KSO Baskani Zeytinoglu Büyüme Rakamlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Öncü göstergelere göre, dördüncü çeyrekte de büyümenin devam edecegini düsünüyoruz. Yilin tamaminin yüzde 1012 civarinda büyümeyle tamamlanabilecegini düsünüyoruz' 'Kasim ve aralik aylarinda da ihracatta yeni rekorlar gerçeklestirecegimizi bekliyoruz. Arzumuz ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkisinin artmasi yönünde'

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, dördüncü çeyrekte de büyümenin devam edecegini, yilin tamaminin yüzde 10-12 civarinda büyümeyle tamamlanabilecegini düsündüklerini bildirdi.

Zeytinoglu, Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan açiklanan bu yilin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarina iliskin degerlendirmede bulundu.

Ekonominin 2021 yilinin üçüncü çeyreginde yüzde 7,4 büyüdügüne isaret eden Zeytinoglu, üçüncü çeyrek büyümesinde, ihracat, imalat sanayi ve hizmetler sektörü katkilarinin öne çiktigini vurguladi.

Zeytinoglu, alt kalemlere bakildiginda, sanayi sektöründe yüzde 10, imalat sanayide yüzde 9,4 ve hizmetler sektöründe yüzde 20,7'lik artislar olduguna dikkati çekerek, hizmetler sektöründe gerçeklesen artisin, geçen yildan kaynaklanan baz etkisini de içerdigini ve insaat sektöründe yüzde 6,7, tarimda ise yüzde 5,9'luk daralma yasandigini kaydetti.

Ayhan Zeytinoglu, öncü göstergelere göre, dördüncü çeyrekte de büyümenin devam edecegini ve yilin tamaminin yüzde 10-12 civarinda büyümeyle tamamlanabilecegini düsündüklerini belirtti.

- "Çip tedarikindeki sikintilara ragmen rekorlar gerçeklestirdigimizi görüyoruz"

Yilin üçüncü çeyreginde geçen yilin ayni dönemine göre, mal ve hizmet ihracatinin yüzde 25,6 arttigini, ithalatin ise yüzde 8,3 geriledigini aktaran Zeytinoglu, sunlari kaydetti:

"Bu yil ihracatta, gemi hatlarinda, konteyner tedariki ve özellikle çip tedarikinde yasanan sikintilara ragmen rekorlar gerçeklestirdigimizi memnuniyetle görüyoruz. Döviz kurunun da ihracati destekleyecek seviyede olmasini önemsiyoruz. Ancak son dönemde olusan hizli artislar bizim istedigimiz bir durum degil. Burada öngörülebilir, istikrarli bir kurun orta ve uzun vadede ihracatçiyi desteklemesi açisindan degerli oldugunun altini çizmek istiyorum."

Zeytinoglu, kasim ve aralik aylarinda da ihracatta yeni rekorlar gerçeklestirilecegini beklediklerini belirterek, "Arzumuz ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkisinin artmasi yönünde. Üçüncü çeyrekte yatirimlarda yüzde 2,4'lük gerileme var, alt kalemlerine baktigimizda insaat yatirimlarinda yüzde 9,6 gerileme olurken, makine ve teçhizat yatirimlarindaki yüzde 17,5'luk artis bizleri memnun etmistir. Bu kalemdeki artisin, ekonomide sanayinin payinin artmasi ve sürdürülebilir büyüme için önemli oldugunu düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA