(ÖZEL) Dünya Projesi Belediye El Degistirince Unutulmaya Yüz Tuttu

Eskisehir’de Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Profesörü Sibel Sevim’in Odunpazari Belediyesi is birligiyle 2014 yilinda ilk etabini tamamladigi ve dünyada sayili benzerlerinin bulundugu Çagdas Seramik Açik Hava Müzesi Parki projesi, ayni dönemde gerçeklesen yerel seçimlerde belediyenin el degistirmesinin ardindan sonlandirildi. Yapiminin üstünden 7 yil geçen parkta yer alan eserler ise bozulmaya yüz tuttu.

(ÖZEL) Dünya Projesi Belediye El Degistirince Unutulmaya Yüz Tuttu
Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde ögretim üyesi Prof. Sibel Sevim, Ispanya gezisi esnasinda dünyaca ünlü mimar Antoni Gaudi’nin 1914 yilinda tamamlanan eseri Park Güell’den etkilenerek bir proje gelistirdi. Içindeki sanat eserlerinin yapiminda sadece atik seramiklerin kullanilacagi bir açik hava müzesi ve park tasarlayan Sevim, projesi için bir kalkinma ajansindan hibe aldi. 2014 yilinda dönemin AK Partili Odunpazari Belediye Baskani Burhan Sakalli’ya projeyi sunan Sevim, Yenikent mahallesinde 50 bin metrekarelik alanda park için çalisma onayi alarak ekibiyle birlikte belediye is birliginde projenin ilk etabini tamamladi. 8 ay süren ilk etap sonucunda park içerisinde bulunan amfi tiyatro ve yürüyüs yollari atik seramiklerden olusan sanat eserlerine dönüstü. Klozetler ve lavabolar dâhil olmak üzere tüm seramik atiklari degerlendiren Sevim ve ekibi park için 5 tane de heykel yapti.

Projenin ilk etabi tamamlandiktan sonra park 2014 yilinda hizmete açilirken, ayni yil gerçeklesen yerel seçimlerin ardindan Odunpazari Belediye Baskanligina CHP’li Kazim Kurt seçildi. Sevim, seçimlerden bir süre sonra belediye tarafindan projenin durduruldugunu iddia etti. Devam edilmesi halinde dünyaca ünlü sanatçilarin Eskisehir’e gelecegini, proje dogrultusunda interaktif sanat egitimlerinin verilecegini ve bir sosyal yasam alani olusacagini aktaran Prof. Sibel Sevim, projenin durdurulmasi nedeniyle yasadigi hayal kirikligini dile getirdi.

“Biz neden ülkemizde böyle projeler yapmiyoruz diye düsündüm”

Projenin fikir asamasini anlatan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Profesörü Sibel Sevim; üniversite, sanat ve toplum isbirligi heyecani ile projeye basladigini belirterek, “2014 yilinda proje basladi ve yaklasik 8 ay sürdü. Projenin fikir asamasi, Ispanya gezim esnasinda Antoni Gaudi’nin Park Güell’ini görmemle olustu. O yillarda parki gezdigimde, ‘neden biz ülkemizde böyle projeler yapmiyoruz’ diye düsünmeye basladim. Dönemin Odunpazari belediye baskani ile görüstükten sonra kendisi projeyi kabul etti. Eskisehir, her tarafi seramik fabrikalariyla çevrili olan bir sehir ve bu fabrikalarin her gün tonlarca seramik atigi olusuyordu. Projeyi gerçeklestirirken bu fabrikalar çok ise yaradi ve onlarla yazistik. Baslangiçta proje alanina tonlarca seramik atiklar geliyordu. Ilk etapta amfi tiyatro ve müze kismini düsündük, park alaninda yürüyüs yollariyla birlikte 5 tane heykel tasarladik” ifadelerini kullandi.

“Seçimden sonra proje ne yazik ki durduruldu”

Projenin durdurulmasiyla soke oldugunu belirten Sevim, "O dönemde çok heyecanlanmistik, fakat 2014 yilinda ilk etabi tamamladiktan sonra belediye seçimleri oldu. Siyaset kelimesine hep uzak dursam da bu kelimenin ne anlama geldigini ilk defa o zaman yasadim. Bu benim için gerçekten çok büyük bir soktu. Seçimden sonra proje ne yazik ki durduruldu. Durduruldugunda kaybeden ülkemiz oldu. Çok küçük örnekleri var ama bu, ilk etabinda dünyada esi benzeri olmayan bir parkti. Ülkemiz ve Eskisehir kaybetti. Çevre halkina büyük katkilar saglayacakti. Dünyaca ünlü sanatçilar gelecekti, interaktif egitimler verilecekti ve bunlar hep planlanmisti” diye konustu.



“Su anda gidip bakamam, yüregim kaldirmaz diye düsünüyorum”

Proje durdurulduktan 2 yil sonra parki görmeye gittigini söyleyen Sevim, yasadigi hayal kirikligini su sözlerle dile getirdi:

“Parkin yapilisindan bugüne olusan tahribat nasilsa, o tahribat aslinda su anda beni betimliyor. Proje durdurulduktan sonra 2016 yilinda ABD’den bir sanatçi arkadasim gelmisti ve parki çok görmek istedigini belirtti.

Onu kiramayip gittim ama gittigimde gözyaslarimi tutamadim. Parkin geldigi son durumdan o kadar üzgünüm ki su anda oraya gidip bakamam, yüregim kaldirmaz diye düsünüyorum.”
Kaynak: İHA