New York Borsasi Fed Kararlarinin Ardindan Yükselisle Kapandi

New York borsasi, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) faiz oranini sabit tutma ve tahvil alim hizini azaltma kararinin ardindan günü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 100 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 0,29 artisla 36.157,58 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,65 artarak 4.660,57 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 kazançla 15.811,6 puana çikti. Üç endeks de kapanista yeni rekorlar kaydetti.

Güne düsüsle baslayan endeksler, Fed'in Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisindan çikan kararlar ve Fed Baskani Jerome Powell'in açiklamalari sonrasi pozitif bir seyir izledi.

Fed, beklentiler dahilinde politika faizini degistirmeyerek yüzde 0-0,25 araliginda sabit birakirken, aylik 120 milyar dolarlik varlik alim programinda bu ayin sonu itibariyla 15 milyar dolarlik azalisa gidilecegini duyurdu.

Fed Baskani Jerome Powell ise varlik alimlarinin gelecek yilin ortasinda sona ermesinin beklendigini belirterek, bankanin varlik alimlarini azaltmaya baslama kararinin faiz oranlarina iliskin politikasiyla ilgili herhangi bir dogrudan sinyal amaci tasimadigini ifade etti.

Faiz oranlarinin artirilmasi konusunda sabirli olabileceklerini belirten Powell, ancak enflasyondaki gelismelere bir yanit verilmesi gerekirse tereddüt etmeyeceklerini vurguladi. Powell, arz darbogazlari ve yüksek enflasyonun gelecek yila kadar devam etmesinin beklendigine isaret ederek, enflasyonun gelecek yilin ikinci veya üçüncü çeyreginde düsmesinin beklendigini kaydetti.

Makroekonomik tarafta ise cuma günü açiklanacak ekim ayina ait istihdam raporu öncesi, özel sektör istihdamina iliskin bugün gelen veriler piyasa beklentilerini geride birakti.

Ülkede özel sektör istihdami, ekim ayinda 571 bin kisi artti. Piyasa beklentilerinin üzerinde yükselis gösteren özel sektör istihdaminin 400 bin artmasi öngörülüyordu.

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat disi endeksi de ekimde aylik bazda 4,8 puan artisla 66,7 degerine yükselerek rekor seviyeye ulasti.

Ülkede fabrika siparisleri ise eylül ayinda yüzde 0,2 artarak piyasa beklentilerinin aksine yükselis gösterdi.

Kaynak: AA