Selçuk Bayraktar, Basarilarinin Sirrini Açikladi

T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani ve BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, “Evlenene kadar evim olmadi, hep is yerinde kaldim. Ilk IHA projemizi sundugumuz bürokrat ‘siz en iyisi bu islerle ugrasmayin, tercümanligimizi yapin’ demisti. Bu basarinin altinda güvenlik güçlerimizle adeta omuz omuza verdigimiz mücadele yatiyor” dedi.

Selçuk Bayraktar, Basarilarinin Sirrini Açikladi
“TEKNOFEST 2022 Karadeniz” hazirliklari kapsaminda Samsun’da bulunan T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani ve BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Samsun Üniversitesi Ballica Kampüsünde Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin 2021-2022 egitim-ögretim yili açilis dersi için ögrencilerle bir araya geldi.

Ögrencilerin coskulu karsilamasiyla derse baslayan Selçuk Bayraktar, geçmisten bugüne havacilik tarihinden ve kendi hayatindan örnekler sundu. BAYKAR’in kurulus hikâyesini aktaran Bayraktar, gençleri tesvik edecek fikir ve tavsiyelerinin yaninda Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemini hatirlatarak sunlari söyledi:

“Bizler için aslolan menzil degil mücadelenin kendisidir. Bu serüvenin ilk adimi olan Bayraktar Mini IHA’dan bugüne gelistirdigimiz tüm teknolojilerimiz, büyük mücadelelerle hayata geçti. 2004 yilinda bir yandan arastirma görevlisi olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisansima devam ediyordum, diger yandan Mini IHA projemizi Savunma Sanayii Müstesarligina sunmak için çalisiyorduk. Hedefimiz, Mini IHA sinifinda da olsa ilk milli tasarim insansiz hava aracini ülkemize kazandirmakti. O dönemde Türkiye savunma sanayiinde neredeyse tamamen yurt disina bagimliydi. Hele ki hava araçlari söz konusu oldugunda ithal menseli ürünlerden baskasini konusmak bile mümkün degildi. Hiç unutmam, savunma sanayiindeki bir bürokrata projemizi sundugumuzda ’Evladim, akilli çocuklarsiniz. Iyi okumussunuz, çalismalariniz da iyi. Ama bakin yabancilar almis basini gitmis. Onlara yetismemiz asla mümkün degil. Siz en iyisi bu islerle ugrasmayin. Siz aramizda köprü olun, tercümanligimizi yapin yeter, daha da fazla zorlamayin’ demisti. Bizim de mücadelemiz burada basladi.



“BIZ HENÜZ DOGMADAN KARTLI BILGISAYARLARDA YAZILIM YAPAN ANNEM”

Bayraktar, konusmasinin devaminda sunlari kaydetti:

“O zaman anladik ki, bu topraklarin bize yükledigi sorumluluk çok büyük. Milli IHA gelistirme serüveninde Bayraktar ailesi olarak hep birlikte çalistik. Babam rahmetli Özdemir Bayraktar son nefesine kadar azim ve gayretle çalisti. Evlenene kadar evim olmadi, hep is yerinde kaldim. Biz henüz dogmadan kartli bilgisayarlarda yazilim yapan annem Canan Bayraktar, ‘Ogullarim, bu gelistirdigimiz teknolojiyi her türlü engellemelere, entrika ve yildirma politikalarina ragmen Türk ordusunun serefli evlatlarinin hizmetine sunmamaniz halinde sizleri basarisiz addedecegimin bilinmesini, süt hakkim olarak niyaz ediyorum’ demisti. Bu nasihat en zor zamanlarda bile bizlere güç verdi. Bizim hedefimiz, yazilimlari yurt disinda tasarlanan montaj uçaklar yapmak degil, en kritik uçus-kontrol sistemlerini kendimizin gelistirdigi IHA’lari semalarimizda uçurmakti. Bizim hedefimiz, bürokrasinin koridorlarinda degil, havada uçabilen uçaklar yapmakti. Allah’a sükürler olsun, hedefimizden hiç sasmadik. Uçaklarimiz hep sahada, cephe hattinda görev yapti. Biz de teknik ekibimizle beraber bu sistemlerin en iyi sekilde gelistirilmesi için ilk günden itibaren güvenlik güçlerimizle sahadayiz. Eger bugün kendi sinifinda dünyanin en iyisi kabul edilen insansiz hava araçlarina sahipsek bu basarinin altinda güvenlik güçlerimizle esgüdüm halinde, adeta omuz omuza verdigimiz mücadele yatiyor.”

Açilis dersi, soru-cevap kisminin ardindan hediye takdimi ve fotograf çekimiyle son buldu.

Selçuk Bayraktar’a programda Sanayii ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin, Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra Belediye Baskani Hamit Kiliç, Ondokuz Mayis Belediye Baskani Osman Topaloglu ve protokol üyeleri eslik etti.

Samsun Üniversitesi ögrencileri ve önceki TEKNOFEST’lere katilip çesitli ödüller alan takim üyeleriyle yakindan ilgilenen Bayraktar, gayretlerinden dolayi kendilerini tebrik etti.

Kaynak: İHA