(Özel) Agaçlar Yandi, Zeytin Yagi 50 Lirayi Buldu
Geçen sene asiri soguklardan dolayi zeytin agaçlari yaninca, zeytin yagi fiyatlari 50 lirayi buldu.

Bu yil zeytin fiyatlarinin artmasi ve zeytinlerde yag veriminin düsmesinden dolayi, geçen sene 35 lira olan yag fiyatlari 50 liraya çikti. Yüksek olan döviz kurundan dolayi zeytinyagi ihracati da artinca fiyatlar tavan yapti. Ortalama 5 kilo zeytinden 1 kilo yag çikarken, kilo basina 80 kurus yaghaneler sikim ücreti aliyor. Zeytin yaginin bu yil ki maliyeti 45 lirayi buluyor.
Mudanya ilçesinin Yörükali köyünde zeytin yagi fabrikasi isleten Berk Demirhisar, soguk sikim zeytin yaginin nasil oldugunu anlatti. Soguk sikim zeytin yaginin üretim teknigiyle alakali oldugunu ifade eden Berk Demirhisar, "Soguk sikim zeytin yagi üretimi bizim gibi fabrikalarin üretim teknigiyle alakalidir. Zeytin yagi üretiminde ekolojik faz dedigimiz sisteme geçildi. 2 faz dedigimiz sey, sikima giden zeytin hamuru dekantör ünitesinde yag ve prina olarak ayrilir, yani yag 1. fazdir, 2. faz prinadir. Biz buna 2 faz diyoruz. Eski üretim tekniginde 3 fazdi. Yani dekantörden yag, karasu ve prina çikiyordu, ama yasal olarak artik 2 faz üretime dönüldügü için sikima giden zeytin yagina sicak su verilmemektedir. Soguk sikim diye adlandirilan hadisenin esasi budur. Eski 3 faz üretimde hamur sicak suyla birlikte sikima giderken, simdi soguk üretimde hamur kendi sicakligiyla sikima gidiyor. Hamur 30 ila 32 derece arasinda sicaklikla sikima gider, bu da soguk sikim olarak adlandirilir" dedi.
"Bu yil zeytinlerden az yag çikiyor"
Geçtigimiz kis belirli bölgelerde zeytin agaçlarinin soguktan yandigini belirten Berk Demirhisar, "Bu da zeytin agaçlarindan beklenen rekolteyi saglamadi. Agaçlarin yanmasindan dolayi ciddi oranda rekolte kaybi var, ancak artan üretim maliyetleri var. Çiftçinin özellikle gübre, ilaç, mazot, keza bizim gibi isletmelerin elektrik, yedek parça ve ambalaj maliyetlerinin çok yükselmesi, bu yil zeytin yagi fiyatlarini çok yukariya çikartti. Üst zeytinden çikan sizma zeytin yaginin litresi 50 lira oldu. Bu yil üst zeytininin kilo fiyati 8 lira. Zeytinde yag randimani da düsük. Geçen sene 3 ila 4 kilo zeytinden 1 kilo yag çikarken, bu yil 4 ila 6 kilo arasi zeytinden 1 kilo yag çikmaya basladi.
Bu da fiyatlarin artmasina sebebiyet verdi. Ayrica yag ihracati da artti" seklinde konustu.
