Disisleri Bakanliginin 2022 Bütçesi TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu: (1) 'AK Parti döneminde adalarla ilgili herhangi bir ihlal olmamistir. Bu, bizden önce olmus demektir. Bunun da sorumlusunun kim oldugunu gelin arsivlerde sizlere göstereyim. Nereye kadar gidecegini sizler görün' '(ErdoganPutin bas basa görüsmesi) Sayin Cumhurbaskanimiz döner dönmez bize orada ne konusuldugunu söyledigi gibi ertesi gün MGK'da tek tek nelerin konusuldugunu anlatti. MGK kayitlarinda, devlet arsivlerinde var. Nereden biliyorsunuz devlet arsivlerine girmedigini, tutanaklarin olmadigini? Kim söylüyor size bunu?' 'Bas basa görüsmede Biden’in yanindaki tercüman kim biliyor musunuz? Bir Türk. Amerikalilar bir Türk tercümana güveniyor da biz kendi çocugumuza niye güvenmiyoruz?'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu,? "AK Parti döneminde adalarla ilgili herhangi bir ihlal olmamistir. Bu, bizden önce olmus demektir. Bunun da sorumlusunun kim oldugunu gelin arsivlerde sizlere göstereyim. Nereye kadar gidecegini sizler görün." dedi.

Çavusoglu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanliginin 2022 yili bütçesinin sunumunun ardindan milletvekillerinin elestiri ve sorularini yanitladi.

Son birkaç yilin bütçe görüsmelerinde, özellikle muhalefet partilerinin benzeri konularda ayni soru ve elestirileri yönelttigini kaydeden Çavusoglu, Bakanlik bütçesinin daha yüksek olmasi konusunda tüm taraflarin mutabik oldugunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanliginin, her talep edildiginde gerekli ödenegi Disisleri Bakanligina verdigini belirten Çavusoglu, geçen yil bütçenin üzerinde bir kaynagin da bu sekilde alindigini ifade etti.

Meclis'i daha fazla bilgilendirme konusunda her zaman hazir olduklarini kaydeden Çavusoglu, CHP Istanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, sik sik bakanliga gelerek farkli genel müdürlüklerden bilgi aldigini söyledi.

Çavusoglu, davet edildikleri zaman parti genel baskanlarina ve Meclis'e her konuda bilgi vermeye hazir olduklarini dile getirdi.

- "Iktidari köseye sikistirmak için mi söylüyorsunuz?"

Özellikle Yunanistan’in Ege Denizi'nde bazi adalari isgal ettigine yönelik yorumlara deginen Çavusoglu, bu konuda daha önce defalarca bilgilendirme yapildigini hatta parti genel baskanlarinin da bilgilendirildigini animsatti.

Çavusoglu, adalarla ilgili ihlallere iliskin, “AK Parti döneminde adalarla ilgili herhangi bir ihlal olmamistir. Bu, bizden önce olmus demektir. Bunun da sorumlusunun kim oldugunu gelin arsivlerde sizlere göstereyim. Nereye kadar gidecegini sizler görün.” diye konustu.

Çeviköz’ün de bu konuda milletvekillerini bilgilendirdigini ve konuyla ilgili sorunun bu bilgilendirme ardindan geri çekildigini söyleyen Çavusoglu, “Bugün yorumlarinizda sunu gördüm, her konuda AK Parti, Cumhur Ittifaki suçlu, her konuda Türkiye haksiz, her konuda Cumhurbaskanligi Hükümeti suçlu. Arkadaslar bunu gerçekten iktidari köseye sikistirmak için mi söylüyorsunuz yoksa burada gerçekten bir kompleksiniz mi var?” diye sordu.

Batili ülkelerin görüsmelerde dile getirilmeyen konulari görüsme sonrasi açiklamalarina eklediklerini ve Twitter üzerinden bu ifadelerin düzeltildigini kaydeden Çavusoglu, “Her seyde biz mi haksiziz? Niye onlarin raporlarindan, açiklamalarindan yola çikarak sikistirmaya çalisiyorsunuz?” sorularini yöneltti.

