26 Bin 894 Kisi Organ Nakli Bekliyor

Saglik Bakanligi: '2021 yilinda, 2 bin 376 kisi karaciger, 22 bin 775 kisi böbrek, 1290 kisi kalp, 285 kisi pankreas, 157 kisi akciger, 8 kisi böbrekpankreas, 2 kisi kalp kapagi, 1 kisi ince bagirsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kisi organ nakli bekliyor' 'Yapilan çalismalar sonucunda ülke olarak canlidan organ bagisinda oldukça iyi durumda olmamiza ragmen kadavra bagislarinda artislar olsa da istenilen düzeyde degiliz' 'Türkiye Organ ve Doku Bagis Bilgi Sistemi'nde 607 bin 669 kayitli gönüllü bagisçi bulunuyor'.

Saglik Bakanliginca, Türkiye'de 26 bin 894 kisinin organ nakli bekledigi bildirildi.

Saglik Bakanligindan yapilan açiklamada, Türkiye'de her yil 3-9 Kasim'in organ bagisina dikkati çekip farkindalik olusturmak için "Organ ve Doku Bagisi Haftasi" olarak kabul edildigi hatirlatildi. Bu kapsamda, kampanyalar düzenlendigi ve kampanyalara destek verildigi belirtilen açiklamada, "Yapilan çalismalar sonucunda ülke olarak canlidan organ bagisinda oldukça iyi durumda olmamiza ragmen kadavra bagislarinda artislar olsa da istenilen düzeyde degiliz." bilgisi verildi.

Türkiye'de egitim arastirma, üniversite ve özel hastanelerde toplam 172 organ nakli merkezi bulundugu aktarilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bu zamana kadar 46 bin 267 böbrek, 17 bin 927 karaciger, 1156 kalp, 343 kalp kapagi, 307 akciger, 6 kalp-akciger, 198 pankreas, 48 ince bagirsak olmak üzere toplam 66 bin 252 nakil gerçeklestirildi. Yillara göre beyin ölümü tespit sayilari artmakla beraber, ayni oranda aile izin sayilarinda artis gözlenmiyor. Toplam beyin ölümü tespit sayilarinin içinde aile izni olan beyin ölümü orani yüzde 20'ler civarinda seyrediyor. 2021 yilinda, 2 bin 376 kisi karaciger, 22 bin 775 kisi böbrek, 1290 kisi kalp, 285 kisi pankreas, 157 kisi akciger, 8 kisi böbrek-pankreas, 2 kisi kalp kapagi, 1 kisi ince bagirsak olmak üzere toplam 26 bin 894 kisi organ nakli bekliyor."

- 607 bin 669 kayitli gönüllü bagisçi bulunuyor

Türkiye'de gönüllü bagisçi sayisinin her geçen gün arttigina isaret edilen açiklamada, Türkiye Organ ve Doku Bagis Bilgi Sistemi'nde (TODBS) 607 bin 669 kayitli gönüllü bagisçinin bulundugu belirtildi.

Bakanlik, organ nakli konusunda merak edilen sorulara iliskin su bilgileri paylasti:

- Kimler organ bagisinda bulunabilir?

18 yasindan büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarini bagislayabilir. Canli verici olarak yalnizca karaciger ve böbrek bagisinda bulunulabilir.

- Organ bagisi için nereye basvurulur?

Organ nakli yapan merkezlerde, hastanelerde, organ nakli ile ilgilenen vakif, dernek, vb. kuruluslarda organ bagisi islemi yapilabilir. Organ bagisi kartini iki tanik huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.

- Hangi organlarin nakli yapilabilmektedir?

Böbrek, pankreas, karaciger, akciger, kalp ve ince bagirsak nakli yapilabilir.

- Hangi dokularin nakli yapilabilir?

Kornea, kemik iligi, tendon, kalp kapagi, deri, kemik, yüz-saçli deri ve ekstremitelerin nakli yapilabilir.

- Bagislanan organlar kimlere nakledilir?

Ulusal organ nakli bekleme listesinde kayitli hastalardan öncelikle kan grubu uyumuna, daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir. Kan ve doku uyumu yani sira hastanin tibbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulur.

- Organ bagisinda bulunan herkesin organlari nakledilebilir mi?

Organ bagisi yapilmis olsa bile her ölümden sonra organin nakli mümkün degildir. Sadece yogun bakim ünitesinde solunum cihazina bagli, beyin ölümü gerçeklesen kisilerin organlari nakledilebilir.

- Organ bagisinin dini yönden sakincasi var mi?

Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu organ naklinde dinen bir sakinca olmadigini açiklamis, hayat kurtarmanin önemine dikkat çekmistir.
Kaynak: AA