'Hayalet Ag Avcilari' Denizin Dibini Arsinlayarak Canlilari Kurtariyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Balikesir Büyüksehir Belediyesinin yürüttügü 'Hayalet Ag Avciligi Marmara' isimli proje kapsaminda yaklasik 30 kisiden olusan ekip 2 ayi askin süredir Bandirma civarinda denizin dibinde kalarak canlilar için büyük tehdit olusturan aglari çikariyor Projenin koordinatörü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz: 'Dut Limani'nin kuzeyinde bir 2 girgir agi parçasi kaldirdik. Baya büyük bir agdi. Yaklasik 5 dönümlük bir alani kaplayacak kadar büyük 2 parça girgir agi aldik'

BURAK AKAY - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Balikesir Büyüksehir Belediyesi isbirliginde, Marmara Denizi'nde bilinçsiz avlanma nedeniyle deniz dibinde kalarak canlilarin yasamini tehlikeye atan "hayalet aglar" toplaniyor.

"Hayalet Ag Avciligi Marmara" adli projenin koordinatörü ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine, yaklasik 30 kisiden olusan ekiple çalistiklarini söyledi.

Geçen haziran ayinda baslattiklari 3 yil süreli proje kapsaminda bölgeyi metre metre taradiklarini, her dalista su altinda üzüntü verici görüntülerle karsilastiklarini belirten Ayaz, su bilgileri paylasti:

"Yurt disindaki çalismalarda, hayalet aglarin 4 ay ila 7 yil avciliga devam ettiginden bahsediliyor. Bu aglar taslarin, kayalik habitatlarin üstünde kaldigi zaman bu bölgeyi örterek canlilar tarafindan kullanilmaz hale getiriyor. Yani habitatimizi mahvediyor, habitat tahribatina neden oluyor. O bölgede habitat düzlesmesi oluyor. Bu düzlesmeyle balik, merada tutunamayip baska bölgelere giderek merayi da terk ediyor. Dolayisiyla çok büyük etkisi var."

Ayaz, su altindaki durumu görüntüleyerek kayit altina aldiklarini bildirdi.

Marmara Denizi'nde bu yil ilkbahar ve yaz aylarinda görülen müsilaja (deniz salyasi) deginen Ayaz, söyle devam etti:

"Müsilajla mücadele eylem planinin 18. maddesinde Marmara Denizi'nden hayalet aglarin kaldirilmasi konusu gündeme geldi ve eylem planina konuldu. Bu madde kapsaminda da ilk olarak Edremit Körfezi'nde böyle bir çalisma yapmak istiyorduk ancak bu çalismayi öncelikle Marmara Denizi'ne kaydirdik, bu bölgede çalismaya basladik. Balikesir Büyüksehir Belediyesi öncelikle bizim gemimizi bakima aldirdi. Bizim üniversitemizin gemisinin bakima ihtiyaci vardi. Daha sonra Marmara'da ilk olarak 22 Eylül'de çalismalara basladik. Bu çalismayla da denizden aglari kaldirmaya basladik. Öncelikle Bandirma'ya gittik. Bandirma'nin Karsiyaka Limani'nda, gemimiz oradadir. Ancak hala Karsiyaka Limani'ni bitiremedik. Açikçasi Balikesir Tarim ve Orman Il Müdürlügünün elinde de 25 koordinat verilmisti bir baska proje için. Projeleri bitirdik ama biz daha Marmara Adasi'na gitme firsati bulamadik. Karsiyaka'daki aglari bitiremedik. Marmara Adasi'nda 25 koordinat bizi bekliyor. O yüzden çalismalarin çok uzun sürecegini gördük."

Bandirma'daki izlenimlerini aktaran Prof. Dr. Ayaz, küçük balikçi aglarinin su altinda kayalar üzerinde parça parça oldugunu gördüklerini ifade etti.

Bu aglari topladiklarini dile getiren Ayaz, "Kiyiya 150 metre uzaklikta bir trol agi vardi. Yaklasik 10 yildir orada duruyormus. O agindan içinden bir sürü canli çikti. Yine görüntüledik, belgeledik. Dut Limani'nin kuzeyinde bir 2 girgir agi parçasi kaldirdik. Baya büyük bir agdi. Yaklasik 5 dönümlük bir alani kaplayacak kadar büyük 2 parça girgir agi aldik. Hala o aglar teknenin güvertesinde Karsiyaka Limani'nda duruyor. Iyi bir çalisma yapiyoruz." ifadesini kullandi.

- "Hem balikçiligimizi hem de balik stoklarimizi etkiliyor"

Ayaz, hayalet aglari bulmanin samanlikta igne aramak gibi oldugunu vurguladi.

Balikçilardan ya da dalis yapanlardan hayalet ag ihbari konusunda destek beklediklerini anlatan Ayaz, sunlari kaydetti:

"Marmara Denizi ve Ege bölgesindeki hayalet ag varligini tahmin etmek oldukça zor. Çünkü yapilmis bir çalisma ve tarama yok. Sadece bir çalisma yapilmis bugüne kadar. Istanbul limanlarinda yapilan bir çalisma. Bu çalismalarla ilgili yaptigimiz incelemede de ag kaybinin yogun oldugunu gördük. Ancak bunlar küçük balikçilarla ilgili yapilmis bir çalisma. Esas bu büyük girgir aglarinin nereye takildigi konusunda tam bir çalisma yapilmamis ama gemiler dolusu oldugunu düsünüyorum. Çünkü görüsmelerimizde dalgiç arkadaslarimizdan, 2-3 boy girgir aginin dipte yattigini söyleyenler var. Yani öyle ciddi problem ki bu 2-3 boy ag çok ciddi bir rakam. Teknemizin güvertesinin bile bunu alacak bir büyüklükte olmadigini düsünüyorum. Onlari belki keserek çikaracagiz. Bazilari da çok ciddi derinliklerde, 50-60 metre derinlikteki gemi batiklarinin üzerinde var."

Bu aglarin çikarilmasinin, dalis limitlerinin üzerinde çalismalari kapsadigini belirten Ayaz, bu konuda özel düzenekler kurulabilecegini aktardi.

Ayaz, her dalisin 40 metre civarinda derinliklerde yapilabildigini, bunun ise 7 dakikalik bir süreci kapsadigini bildirerek, söyle konustu:

"Maalesef daha fazla inemiyorsunuz. O anda da günlük dalis isiniz bitiyor. Daha sonra ikinci bir dalisi ertesi gün yapabilirsiniz. Bizi sinirlayan bir su derinligi var. Bundan dolayi biz daha çok 35-40 metreye kadar olan derinliklerdeki aglari çikarabiliyoruz. Daha derinliktekiler özel düzenek gerektiriyor. Oralarda da korkunç miktarlarda aglar oldugunu yaptigimiz incelemelerde gördük. Bir seylerin, gemilerin, o bölgelerdeki kayaliklarin üzerinde komple aglarla örtülü oldugunu gördük. Bunlar da tabii ki baligin bu bölgede tutunmasina engel olup, balik o bölgeyi kisa sürede terk ederek göç yoluna devam ediyor. Bu da hem balikçiligimizi hem de balik stoklarimizi etkiliyor."

Prof. Dr. Ayaz, projeye Balikesir Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile ÇOMÜ Su Alti Arastirma ve Uygulama Merkezinin de destek verdigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA