Bayburt'ta Goji Berry Çiftçiye Ek Gelir Kapisi Olacak

Bayburt'ta goji berry (kurt üzümü) meyvesinin çiftçilere ek gelir kapisi olmasi için çalisma yürütülüyor.

Bayburt Üniversitesinin merkeze bagli Gez köyünde bulunan uygulama ve arastirma sahasinda dikimi yapilan, ana vatani Tibet olan meyvenin yaklasik 2 yil süren adaptasyon sürecinin ardindan ilk hasadi yapildi.

Bayburt Üniversitesi Gida Mühendisligi Bölüm Baskani Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdogan, AA muhabirine, Dogu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Bayburt'un deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikte bulundugunu ve kis aylarinda hava sicakliginin sifirin altinda 30 dereceye kadar düstügünü söyledi.

Dolayisiyla kentte rakim ve mevsim kosullarina bagli olarak meyveciligin gelismedigini belirten Erdogan, 2 bin rakimda yetisebilen goji berynin adaptasyonu konusunda çalisma yaptiklarini ve olumlu sonuç aldiklarini aktardi.

Erdogan, amaçlarinin farkli mikrobiyal gübreler kullanarak organik ve sürdürülebilir üretime katkida bulunmanin yani sira yüksek kazanç saglayan ürünlerin çiftçiler tarafindan yetistirilmesini saglamak oldugunun altini çizdi.

Bayburt'un düsük sicaklikta yetisebilen bir çok tür ve çesit için önemli bir potansiyele sahip oldugunu dile getiren Erdogan, "Arastirmamizda goji berry meyvesinin yaninda üzümsü meyve türlerinden besin degeri ve ekonomik getirisi yüksek olan çilek, ahududu, bögürtlen, aronya ve güz yemisi üzerinde de devam ediyor. Amacimiz farkli mikrobiyal gübreler kullanilarak organik ve sürdürülebilir üretime katkida bulunmak." dedi.

Erdogan, meyvenin Dogu Asya'da gida ve geleneksel tip alaninda kullanildigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Kuvvet verici ve ömrü uzatici etkisi olduguna inanilarak yaygin sekilde tüketilmekte olup, 'mutluluk meyvesi' olarak da isimlendirilmekte. Ülkemizin rakimi düsük bölgelerinde bu meyvenin veriminin çok düsük oldugu görülmekle birlikte 2 bin metre yükseklige kadar meyve verdigi görülüyor. Goji berry dünyada ve ülkemizde saglik beslenme yaninda uzun çiçeklenme süresi nedeniyle aricilikta polen ve nektar kaynagi olmasi bakimindan da önem kazanmakta."

Erdogan, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen'e de kendilerine verdigi destek dolayisiyla tesekkür etti.

Kaynak: AA