Küresel Piyasalar ABD'nin Istihdam Verilerine Odaklandi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikalarinda normallesme yolunda ilk adimi atmasinin ardindan dün karisik bir seyir izlenirken, bugün ABD'nin ekim ayi istihdam raporundaki veriler takip edilecek.

Fed'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde devreye aldigi tahvil alim programinda azaltima bu ay sonu itibariyla baslayacagini ve azaltim hizinin ekonomik gelismelere bagli olarak degiskenlik gösterebilecegini duyurmasi ile açiklanacak makroekonomik verilerin önemi artti.

Bankanin, para politikasini belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldigi veriler arasinda, ABD'nin istihdam raporunda yer alan tarim disi istihdam, issizlik orani ve ortalama saatlik kazançlar bulunuyor. Bu kapsamda bugün açiklanacak ekim ayi istihdam raporu verilerinin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olmasi bekleniyor.

Analistler, Fed Baskani Jerome Powell'in faiz artirimi konusunda sabirli olacaklarini belirttigini ve konusmasinda enflasyon, ücretlerdeki seyir ve tam istihdam konularina odaklandigini ifade ederek, bundan sonraki süreçte söz konusu verilere iliskin her türlü gelismenin, bankanin faiz politikasi beklentileri üzerinden piyasalara etkisinin artacagini söyledi.

Makroekonomik tarafta dün ABD'de ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi, 30 Ekim ile biten haftada 269 bine inerek Kovid-19 salgini döneminin en düsük seviyesine geriledi. Ülkede dis ticaret açigi ise eylülde aylik yüzde 11,2 artarak 80,9 milyar dolarla zirvesine çikti. Söz konusu gelismede, ABD'nin ihracatinin eylülde yüzde 3 azalmasina karsin ithalatinin yüzde 0,6 artmasi etkili oldu.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda karisik bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,09 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 yükselerek kapanis rekorlarini tazeledi. Dolar endeksi dün 94,5 ile 3 haftanin en yüksek seviyesini görmesinin ardindan bugün 94,4 seviyelerinde yatay hareket ediyor. Tahvil piyasasina yönelimin artmasi ile dün ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri yüzde 1,60 seviyelerinden yüzde 1,51'lere kadar gerilerken, bugün yüzde 1,54 seviyesinde bulunuyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin, bugüne kararsiz bir seyirle baslamasi dikkati çekiyor.

Avrupa tarafinda, dün Ingiltere Merkez Bankasi (BoE) faiz ve varlik alim programinda degisiklige gitmezken, enflasyonun Nisan 2022'de zirveye çikacagi öngörüsünde bulundu. Son güne kadar faiz artirimi konusunda beklentilerin degiskenlik gösterdigi toplantidan çikan kararlarinin ardindan pay piyasalarinda alis agirlikli bir seyir izlendi. Bankacilik hisselerindeki sert düsüse karsin emlak sektörü sirket hisselerindeki yükselisin etkisiyle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,44, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,53 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 deger kazandi. Avro/dolar paritesi dün 1,1528 ile son 3 haftanin en düsük seviyesine gerilemesinin ardindan bugün 1,1550 seviyelerinde bulunuyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratlari bugün karisik bir seyir izliyor.

Asya tarafinda, Çin'de emlak sektöründe faaliyet gösteren Evergrande'nin yani sira baska önde gelen sirketlerde de borç çevirme konusunda sikintilarin yasanmasi, pay piyasalarinda baski unsuru olmaya devam ediyor. Çinli emlak gelistirme sirketi Kaisa Grup'un, likidite sikintisi nedeniyle ödemelerini gerçeklestirememesinin ardindan Hong Kong borsasi, sirketin ve istiraklerinin hisselerinde islemleri durdurdu. Veri tarafinda ise Japonya'da hanehalki harcamalari eylülde aylik yüzde 5 artarak beklentilerin üzerinde gerçeklesse de salgin öncesi seviyelerin altinda kalmaya devam etti. Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 geriledi.

Emtia tarafinda, dün Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazi OPEC disi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu, aralik ayinda daha önce belirlenen günlük petrol üretim kesintilerini kademeli olarak her ay 400 bin varil hafifletilmesi planina devam etme karari aldi. Piyasalarda güçlenen yetersiz arz endiseleri ve ABD'nin petrol arzini daha da artirma çagrilarina ragmen çikan kararin ardindan Brent petrolün varil fiyati dün 79,9 dolarla yaklasik bir ayin en düsük seviyesini görürken, bugün 80,9 dolar seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Yurt içinde dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,85 deger kazanarak günü 1.575,67 puandan tamamladi ve tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirdi. Dolar/TL ise dün 9,60-9,75 bandinda hareket etmesinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 9,7110 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan dün Türkiye'nin 2021 yilina iliskin büyüme tahminini Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) yüzde 5,5'ten yüzde 9'a, uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Moody's de yüzde 6'dan yüzde 9,2'ye yükseltti.

Analistler, küresel çapta para politikalarina yönelik belirsizliklerin azalmasinin pay piyasalarini desteklese de tahvil tarafina yönelimin artmasinin bir baski unsuru olabilecegine isaret etti.

Bugün yurt içinde veri gündeminin zayif oldugunu, yurt disinda ise ABD'de açiklanacak istihdam raporundaki verilerin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.590 seviyesinin direnç, 1.540 puanin destek konumunda bulundugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle;

10.00 Almanya, eylül ayi sanayi üretimi

13.00 Avro Bölgesi, eylül ayi perakende satislar

15.30 ABD, ekim ayi tarim disi istihdam, issizlik ve ortalama saatlik kazançlar

Kaynak: AA