Saglik Kuruluslarinda Grip Yogunlugu Açiklamasi Hasta Sayisinda Dikkat Çeken Artis

Bingöl’de son 1 aydir üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle saglik kuruluslarina basvuran hasta sayisi dikkat çekerken, Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Doktor Azize Sezin Seyhanoglu, grip hastaligi konusunda önemli uyarilarda bulundu.

Saglik Kuruluslarinda Grip Yogunlugu Açiklamasi Hasta Sayisinda Dikkat Çeken Artis
Halk arasinda grip olarak bilinen influenza virüsünden dolayi Bingöl’de son 1 aydir saglik kuruluslarina basvuran hasta sayisi dikkat çekecek düzeye ulasti. Saglik kuruluslarina basvuran hastalarin büyük çogunlugunun hamile anneler ve çocuklar oldugu görülürken, Bingöl Kadin Dogum Çocuk Hastaliklari Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Azize Sezin Seyhanoglu, influenza virüsü hakkinda çesitli uyarilarda bulundu. Söz konusu virüsün ekim ayinda baslayip nisan ayina kadar devam ettigini belirten Uzm. Dr. Seyhanoglu, influenzanin korona virüs ile benzer belirtileri tasidigini söyledi.

Uzm. Dr. Seyhanoglu, "Son 1 aydir hastanemize üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle basvuran çocuk ve gebe hastalarimizda ciddi bir artis söz konusu. Genellikle gelenlerin çogunlugu influenza kaynakli. Influenza aslinda halk arasinda grip olarak tanidigimiz viral bir enfeksiyon. Genellikle ekim ayinin sonundan itibaren baslayip nisan ayinin basina kadar olan sürede görülen ve virüslerle bulasan bir solunum yolu hastaligidir. Hastalikta genellikle ates, eklem agrisi, bas agrisi, kirginlik, burun akintisi, öksürük gibi sikayetlerle hastalar basvuruyorlar. Bu özelliklerle aslinda korona virüs ile çok fazla karisabiliyor. Hastalarda ilk basta bunun endisesini de tasiyor zaten. Ayrim olarak belki tat-koku kaybinin yoklugu diyebiliriz ama her korona virüs hastasinda da zaten tat-koku kaybi gözükmüyor. Bizi bu influenzadan en iyi koruyacak sey aslinda asi. Onun disinda el hijyenimiz, kisisel hijyenimize özen göstermemiz, maske, mesafe kuralina uymamiz bizi influenzadan koruyacak etkenler” dedi.



"Grip, korona virüsteki gibi hamilelerde agir tablolara neden olabiliyor"

Influenzada semptomlarin ciddi bir sekilde ilerleyebileceginin altini çizen Uzm. Dr. Seyhanoglu, “Influenzada semptomlar çok ciddi ilerleyebiliyor. Ciddi solunum yetmezligi, ölüme kadar giden klinik tablolara neden olabiliyor. O yüzden annelerin, babalarin, ebeveynlerin mümkün oldugunca eger çocuklarinda bu tür sikayetler ortaya çiktigi andan itibaren bir saglik kurulusuna basvurmalari, hasta olan çocuklarini izole etmelerini öneriyoruz. Bol sivi almalarini, yatak istirahati yapmalarini, hasta odasinin havalandirilmasini öneriyoruz. Hastalik öksürmekle, konusmakla ya da hapsirmakla, vücut damlaciklarinin etrafa saçilmasiyla bulasiyor" diye konustu.

Hamilelere de uyarilarda bulunan Uzm. Dr. Seyhanoglu, "Korona virüsteki gibi aslinda influenza gebelerde de çok agir tablolara neden olabiliyor o yüzden bizi endiselendiriyor açikçasi. Ciddi solunum sikintisi, saturasyon düsüklügü, yogun bakim ihtiyacina kadar giden tablolara neden olabiliyor. Gebelere de influenza asisini öneriyoruz. Onun disinda da hasta çok kalabalik yerlere girmemelerini, mümkün oldukça kendilerini izole etmelerini öneriyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA