Etiyopya'dan Eski Askerlere Orduya Dönme Çagrisi

Etiyopya hükümeti, isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) ile mücadele kapsaminda eski askerilerini, Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetlerine katilmaya çagirdi.

Savunma Kuvvetlerinden yapilan açiklamada, TPLF üyeleriyle mücadelede eski askerlerin önemli görev üstlenmeye çagrildigi belirtildi.

Açiklamada, fizik, saglik, bilgi ve deneyim açisindan uygun kosullarda bulunan eski askerlerin Savunma Kuvvetleri tarafindan memnuniyetle karsilanacagi ifade edildi.

Askerlerin kayitlarinin 10-24 Kasim tarihlerinde yapilacagi kaydedildi.

- Dünyadan ateskes çagrisi

Etiyopya hükümeti, TPLF'nin saldirilari nedeniyle 2 Kasim'da olaganüstü hal ilan etti ve Addis Ababa'ya yapilabilecek saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturdu.

Agir çatismalarin ardindan Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentlerini alan TPLF güçlerinin, baskente yaklasik 350 kilometre uzaklikta oldugu belirtiliyor.

ABD, Avrupa Birligi, Afrika Birligi ve bazi Afrika ülkeleri, çatismalarin bir an önce durmasi ve müzakerelerin baslamasi çagrisi yapti.

Etiyopya ordusu, geçen yil sonu operasyonlarda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'in merkezi Mekelle'den çekilmisti.

Ülkenin kuzeyinde son 1 yildir süren çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisiyi de acil yardima muhtaç hale getirdi.

Kaynak: AA