Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Rusya Ile Amerika Arasinda Dengeyi Kendimize Güvenerek Yapiyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Rusya ile Amerika arasinda dengeyi kendimize güvenerek yapiyoruz. Bu bir yalpalanma, arasinda sikisma degildir” dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Rusya Ile Amerika Arasinda Dengeyi Kendimize Güvenerek Yapiyoruz'
2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüsmeleri devam ediyor. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Disisleri Bakanligi bütçesine iliskin görüsmelere katildi ve milletvekillerinin sorularini cevapladi.

“Meclis bizi davet etsin, gelelim”

Bakan Çavusoglu, konusmasina milletvekillerinin ayni sorulari sormasindan dolayi elestirerek basladi.

Çavusoglu, Meclis’te grubu bulunan partilerden davet gelmedigini ifade ederek, “Genel baskanlariniz bizi davet etsin, gelelim, bilgi verelim. Meclis bizi davet etsin, gelelim. Bizim gocunacagimiz bir sey yok” ifadelerini kullandi.

Bakan Çavusoglu, adalar konusunda, “Tarihten gelen sorunlarimiz var. Oturup konusalim, birlikte kafa yoralim” seklinde konustu.



“Fitne yapmaya çalismayin”

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, söyle konustu:

“Her konuda AK Parti ve Cumhur Ittifaki suçlu, Türkiye Cumhuriyeti haksiz, Cumhurbaskanligi suçlu. Bir kompleksiniz mi var? Amerika’nin dogru yazdigindan emin misin ki beni sorguluyorsun? Hepsinde biz mi haksiziz. Onlarin raporlarindan yola çikarak bizi köseye sikistirmaya çalisiyorsunuz? Disisleri Bakanligi ve Cumhurbaskanligi içinde fitne yapmaya çalismayin. Seversiniz sevmezsiniz, halk karar verdi, cumhurbaskanligi hükümet sistemi. Herkes dis politika konusur, dogal, neden Disisleri Bakanligi ile Cumhurbaskanligini ayri görmeye çalisiyorsunuz? Nereden çikariyorsunuz Cumhurbaskanliginin bizi hiçe saydigini? Amerika ile kurmaya çalistigimiz çalisma grubu için çalismalara basladik.”

“Notlari dahi biz hazirliyoruz”

Cumhurbaskani Erdogan’in Disisleri Bakanligina önem verdiginin altini çizen Bakan Çavusoglu, “Notlari dahi biz hazirliyoruz. Bir lider hazirladiginiz konusmayi konusmak zorunda degil ama yüzde 90 konusuyor, niye? Bize güveniyor. Cumhurbaskani’miz istisareye çok önem veriyor. Onlara da bilgi veriyoruz. Alay etmeye gerek yok. Kurumlarla birlikte çalisiyoruz. ‘Cumhurbaskanligi toplantilarina niye siz katilmiyorsunuz?’ 500 yillik diplomasi tarihimiz var. Bas basa görüsme, görüsme formatinda var. Ben de görüsüyorum bir disisleri bakaniyla. Onlarin notlarini da biz hazirliyoruz. Cumhurbaskani’miz, döner dönmez orada ne oldugunu söyledigi gibi MGK’da tek tek anlatti. Kim söylüyor tutanaklarda olmadigini? Biden ile görüsmelerde neler konustuklarini, neleri takip etmemiz gerektigini söyledi” ifadelerini kullandi.

“Amerikali bir Türk tercümana güveniyor da biz niye kendi çocugumuza güvenmiyoruz”

Cumhurbaskani’nin danismanina isaret eden Bakan Çavusoglu, “Cumhurbaskanimizin yanindaki tercüman kizimiz çok güzel de tercüme yapiyor. Bu kim? Bizim Cumhurbaskanligi’nda ‘basdanisman’ olarak çalisan bir kiz. Biden’in yanindaki tercüman kimdi biliyor musunuz? Bir Türk! Amerikali bir Türk tercümana güveniyor da biz niye kendi çocugumuza güvenmiyoruz? O kizimiza burada yüklenmenizi anlayamadim” diye konustu.

Mali Eylem Görev Gücü’nün Türkiye’yi gri listeye almasina iliskin olarak Çavusoglu, “Soruyorum size, raporunu okuyan var mi aranizda? ‘Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirilmistir, Türkiye’nin seviyesi yükseltilmesi gerekiyor’ diyor. Bu rapora bir göz atsaydiniz. ‘Karar siyasi’ diyebilirdiniz. Niye aldilar? Bizim üzerimizde kilici sallandirmak için” seklinde konustu.



“Türkiye’ye isgalci suçlamasini reddediyoruz”

Bakan Çavusoglu, HDP Mus Milletvekili Gülüstan Kiliç Koçyigit’in Türkiye’nin isgalci devlet oldugu iddialarina iliskin sunlari kaydetti:

“Türkiye’ye isgalci suçlamasini reddediyoruz. PKK demokrasisi, PKK’dan ögrendilerse böyle olur demokrasi. PKK güdümündeki arkadasin demokrasi anlayisi olmasi mümkün degil. Siz PKK’nin güdümündesiniz. PKK’nin emrinden çikamazsiniz. Sen benim devletime isgalci diyeceksin. Çin’den örnek veriyorsunuz.”

Uluslararasi hukuktan örnek veren Çavusoglu, “Uluslararasi hukuk ne diyor, ona bakarsiniz. Bir ülkeye tehdit için oraya gitme yetkisi veriyor. Niye bana isgalci dedin? Çin’in demesiyle mi senin demenle mi benim dememle mi oluyor? Biz de Kürt düsmanligi yoktur. Benim ülkeme isgalci diyene ben yüzüne gerçekleri söylerim. Kürtler bizim kardesimizdir. Bizim mücadelemiz PKK ile. Siz kendinizi esittir PKK olarak görüyor olabilirsiniz. Kürt kardeslerimizin de PKK’dan neler çektigini biliyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Dogu Akdeniz

Dogu Akdeniz konusunda Bakan Çavusoglu, “Kita sahanligi sinirlarimizi belirledik ve Birlesmis Milletler’e kaydettirdik. Kita sahanligimizi belirledikten sonra her an her dakika sondaj veya sismik arastirma yapmak zorunda degilsiniz. Bu kita sahanligina siz baskalarini sokuyor musunuz? Gemilerimizin hiç birini satmadigimiz gibi, bu konudaki gemilerimizi arttiriyoruz. Dogu Akdeniz’de geri adim söz konusu degil” diye konustu.

Türkiye’nin Rusya ile ABD arasina sikistigi iddialarina iliskin Çavusoglu, “Rusya ile Amerika arasinda dengeyi kendimize güvenerek yapiyoruz. Bu bir yalpalanma, arasinda sikisma degildir” dedi.



“Montrö’nün Kanal Istanbul’un önünde engel olmadigini söylüyoruz”

Kanal Istanbul konusunda Çavusoglu, “Montrö’nün Kanal Istanbul’la alakasi yok. Bogazlardan geçis ve Karadeniz’deki kiyidas olmayan ülkelerin bulundurabilecegi gemi tonajini düzenliyor. Montrö’nün Kanal Istanbul’un önünde engel olmadigini söylüyoruz” ifadelerini kullandi.

Büyükelçiler

10 büyükelçi konusunda Bakan Çavusoglu, “Bu sorunu bu sekilde çözdük ama büyükelçiler geri adim attigi için çözdük. Büyükelçiler hakli haksiz girmiyorum ama yüzde 100 haksizlar. ‘Neden bu noktaya getirdiniz?’ Ne kadar hakli olursa olsun ‘bu büyükelçiler ultimatom veremezler’ niye diyemediniz? Hala Türkiye geri adim atti diyorsunuz. Viyana Sözlesmesi’nin 41. maddesi bellidir. Bunu söylemenizi beklerdim. Siz 10 büyükelçinin geri adim atmasini da hazmedememissiniz” seklinde konustu.



“Biz aday ülke statüsünden vazgeçmis degiliz, vazgeçen AB”

Bakan Çavusoglu, AB süreci hakkinda da, “Biz aday ülke statüsünden vazgeçmis degiliz. Vazgeçen AB” ifadelerini kullandi.

Taliban konusundaki elestiriye ise Çavusoglu, “Gelen 8 kisi. Evet içlerinde BM’nin yaptirim listesinde olan var. Herkes görüsüyor bir sey olmuyor da ben görüsünce niye sorun oluyor? Ben büyükelçiligimi kapatmadim, iyi ki de kapatmadim. Herkes asamali angajmana gidiyor. Orada DEAS, El Kaide var” diye konustu.

Bakan Çavusoglu, 470 bin Suriyelinin Suriye’ye döndügünü açikladi.

Kaynak: İHA