KADES Üzerinden Yapilan 227 Bin 936 Ihbarin Tamamina Müdahale Edildi

Kadina siddetin önüne geçebilmek ve kadinlara yardim edebilmek amaciyla gelistirilen akilli telefon uygulamasi Kadin Acil Destek Ihbar Sistemi (KADES) üzerinden gelen 227 bin 936 ihbarin tamamina müdahale edildi.

Içisleri Bakanliginin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimda, Aile Içi ve Kadina Karsi Siddetle Mücadele Sube Müdürü Sibel Özdemir'in KADES uygulamasina ve Elektronik Kelepçe Izleme Merkezi'ne iliskin bilgiler verdigi video yer aldi.

Buna göre Özdemir, kadin vatandaslarin siddete maruz kaldiklarinda veya maruz kalma ihtimali bulundugu anda KADES uygulamasini kullanmalari halinde olay yerine en yakin ekip veya devriyenin ortalama 4-5 dakika gibi sürede duruma müdahale ettigini bildirdi.

KADES uygulamasini 2 milyon 668 bin 306 kisinin telefonuna indirdigini kaydeden Özdemir, uygulama üzerinden gelen 227 bin 936 ihbarin tamamina müdahale edildigini açikladi.

Özdemir, siddet magduru bir kadinin, yasadigi olayla ilgili ilk müracaatini aile içi ve kadina karsi siddetle mücadele bürolarina yaptigini belirterek, sunlari söyledi:

"Bu müracaati esnasinda ifadesi alinir. Darp izi eger mevcutsa mutlaka doktor raporu alinir. Daha sonra risk düzeyini belirlemek ve en uygun tedbir kararini alabilmek için olusturdugumuz ve tüm ülke genelinde kullanilan aile içi ve kadina yönelik siddet risk degerlendirme kayit formu doldurulmaktadir. Siddet magdurunun beyani dogrultusunda risk düzeyini belirleyerek 6284 sayili Kanun kapsaminda en uygun tedbir siddet magduruna yönelik olarak verilir. Ilgili personelimiz tarafindan düzenli olarak kontrol edilir."

Elektronik Izleme Merkezi'nin Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun talimatiyla kuruldugunu dile getiren Özdemir, özellikle mükerrer siddettin önlenebilmesi, magdur kadinlarin tekrar ayni siddet olayina maruz kalmamasi için elektronik izleme merkezinden siddet uygulayanin magdura yaklasmamasi yönünde 7/24 kesintisiz olarak takibinin ve izlemesinin yapildigini bildirdi.

Özdemir, Elektronik Izleme Merkezi tarafindan 248 vakanin aktif takip edildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Tüm ülke genelinde yayginlastirilan bu uygulama ile mahkeme kararlarinin sisteme kaydi buradan yapilip ayni zamanda siddet magduru ile siddet uygulayanin takibi sistem üzerindeki ekranlardan takip edilir. Olasi siddet uygulayanin siddet magduruna yaklasmasi söz konusu ise yine izleme merkezi personelimiz tarafindan hem siddet magduru hem siddet uygulayan kisi telefonla aranarak ikaz edilir."

Paylasilan videoda ayrica anlatilan uygulamalara iliskin örnekler sunuldu.

Kaynak: AA