Dövme Yaptiranlar Dikkat, Bu Virüs 12 Ila 18 Ayda Öldürebiliyor

Üroloji Uzmani Op. Dr. Eyüp Cosar, ileri evrede tani konulan HIV tasiyicilarinda ortalama yasam süresinin 12 ile 18 ay arasinda oldugunu söyleyerek dövme yaptiranlarin da risk altinda oldugunu belirtti.

Dövme Yaptiranlar Dikkat, Bu Virüs 12 Ila 18 Ayda Öldürebiliyor
Sivas Medicana Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Eyüp Cosar, çagin ölümcül hastaliklarindan biri olan AIDS hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Cosar, ileri evrede tani konulan bir hastanin ortalama yasam süresinin 12 ile 18 ay arasinda oldugunu belirtip, “HIV, insan bagisiklik yetmezligi virüsüdür. AIDS ise sonradan edinilmis bagisiklik yetmezligi sendromudur. HIV ve AIDS kesinlikle bir birinden ayri iki olgudur. Yani, bagisiklik sistemini zayiflatarak vücudun direncini farkli enfeksiyonlara karsi güçsüz hale getirir. Bir kisi HIV ile enfekte olmussa bu kisiye HIV pozitif ya da kronik HIV tasiyicisi denir. Virüsü aldiktan 2-4 hafta sonra siklikla geçici hastalik tablosu görülebilir ve hastaligin olusmasi 8-10 yili bulabilir. Ileri evrede tani konulan hastalarda ortalama yasam süresi 12-18 aydir” dedi.



“HIV pozitif bir kisinin gecikmeden tedaviye baslamali”

Cosar, HIV pozitif bir kisinin gecikmeden uygun, etkili ve virüsü baskilayici tedaviye erisiminin büyük önem tasidigini belirtip, “Yani vücudun basta bulasici hastaliklar, enfeksiyonlar olmak üzere diger birçok hastaliklara karsi temel savunma ve direncini düsürür. Sendrom kelimesi ise baska hastalikla baglantisi olabilecek çesitli enfeksiyon türlerinin olusturdugu klinik durumu ifade eder. Kisi, uygun, etkili ve virüsü baskilayici tedavi almadigi durumda HIV ilerleyen süreçte AIDS’e neden olabilir. Bunun için HIV pozitif bir kisinin gecikmeden uygun, etkili ve virüsü baskilayici tedaviye erisimi büyük önem tasir” diye konustu.



“Anneden bebegine emzirme yoluyla bulasabilir”

Cosar, HIV’in bilinen bulasma yollarini siralayarak, “Korunmasiz cinsel iliski, oral, vajinal ve anal iliski, cinsel istismar, virüs tasiyan kan veya kan ürünlerinin nakli, virüs tasiyan siringanin batmasi, uyusturucu kullanimi, dövme, jilet uygulamalari ile bulasabilir. Anneden bebege anne karninda, dogumda veya anneden bebegine emzirme yoluyla bulasabilir. Girisimsel tibbi uygulamalarla bulasabilir” ifadelerini kullandi.

“Yüzde 10’dan fazla kontrolsüz kilo kaybi belirti olabilir”

Cosar, kiside yüzde 10’dan fazla kilo kaybinin vücuda bulasan HIV virüsünün belirtisi olabilecegine deginerek, “Halsizlik, bas agrisi, kisa sürede yüzde 10’dan fazla kontrolsüz kilo kaybi, birkaç haftadan fazla süren ve sebebi açiklanamayan ates, titreme ve gece terlemeleri, ciltte agrisiz, vücudun her yerinde bulunabilen düzgün, sert ve gittikçe büyüyen pembe-kizil renkli lekeler, nedeni bilinmeyen ve iki haftadan uzun süren lenf bezlerinde (koltuk alti, boyun, kasik vb.) sislik, nefes darligi ve kuru öksürük, agizda devamli beyaz lekeler (pamukçuk, aft gibi) bulunmasi, uçuklar, kronik ishal gibi belirtiler HIV olabilir. Unutulmamalidir ki kisinin HIV ile enfekte oldugunu düsündürebilen bu belirtilerin birçok farkli sebebi de olabilir. Bunun için Düzenli olarak HIV taramasi yapilmasi en dogru olandir.”

“Etkin bir tedavi ile HIV pozitif her insan saglikli ve kaliteli bir yasam sürdürebilmektedir”

Op. Dr. Cosar birçok hastalikta oldugu gibi HIV hastaliginda da erken tani ve tedavinin önemli oldugunu belirterek sunlari söyledi:

“HIV, günümüzde uygun, etkili ve baskilayici tedavi yöntemleri ve düzenli ilaç kullanimi sayesinde kronik hastalik olarak devam etmektedir. Yani tedaviye düzenli bir sekilde bagli kalindiginda ve etkin bir tedavi ile HIV pozitif her insan saglikli ve kaliteli bir yasam sürdürebilmektedir. Riskli grupta olan ve süpheli durumda olan herkesin bir saglik kurulusuna basvurup testini yaptirmasi son derecede önemlidir. HIV’den ve HIV’li kisilerden degil her saglik probleminde oldugu gibi geç kalmaktan kaçinmak gerekir.”
Kaynak: İHA