ABD, Suudi Arabistan'a 650 Milyon Dolarlik Mühimmat Satisina Onay Verdi

ABD Disisleri Bakanligi, Suudi Arabistan'a 650 milyon dolar degerinde F-15 savas uçaklarinin havadan havaya mühimmat ekipman satisina onay verdigini açikladi.

ABD Savunma Güvenlik Isbirligi Ajansindan yapilan yazili açiklamada, "Disisleri Bakanligi, Suudi Arabistan'a tahmini degeri 650 milyon dolar olan AIM-120C Gelismis Orta Menzilli Havadan Havaya Füze (AMRAAM) ve ilgili ekipmanlarinin satisinin onaylanmasina karar verdi." ifadesi kullanildi.

Satis onayina iliskin Kongreye tebligat gönderildigi belirtilen açiklamada, satis paketinde 280 AIM-120C füzesinin yani sira 596 adet LAU-128 Füze Firaltma Raylari ve diger destek ekipmaninin yer aldigi kaydedildi.

Açiklamada, bu füzelerin Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri envanterindeki F-15 uçaklari ve Eurofighter Typhoon uçaklarinda kullanilacagi belirtildi.

Disisleri Bakanliginin silah satis onaylari sadece ABD yönetimi açisindan satisin bir mahzuru olmadigi anlamina geliyor.

ABD Kongresinin 30 is günü içinde Bakanligin kararina itiraz etmemesi durumunda, yönetim satisin yapilmasina onay verilen ülke ile satis paketinin içerigi için görüsmelere basliyor.

Bu görüsmelerin sonunda ABD, o ülkeye bir teklif mektubu sunuyor. Teklife olumlu yanit aldigi takdirde de tedarik islemi gerçeklesiyor.

Kaynak: AA