Kilis'te 'Savas, Göç Ve Kadin' Paneli

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde “Savas, Göç ve Kadin” baslikli panel gerçeklestirildi.

Kilis'te 'Savas, Göç Ve Kadin' Paneli
7 Aralik Üniversitesinde , 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü kapsaminda, 7 Aralik Üniversitesi Kadin ve Aile Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi ile Orta Dogu Arastirmalari Merkezi tarafindan “Savas, Göç ve Kadin” baslikli panel düzenlendi.

Saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam eden panelde Dr. Ögr. Üyesi Onur Varolun’un yönlendirici; Doç. Dr. Muazzez Harunogullari ile Dr. Ögr. Üyesi Ipek Agcadag Çelik konusmaci olarak yer aldi. Harunogullari, normal sartlarda cinsiyete dayali ayrimcilik sebebiyle sosyo-psikolojik açidan baski altinda olan ve toplumsal cinsiyete dayali siddet pratiklerini farkli boyutlariyla deneyimleyen kadinlarin, savas ortaminda siddeti en can yakici biçimde yasadiklarina degindi. Kadinlarin “kültürel kimligin tasiyicilari” olarak görülmesi dolayisiyla ulusal, etnik ve ideolojik farkliliklar sebebiyle cinsel siddete maruz kaldiklarini aktaran Harunogullari, tecavüzün erkegin kadinini ve bölgesini koruyamamasi, kurtaramamasina isaret ettigini, savasan taraflarin iktidarsizligini bir erkek ve asker olarak basarisizligin kaniti olarak görüldügünü bu baglamda da siddetin gerçek hedefi erkek olsa da kadinlarin zarar gördügünü vurguladi.

Agcadag Çelik ise konusmasinin basinda 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü’nün, 25 Kasim 1960’ta Dominik Cumhuriyet’inde diktatörlüge karsi savas veren Mirabal Kardeslerin tecavüz edilerek katledilmesini simgeledigini ifade etti.

Doç. Dr. Muazzez Harunoglu ile birlikte hazirladiklari “Savas, Göç ve Kadin” adli kitaplarindan hareketle Kilis’te kendisine yeni bir yasam kuran çok sayida Suriyeli kadin bulundugunu; söz konusu kadinlarin önemli bir kisminin kendi ülkelerinde, kamplarda veya Kilis kent merkezinde savasin ve göçün etkisiyle erken yasta evlilik yaptiklarini belirtti.

Yapilan evliliklerin çok büyük bir oraninin çocuk yasta yapildigini ifade eden Agcadag Çelik, en fazla evlilik yapilan yasin yüsde 34,2 oranla 16 yas oldugunu belirtti.

Agcadag Çelik, Küçük yasta evlenmenin kiz çocuklarinin becerilerini, iletisim olanaklarini, bilgilerini sinirladigini; sosyallesmelerini engelledigini; kendi kararlarini verebilmenin önünde engel teskil ettigini söyledi.



Panel, soru-cevap bölümünün ardindan katilimcilara katilim belgeleri ve çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA