Washington Büyükelçisi'nin Esinin Ev Sahipliginde YEE'nin 'Bes Çayi' Programlari Basladi

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’in esi Inci Mercan'in ev sahipliginde, “Bes Çayi” isimli kültürel diplomasi programinin ilkini dün gerçeklestirdi.

Inci Mercan'in ev sahipligindeki programa, ABD’nin önde gelen kuruluslari ve büyükelçiliklerden çok sayida davetli katildi.

Program sunumunu gerçeklestiren YEE Washington DC Iletisim Direktörü Casey Coskun, dünyadaki neredeyse her bir ülkenin kendine özgü bir çay kültürü oldugunu, Türk kültüründe de Türk çayinin ayri bir önem tasidigini vurguladi.

Inci Mercan, programin açilisinda yaptigi konusmada, "Çay, birçok ülkenin ortak kültürel degeridir ve ayni zamanda küresel bir uyum ve misafirperverlik sembolüdür." ifadesini kullandi.

Çayin tüm dünyada insanlari bir araya getiren güçlü bir figür oldugunu belirten Mercan, bu nedenle de büyükelçi esleri olarak ayda bir düzenleyecekleri programlarla toplumsal konulara ve ülkeler arasindaki iliskilere pozitif katki sunmayi hedeflediklerini belirtti.

- Büyükelçi Mercan, konutun her zaman misafirlere açik oldugunu belirtti

Programin kapanis konusmasini gerçeklestiren Büyükelçi Hasan Murat Mercan ise Türkiye ve yabanci birçok ülkenin önemli bir degeri olan çay kültürü özelinde farkli ülkelerden büyükelçiler, büyükelçi esleri, önemli sivil toplum kuruluslarinin liderleri ve akademinin temsilcilerinin bir araya gelmesinden büyük mutluluk duydugunu dile getirdi.

Ilk programin konusu olan "Kovid-19 sonrasi kadin istihdami ve egitiminin güçlendirilmesi" ile ilgili paylasimlardan kendisinin de önemli çikarimlarda bulundugunu belirten Mercan, katilimcilara tesekkür etti.

Hasan Murat Mercan, Türkiye'nin Washington Büyükelçiligi'nin tarihi konutunun kapisinin misafirlere her zaman açik oldugunu ve benzer bir araya gelislerle bu yerleskelerin anlam kazandigini kaydetti.

Programa Arjantin, Belarus, Gürcistan, Jamaika, Somali, Banglades, Sirbistan, Benin, Umman, Kazakistan, Irak, Madagaskar, Sili, Tayland, Nijerya ve Singapur gibi çok sayida ülkenin büyükelçisi ve esleri ile diplomatik temsilcileri, Dünya Bankasi, IMF, John Hopkins Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi, New York Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Howard Üniversitesinden dekan ve akademisyenler ile ABD Disisleri ve Gazi Isleri Bakanliklarindan üst düzey isimler katildi.

Programda Türk çayi esliginde Türk mutfagini yansitan çesitli mezeler ve baklava ikraminda bulunuldu ayrica katilimcilara Türk çayi ve baklavasindan olusan hediye paketleri verildi.

Kaynak: AA