Avrupa Komisyonunun Türkiye’yle ilgili raporunda elestirilen noktalar kadar Türkiye’yi öven noktalardan da söz eden Çavusoglu, raporla ilgili degerlendirme yapan milletvekillerine, “Bunu neden söylemiyorsunuz biliyor musunuz? Çünkü sizin biraz önce çizmeye çalistiginiz tabloyla çelisiyor. Yani sizin söylediklerinizi düzeltiyor. Hep bunlarin raporlariyla cevap veriyorsunuz ama isinize geldigi gibi.” diye seslendi.

- "Çünkü bize önem veriyor, güveniyor"

Çavusoglu, Disisleri Bakanligi içinde ya da bakanlikla Cumhurbaskanligi arasinda olusturulmak istenen fitnenin tutmayacagini kaydederek, "Cumhurbaskanliginin, bakanligi hiçe saydigi" iddialarini yalanladi.

Bakanligin tüm karar alma mekanizmalari ve faaliyetleri içinde yer aldigini bildiren Çavusoglu, söyle devam etti:

“Amerika’yla kuracagimiz çalisma grubu için kurumlarimizla birlikte Sedat Bey'in (Bakan Yardimcisi Sedat Önal) baskanliginda, diger ilgili bakanlik ve kurumlarla beraber toplantilara basladik. Cumhurbaskani'miz bize önem veriyor. Cumhurbaskani'mizin basin toplantilari, ikili görüsmeler, bas basa görüsmeleri dahil notlarini biz hazirliyoruz. Bir lider, bir siyasetçi sizin yazdiginiz konusmayi kullanmak zorunda degil ama Cumhurbaskani'miz yüzde 95, bizim hazirladigimiz konusmalardan faydalaniyor. Çünkü bize önem veriyor, güveniyor.” ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in toplantilarina Disisleri Bakani ya da bakanlik görevlilerinin katilmadigina yönelik elestirilere, “Diplomasi yeni degil. 500 yillik bir diplomasi tarihimiz var. Ikili görüsmeler, görüsme formatinda var. Iki lider de görüsebilir. Ben de görüsüyorum. Bazi konular vardir ki herkesin önünde tartisman gerekmez. Ama onlarin notlarini da biz hazirliyoruz.” karsiligini verdi.

Çavusoglu, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Erdogan’in yaptigi görüsmeyi bas basa gerçeklestirme talebinin Putin’den geldigini belirterek, “Tabii ki tercümani olacak. Sayin Cumhurbaskani'miz döner dönmez bize orada ne konusuldugunu söyledigi gibi, ertesi gün Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) tek tek nelerin konusuldugunu anlatti. MGK kayitlarinda, devlet arsivlerinde var. Nereden biliyorsunuz devlet arsivlerine girmedigini, tutanaklarin olmadigini? Kim söylüyor size bunu?” dedi.

ABD Baskani Joe Biden’la gerçeklesen görüsme ardindan iki tarafin da neler konusuldugunu paylastigini dile getiren Çavusoglu, “Arkadaslar sizin derdiniz, basörtülü bir kizin orada bulunmasi mi?” diye sordu.

Erdogan’in tercümaninin, Cumhurbaskanliginda basdanisman oldugunu ve ABD’de egitim aldigi için iyi Ingilizce konustugunu anlatan Çavusoglu, "O bas basa görüsmede Biden’in yanindaki tercüman kim biliyor musunuz? Bir Türk. ABD Baskani'nin yanindaki tercüman bir Türk. Amerikalilar bir Türk tercümana güveniyor da biz kendi çocugumuza niye güvenmiyoruz? Böyle disliyorsunuz?" degerlendirmesinde bulundu.

Çavusoglu, Kara Paranin Aklanmasinin Önlenmesine Yönelik, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’yi gri listeye almasina da deginerek, bu kararin siyasi oldugunu kaydetti. Çavusoglu, "Çünkü Amerika’yla Almanya, bunu Demokles’in kilici gibi bizim üzerimizde biraz daha sallandirmasi için. Simdi 'yeni degerlendirmede çikaracagiz' diyorlar." ifadelerini kullandi.

(Sürecek)

Kaynak: AA