Sudan Ögretmenler Komitesi Açiklamasi Gözaltina Alinan 87 Ögretmen Yargilanmadan Hapse Gönderildi

Sudan Ögretmenler Komitesi, 25 Ekim'de yönetime el koyan ordunun aldigi kararlari protesto etti.

Komite, polisin gözaltina aldigi 87 ögretmenin yargilanmadan baskent Hartum'daki Soba Cezaevi'ne konuldugunu öne sürdü.

Komite üyeleri, Egitim Bakanligi önünde ordunun yönetime el koymasini ve ardindan aldigi kararlari protesto etti.

Askeri yönetim karsiti protestolara öncülük eden Sudan Meslek Odalari Birliginden yapilan açiklamada, polisin protestolara katilan ögretmenlere göz yasartici gazla müdahale ettigi, 87'sini gözaltina aldigi belirtilmisti. Polisin müdahalesi sirasinda bir ögretmenin bacaginin kirildigi bilgisi paylasilmisti.

Sudan Meslek Odalari Birligi, 5 Kasim'da ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri ve askeri müdahale karsiti gösteri çagrisi yapmisti ancak eylemlere katilim sinirli kalmisti.

Birlik, "Devrimci güçler, tüm bilesenleriyle bayraklarini kaldirdi: Asker ile müzakere yok. Pazarlik yok. Ortaklik yok." ifadelerini kullanmisti.

- Sudan'da askeri müdahale

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Ülkenin birçok yerinde telefon ve internet hatlari kesilirken, askeri güçler, baskent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayida çalisani gözaltina almisti.

Sudan’da askeri müdahale sonrasi azledilen Basbakan Abdullah Hamduk, ordu ile herhangi bir diyaloga girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi sartina sikica bagli oldugunu belirtmisti.

Sudan Ordusu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Uluslararasi toplumun Sudan'daki yönetim krizinin çözümü ve ara buluculuk girisimlerinden su ana kadar sonuç alinamadi.

Kaynak: AA