Jeff Bezos'un Sirketi Blue Origin, NASA'ya Açtigi Davayi Kaybetti

ABD'li is insani Jeff Bezos'un sahibi oldugu havacilik ve uzay sirketi Blue Origin’in, Agustosta Ulusal Havacilik ve Uzay Ajansina (NASA) açtigi davayi kazanamadigi açiklandi.

Blue Origin, Artemis programi kapsaminda Space X ile imzaladigi 2,9 milyar dolarlik Ay'a inis araci sözlesmesi dolayisiyla NASA’ya açtigi davada haksiz bulundu.

Sirketin sözcüsü yaptigi açiklamada “Astronotlarin Ay’a yeniden güvenle gidisi için NASA’nin kamu-özel ortakligi modelinin önyargisiz bir satin alma sürecine ve rekabeti tesvik eden saglam politikalara ihtiyaci bulunmaktadir. NASA’nin Ay'a inis araci satin alma sürecinin sonraki adimlarini bekliyoruz.” dedi.

Jeff Bezos da Twitter üzerinden, “Istedigimiz sonuç bu degildi ancak mahkemenin kararina saygi duyuyoruz ve NASA ile SpaceX’e basarilar diliyoruz” mesajini gönderdi.

Gizlilik karari nedeniyle ayrintilari bilinmeyen davanin gerekçeli kararinin 18 Kasim’da açiklanmasi bekleniyor.

NASA, 16 Nisan'da, "Artemis" adli program çerçevesinde Ay'a gidecek astronotlarin inis kapsülünün insasi için SpaceX'in 2,9 milyar dolarlik inis sistemi projesini seçtigini duyurmustu.

Dünyanin en zengin iki insani Bezos ile SpaceX'in CEO’su Elon Musk arasinda uzun süredir devam eden rekabeti kizistiran bu karar üzerine, Blue Origin, ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi'ne (GAO) itiraz basvurusu yapmis ancak sonuç alamayinca agustosta NASA'ya federal mahkemede dava açmisti.

Kaynak: AA