Sabanci Holding, Küresel Risklere Ragmen Güçlü Büyümesini Sürdürdü

Sabanci Holding Üst Yöneticisi Cenk Alper: 'Güçlü nakit akisi yaratmaya devam ederek bilançomuzu saglamlastirdik. 9 aylik dönemde, banka disi kombine gelirlerde yüzde 36 büyüme ortaya koyduk'

Sabanci Holding, 2021 yilinin 9 aylik döneminde tek seferlik gelirler hariç tutuldugunda 5 milyar 773 milyon lira net kar elde etti.

Sabanci Holding, 2021 yilinin üçüncü çeyregine iliskin finansal sonuçlarini açikladi. Buna göre, salginin ilk günlerinden itibaren, dinamik portföy yapisiyla finansal sürdürülebilirlige odaklanan Sabanci Holding, 9 aylik dönemde güçlü performansini sürdürerek, tek seferlik gelirler hariç tutuldugunda 5 milyar 773 milyon lira seviyesinde net kar sagladi.

Holdingin ayni dönemde konsolide net satislari da yüzde 38 artirarak 58 milyar 971 milyon liraya ulasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, mevcut islerde dijital dönüsüme önem verdiklerini belirterek, son yillarda hayata geçirdikleri teknoloji odakli yatirimlar sayesinde, salginin tüm kisitlarina ragmen güçlü büyümeyi sürdürdüklerinin altini çizdi.

Sürekli daha iyiyi aramanin, süreçleri devamli olarak iyilestirmeye çalismanin Sabanci'nin is kültürünün en önemli unsurlari arasinda yer aldigini ifade eden Alper, sunlari kaydetti:

"Bu basarili sonuçlar da bunun en büyük çiktisi. Güçlü finansal risk yönetimi yaklasimimiz ve uygulamalarimizla, kur ve faizlerdeki oynakliga ragmen finansal dayanikliligimizi bir kez daha gösterdik. Bu dönemde güçlü nakit akisi yaratmaya devam ederek bilançomuzu saglamlastirdik. 9 aylik dönemde, banka disi kombine gelirlerde yüzde 36 oraninda büyüme ortaya koyduk. Sanayi sirketlerimiz bu dönemde güçlenen iç ve global talebi en iyi sekilde karsilayarak çok güçlü sonuçlar elde etti. Yapi malzemeleri sirketlerimiz de güçlü operasyonel performanslariyla yüksek seviyede üretimlerini sürdürürken, küresel tedarik zincirlerindeki aksamalara ragmen, müsterilerinin taleplerini saglam bir sekilde karsilamayi bildi."

- "Ilk günden bu yana sahada, vatandaslarimizin yaninda olduk"

Cenk Alper, Aksigorta ve Agesa markalariyla iki sigorta sirketinde yola tek ortakla çok daha güçlü bir sekilde devam ettiklerini ve yeni yapilanmayla birlikte iki sirketi de tam konsolidasyon kapsamina aldiklarini belirtti.

Aksigorta ve Agesa arasinda is birligini artirmaya yönelik sinerji projeleri baslatildigini aktaran Alper, "Hedef müsterilerin sigorta ihtiyaçlarini bütüncül olarak karsilayabilme vizyonu dogrultusunda, iki sirket ortak proje gelistirme ve strateji çalismalarini tüm hiziyla sürdürüyor." ifadelerini kullandi.

Alper, tüm dünyada artan emtia ve enerji fiyatlarinin küresel ekonomide dalgalanma yarattigini vurguladi. Enerji is kolunda, Topluluk sirketlerinin güçlü finansal yapilarini korudugunu ve ülke ekonomisine de ciddi katkilar sundugunu belirten Alper, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönemde de ülkemizde sürekli olarak artan enerji talebinin saglikli ve kesintisiz bir sekilde karsilanmasi enerji sirketlerimizin en büyük önceligi oldu. Bankamiz 2021’in ilk 9 ayinda ekonomimize sagladigi kredi destegini 330 milyari nakdi olmak üzere toplam 400 milyar TL seviyesine çikardi. Perakende is kolumuz da bu dönemde teknoloji odakli yatirim, hizmet ve projeleriyle toplulugumuzun sürdürülebilir büyümesine önemli katkilarda bulundu."

Alper, yeni ekonomiye odaklanan Sabanci Holding'in, topluluk vaadi dogrultusunda, Philip Morris Türkiye’deki hisselerinin tamaminin (yüzde 25) devir sürecini geçen ay içinde baslattigini, bu kapsamda, Philip Morris International Sabanci Holding’in Philsa ve PMSA’daki hisselerini alma planiyla 6 Ekim 2021'de Rekabet Kurumu'na basvuruda bulundugunu hatirlatti.

Sabanci Holding CEO'su Alper, ülke genelinde yaz aylarinda yasanan çevre felaketleri yaralarinin sarilmasi için Sabanci Toplulugu’nun bu süreçte, tüm imkanlarini seferber ettigini belirtti.

Enerji dagitim isi kapsaminda, bölgelerde yasanan yangin ve sel felaketlerinde bölge insaninin ilk günden bu yana yaninda olduklarini, altyapi hizmetlerini hizlica hayata geçirerek hayatin önemli seviyede etkilenmesini engellemek üzere her türlü önlemi aldiklarini aktaran Alper, "Vatandaslarimizin elektrik faturalarinda ötelemeye giderek bir nebze destek olmaya çalistik. Sigorta sirketlerimiz de bölgedeki hasarlari öncelikli olarak telafi etti." ifadelerini kullandi.

- "Sabanci Toplulugu’ndan, Cumhuriyet’in 98'inci yil dönümünde tarihi seferberlik"

Cenk Alper, Sabanci Toplulugu’nun, Cumhuriyet’in 98’inci kurulus yil dönümünde tarihi bir seferberlik baslattigini belirterek, "Sabanci Toplulugu olarak kuruldugumuz günden itibaren hep sahada, hep insanimizin yanindaydik. Simdi tüm çalisanlarimizla birlikte es zamanli olarak sahalardayiz, bu topraklara sahip çikiyoruz. Haci Ömer Sabanci’nin bundan 96 yil önce, bu Toplulugun tohumlarini atarken söyledigi gibi; ‘Bu topraklardan kazandigimizi bu topraklarin insaniyla paylasmak’ en büyük ilkemiz, önceligimiz." ifadelerini kullandi.

Sabanci Toplulugu’nun kuruldugu Adana’da, Kozan ilçesine bagli Kizlarsekisi Köyü’nde düzenlenen basin toplantisi ve gönüllü etkinliklerle baslatilan “Sabanci Cumhuriyet Seferberligi”, Cumhuriyet’in Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yil dönümü olan 10 Kasim’a kadar devam edecek.

Seferberlik, Sabanci Toplulugu’nun faaliyet gösterdigi, Adana, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Çanakkale, Istanbul, Kocaeli ve İçel olmak üzere toplam 11 ilde gerçeklestirilecek.
Kaynak: AA