuniyet duyuyoruz."

- "Kültür tasavvurumuzu dogru bir çerçeveye oturtmak için pek çok adim attik"

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhuriyet'in kurulusunun 98'inci yil dönümünü Türkiye'ye ve Cumhuriyet'e yakisir eserler kazandirarak kutladiklarini dile getirerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Önce 28 Ekim'de Ankara'daki eski Hipodrom alaninda insa ettigimiz Baskent Millet Bahçesi'ni hizmete açtik. Gerçekten de baskentimize yakisir bir eser olan bu millet bahçesi simdiden Ankaralilarin en çok ziyaret ettikleri yerler arasina girmistir. Cumhur Ittifaki olarak Sayin Devlet Bahçeli Bey'le birlikte bu açilisi yaptik ve tüm Ankaralilarin hizmetine sunduk. Cumhuriyet Bayrami günü olan 29 Ekim'de ise Istanbul'da yeni Atatürk Kültür Merkezimizin açilisini yine Devlet Bey'le ve çok genis katilimli bir sekilde unutulmayacak bir törenle gerçeklestirdik. Ayni gün simdiden bir marka haline dönüsen Beyoglu Kültür Yolu Festivali'ni de baslattik. Bünyesinde pek çok kültür biriminin yer aldigi Ümraniye Hekimbasi Millet Bahçesi de geçtigimiz hafta hizmete açtigimiz eserlerden biri. Görüldügü gibi Türkiye'nin diger hizmet basliklariyla birlikte çevre, kültür, sanat alanlarinda da hak ettigi yere varmasi için samimi gayret gösteriyoruz. Iktidara geldigimiz günden beri gönlümüzün istedigi seviyede mesafe kat edememis olsak da kültür tasavvurumuzu dogru bir çerçeveye oturtmak için pek çok adim attik."

Kültürel faaliyetlere verilen destekleri artirdiklarini, ülkenin dört bir yaninda sanat ve kültür merkezleri açtiklarini, hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler düzeyinde sanatçilara sahip çiktiklarini vurgulayan Erdogan, "Türk müzigi hakkinda bilimsel çalismalar yapilmasi ve dünya çapinda sanatçi yetistirilmesi için Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir müzik üniversitesini Ankara'mizda kurduk. Istanbul'da da ilk, orta, lise seklinde yine bir müzik okulunun açilisini yaptik. Biz elbette kültür ve sanatin önünü açmak için her türlü destegi vermeye devam edecegiz. Fakat bu topraklarin ve insanimizin muazzam birikimini yasatacak ve yarinlara tasiyacak olanlar kültür ve sanat insanlarimizdir." ifadelerini kullandi.

- "Anadolu irfaninin nefesini yeniden hissettirecek kültür ve sanat insanlarimiza ihtiyacimiz var"

Erdogan, bu anlayisla iktidarlari boyunca çagdaslik adina gelenegin yok sayilmasini da gelenek adina çagin gerçeklerine göz kapatilmasini da reddettiklerinin altini çizerek, sunlari söyledi:

"Gelenegimizin ortaya koydugu büyük birikimi, çagin dili ile yeniden ve yeni biçimlerle ifade etmenin mümkün olduguna inaniyoruz. Nitekim Türkçede 'gelenek' kelimesi 'gelen-ek' demektir. Bir baska ifade ile bize ulasan yeni seyler ekleyerek gelecege tasidigimizda gelenek tarih olmaktan çikarak, yasayan ve dinamik bir gövde haline gelir. Bu bakimdan sairlerimize, yazarlarimiza, müzisyenlerimize, ressamlarimiza, hattatlarimiza, oyuncularimiza, yönetmenlerimize, mimarlarimiza tarihi görevler düsüyor. Kültür sanat insanlarimizdan Avrupa, Amerika merkezciligin empoze ettigi sahte hiyerarsileri bir kenara birakarak daha adil, daha zengin, daha çogulcu, daha kucaklayici bir kültür sanat iklimi olusturmalarini bekliyoruz. Bunun için de Anadolu irfaninin tertemiz nefesini ve sicak ruhunu insanimiza ve dünyaya yeniden hissettirecek kültür ve sanat insanlarimiza ihtiyacimiz var. Ayaklari Anadolu topraklarina basan ve ufku tüm dünyayi kusatan bir sanat ve kültür tasavvuru ile bize yeni ufuklar açan, yeni hedefler gösteren, yeni duygular yasatan kültür ve sanat insanlarinin arayisi içindeyiz."

Eskinin eski oldugu için kötülenmedigi, yeninin de sadece yeni oldugu için kutsanmadigi bir anlayisla geçmisten bugüne ve yarina uzanan bir yürüyüse öncülük eden kültür ve sanat insanlari beklediklerini dile getiren Erdogan, "Dilimizle, cografyamizla, siirimizle, müzigimizle, mimarimizle, kisacasi bizi biz yapan medeniyet degerlerimizde bu imkan ve kabiliyete sahibiz." görüsünü paylasti.

- "Ecdat gibi bir isik olur ve dünyayi aydinlatiriz"

Dogu'yla Bati'nin, gelenek ile modernligin, güçlü ve sanli bir tarihle dinamik bir bugünün kesisme noktasinda yeni, üretken ve çok boyutlu eserlere imza atabilecek durumda olduklarini aktaran Erdogan, söyle devam etti:

"Ne kendi sesimizden vazgeçeriz ne de baskalarinin sesine kulagimizi kapatiriz. Ne kendi isigimizin sönmesine izin veririz, ne de baskalarinin isigina gözümüzü kapatiriz. Ne kendi dilimizden vazgeçeriz ne de baskalarinin konusmasina engel oluruz. Bunu yaparken kendimiz olarak, kendimiz kalarak ve kendimizi sürekli yenileyerek tipki ecdat gibi bir isik olur ve dünyayi aydinlatiriz. Hoca Ahmed Yesevi, Yunus, Mevlana, Haci Bektas-i Veli gibi ruhlarimizi tezyin ederek insanin özündeki güzelligi ortaya çikartmak için çalisiriz. Mimar Sinan, Matrakçi Nasuh, Kazasker Mustafa Izzet, Itri, Dede Efendi, Tamburi Cemil Bey gibi büyük sanatkarlarimizin çagrisina kulak verir ve dünyayi güzellestirmeye gayret ederiz. Karacaoglan, Pir Sultan Abdal, Asik Veysel, Neset Ertas gibi gönül ustalarimizin kalpten kalbe kurdugu yollari birlestirir ve insan olmanin manasini idrak etmeye çalisiriz. Mehmet Akif, Necip Fazil, Nazim Hikmet, Yahya Kemal gibi sairlerin zengin dünyalarindan aldigimiz güç ve ilhamla yürüyüsümüze hiz katariz. Bizler bu büyük hazinenin kapisinda tembel tembel oturan insanlar degiliz, olmayiz, olamayiz. Yapmamiz gereken önce bu hazinenin kiymetini bilmek, sonra da yeni eserlerle onu zenginlestirmektir. Geçtigimiz 19 yilda kültür sanat alaninda attigimiz her adimi bu hissiyatla hayata geçirdik."

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhurbaskanligi bünyesinde verdikleri kültür sanat ödüllerini de ayni yaklasimla belirlediklerini kaydederek, bu vesileyle Cumhurbaskanligi 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ni takdim edecekleri isimleri açikladi.

(Bitti)
Kaynak: AA