Nikaragua Halki Bugün Devlet Baskanligi Seçimi Için Sandik Basina Gidiyor

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da halk, devlet baskanini belirlemek üzere bugün sandik basina gidecek.

Nikaragua'da 7 partinin yarisacagi seçimde, 4,4 milyondan fazla kisi, devlet baskaninin yani sira Ulusal Meclis'e 90 milletvekili ile Orta Amerika Parlamentosu için de 20 temsilci seçecek.

Yüksek Seçim Kurulunun (CSE) açiklamasinda, 3 bin 106 Oy Merkezinde kurulacak olan 13 bin 459 sandikta, yerel saatte 07.00'den itibaren oy verilebilecegi bildirildi.

Seçim yarisina favori gösterilen Devlet Baskani Daniel Ortega liderligindeki Sandista Ulusal Kurtulus Cephesi (FSLN) olmak üzere 6 partinin daha katilmasi bekleniyor.

Seçimlerin güvenligini saglamak için 15 bin ordu mensubu ve 16 bin 655 polis görev alacak.

- Seçime tepkiler

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Avrupa Birligi (AB) ve ABD'den yapilan açiklamalarda, seçimin hileli ve güvenilir olmayacagi savunuldu.

ABD Disisleri Bakanligi, 15 Ekim'deki açiklamasinda, Nikaragua'da düzenlenecek devlet baskani seçimlerinin "tüm güvenilirligini yitirdigini" bildirmisti.

Nikaragua'da seçimler öncesi birçok muhalif isim "ihanet yasasi" kapsaminda gözaltina alinmisti. Ülkenin 76 yasindaki mevcut Devlet Baskani Ortega, kazanmasi halinde 4. dönem için seçilmis olacak.

Amerikalar Arasi Insan Haklari Komisyonuna göre, Nikaragua'da 2018'de Ortega liderligindeki Sandista Ulusal Kurtulus Cephesi hükûmetine karsi kitlesel protestolarda 325 kisi hayatini kaybetmis, on binlerce protestocu hapse atilmisti.

Kaynak: AA