Türkiye'de Ilk Kez Üretildi, Sokak Hayvanlarina Umut Oldu

Sivas’ta bir firma Türkiye’nin ilk off-grid inverter ve lityum bataryali solar jeneratörünü üretti, gelistirilen teknoloji kis aylarinda sokak hayvanlari için umut oldu.

Türkiye'de Ilk Kez Üretildi, Sokak Hayvanlarina Umut Oldu
Sivas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firma uzun çalismalarin ardindan Türkiye’nin ilk off-grid inverter ve lityum bataryali solar jeneratörünü üretti. Karbon emisyonu azaltmayi hedefleyerek üretilen bu solar jeneratörün sarji daha uzun ömre sahip. Test asamasinda olan Jeneratör sokak hayvanlarina yönelik yapilan yuvada test ediliyor. Yuvanin çatisina konulan günes panelleri sayesinde üretilen elektrik jeneratörde depolanabiliyor olmasinin yani sira anlik olarak da kullanilabiliyor. Yuva içerisinde enerjisini jeneratörden alan isitici sayesinde de sokak hayvanlari soguktan korunuyor. Bu sayede hem cihazin performansi ve çalisir durumu gözlemlenebilirken hem de soguk kis günlerinde üsüyen sokak hayvanlarinin isinma ihtiyaci gideriliyor. Örnek bir çalisma olan yuvada test çalismalari basariyla devam ediyor.

“Sokak hayvanlarini isitalim diye düsündük”

Firma Genel Müdürü Çagri Eken, sokak hayvanlarini isitma düsüncesi dogdugunu söyleyerek, “Biz solar jeneratör üretiyoruz. Günes enerjisiyle beslenen bir jeneratör. Tamamen temiz enerji. Bunu depolamali bir sekilde yapiyoruz. Burada ürettigimiz cihazlarin saha testlerini yapabilmemiz gerekiyor. Biz 2 kw bir jeneratör yaptik ve 2 kw güçte cihazlarimizin tamamini denememiz gerekiyor. Biz bunu faydali bir modele çevirdik. Sivas’in soguk sartlarinda gece burada köpeklerin agitini çok dinledik. Buda bizi buna iteledi. Ürünü çikardik ürün hazir. Testleri yaparken en azindan sokak hayvanlarini isitalim diye düsündük. Su anda köpekler alismaya basladilar. Içerisine girip çikiyorlar. Hayvanlara fayda saglamis olacagiz” dedi.



“Bu cihazla Türkiye’de bir ilk yaptik”

Eken, bu cihazla Türkiye’de bir ilki yaptiklarini belirterek, “Burada paneller isitici görevinde degil. Günes enerji panelleri elektrik üreten günes panelleri. Biz ürettigimiz elektrigi kendi ürettigimiz jeneratörde depoluyoruz. Hem depoluyoruz gece kullanimi için hem de gündüz ihtiyaci için kullanilan bir sistem tasarladik. Su anda daha az enerji tüketen isitici sistemler üzerinde çalisiyoruz. Burada daha az enerji ile nasil isitiriz mantigi. Bunu böyle bir modelle gelistirip büyütme sansimiz daha büyük. Sehrin farkli noktalarina bunu tabi ki koyacagiz. Büyük yaptik 4-5 hayvanin sigacagi sekilde. Bu cihazla Türkiye’de bir ilk yaptik. Gelistirmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA