Van Bir Haftada Yaklasik 10 Bin Iranli Turisti Agirladi

Otel isletmecisi Necmi Sevimli: 'Iranlilar kafileler halinde ilimize gelmeye basladi. Bunun sevincini yasiyoruz' Esnaf Murat Demir: 'Kent ekonomisinde bir canlilik yasandi. Günlük ciromuz neredeyse 23 katina çikti. Esnaf olarak çok memnunuz'

EMRE ILIKAN - Iran ile en uzun sinir hattina sahip Van, bir haftada yaklasik 10 bin Iranli turisti agirladi.

Yeni tip koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzun süre Van'a gelemeyen Iranli turistler, 8 Ekim'de kisitlamalarin kaldirilmasiyla kafileler halinde sinirdan geçerek kente gelmeye basladi.

Türkiye'nin komsu ülkeye açilan önemli noktalarindan Saray ilçesindeki Kapiköy Sinir Kapisi, geçen hafta tarihinin en yogun dönemlerinden birini yasadi.

Sinir kapisinda, 72 saat içinde yapilan PCR testi sonucunun "negatif" oldugunu belgeleyen 9 bin 910 Iranli turist Van'a geldi. Büyük yogunlugun yasandigi kapida, 24-25 Kasim'da son yillarin en yüksek rakamlarina ulasildi.

Kentteki otellerin tamamini dolduran Iranli turistler, gündüz alisveris merkezleri ve is yerlerini, gece de eglence merkezlerini doldurarak esnafin günlük cirosunu artirdi.

Otel isletmecisi Necmi Sevimli, AA muhabirine, geçen haftanin, Iranli turistlerin kafileler halinde gelmesiyle hareketli geçtigini söyledi.

Van'daki otellerin doldugunu, turistlerin yaptiklari alisverisle kent ekonomisine büyük katki sagladigini belirten Sevimli, sunlari kaydetti:

"Pandemi nedeniyle zorlu bir süreç yasadik. Valimiz Mehmet Emin Bilmez ve milletvekillerimizin gayretleriyle Kapiköy Sinir Kapisi 8 Ekim'de geçislere açildi. Iranlilar kafileler halinde ilimize gelmeye basladi. Bunun sevincini yasiyoruz. Iranli turistler tatillerini ve alisverislerini yaptiktan sonra mutlu bir sekilde ülkelerine dönüyor. Misafirlerimize gereken ilgiyi gösteriyoruz. Esnafin yakin ilgisinden dolayi çok mutlular."

- "Günlük ciromuz 2-3 katina çikti"

Esnaf Murat Demir de Iranli turistlerin gelmesiyle olusan yogunlugun esnafin yüzünü güldürdügünü aktardi.

Iranlilarin kentten memnun ayrilmasi için ellerinden geleni yaptiklarini ifade eden Demir, "Geçen hafta baslayan indirim kampanyalarindan yararlanmak isteyen birçok Iranli ilimize geldi. Kent ekonomisinde bir canlilik yasandi. Günlük ciromuz neredeyse 2-3 katina çikti. Esnaf olarak çok memnunuz. Insallah devami gelir. Iranlilarin konaklamalarini, ilimize giris çikislarini en güzel sekilde saglamamiz gerekiyor." diye konustu.

Erdal Çakar ise satislardan duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Iranli turistlerin ilimize yogun talepleri var. Özellikle indirim haftasindan dolayisiyla bu yogunluk ikiye katlandi. Normal satislarimizin üstüne çiktik. Esnaf olarak çok mutluyuz. Pandemi sürecinde yasadigimiz sikintilar Iranlilarin gelmesiyle sona erdi. Bu hareketliligin devam etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA