AB Yönetiminden Göçmen Krizi Nedeniyle Belarus'a Yaptirimlari Genisletme Çagrisi

AB Komisyonu, üye ülkelerin genisletilmis yaptirim rejimini onaylamasini istedi AB yetkilileri, göçmenlerin geldigi kaynak ve transit ülkeleri ziyaret edecek.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Polonya ile Belarus sinirindaki göçmen krizinin ardindan AB üyesi ülkelerden Belaruslu yetkililere yönelik genisletilmis yaptirim rejimini onaylamasi çagrisinda bulundu.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, yaz aylarindan bu yana Belarus'tan Polonya, Litvanya, Letonya gibi AB ülkelerine süren düzensiz göç hareketlerinden en büyügünün Polonya’ya siniri olan Grodno sehrinde yasanmasi sonrasi açiklama yapti.

"Belarus, insanlarin hayatini tehlikeye atmaktan vazgeçmeli. Göçmenlerin siyasi amaçlar için Belarus tarafindan araç olarak kullanilmasi kabul edilemez." ifadesini kullanan von der Leyen, AB'ye bu sekilde yapilan baskinin ise yaramayacagini belirtti.

Polonya, Letonya ve Litvanya'nin basbakanlari ile konusarak AB'nin dayanismasini dile getirdigini ve bu ülkeleri nasil destekleyecegini ele aldigini bildiren von der Leyen, sunlari kaydetti:

"Üye ülkelere, bu hibrid saldirinin sorumlusu olan Belaruslu yetkililere yönelik genisletilmis yaptirim rejimini onaylamalari çagrisinda bulunuyorum. AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Margaritis Schinas, AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile koordinasyon içinde, kendi vatandaslarinin Belarus makamlarinin kurdugu tuzaga düsmesini önleyecek sekilde hareket etmelerini saglamak için kaynak ve transit ülkeleri ziyaret edecek.

AB, özellikle kara listeye alma yolu da dahil olmak üzere insan kaçakçiliginda etkin olan üçüncü ülke hava yolu sirketlerine nasil yaptirim uygulanacagini da inceleyecek."

Von der Leyen, ayrica Birlesmis Milletler ile insani bir krizin ortaya çikmasini önlemenin ve göçmenlerin kendi ülkelerine gönderilmelerinin yollarini da arastiracaklarini bildirdi.

- AB-Belarus gerilimi

AB ile Belarus arasindaki gerginlik Agustos 2020'de Belarus'ta düzenlenen ve Aleksandr Lukasenko'nun kazandigi açiklanan cumhurbaskanligi seçiminin ardindan artmisti. AB, Belarus'ta seçime hile karistirildigi gerekçesiyle seçim sonucunu tanimadigini açikladi.

AB, seçimlere hile karistirildigi gerekçesi disinda Belarus'ta muhalefete baski uygulandigini belirterek bu ülkeye yaptirimlar uyguluyor. Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko'nun da dahil oldugu yaptirimlar, seyahat kisitlamasi ve varliklarin dondurulmasi gibi uygulamalari içeriyor.

AB ülkeleri ayrica 23 Mayis'ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin bomba ihbari üzerine Belarus’un baskenti Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki Belarus vatandasi muhalif Roman Protaseviç'in gözaltina alinmasi nedeniyle Belarus havayolu sirketlerine AB hava sahasini kapatti.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden göçmenleri getirerek AB ülkeleri Polonya, Litvanya ve Letonya sinirlarina göndermek, "düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birlik'i bu yolla istikrarsizlastirmaya çalismakla" suçluyor.
Kaynak: AA