Gazprom Açiklamasi Gaz Fiyatlarinin Artmasina Neden Oldugumuz Suçlamalari Garip

Gazprom Export Baskani Elena Burmistrova: 'Rekor gaz fiyatlari Avrupa'da gaz talebinin düsmesine yol açiyor, bu da üretici ve tedarikçi olarak çikarlarimizla açikça çelisiyor'.

Rus enerji sirketi Gazprom Export'un Baskani Elena Burmistrova, Gazprom'un Avrupa'da gaz fiyatlarini artirdigi yönündeki iddialari "garip" buldugunu söyledi.

Amsterdam'da düzenlenen Flame enerji ve dogal gaz konferansina çevriçi olarak katilan Burmistrova, Gazprom'un Avrupali ??müsterilerine gaz ihracatini artirdigini ifade etti.

Burmistrova, Gazprom'un, Avrupa pazarini dengeli ve öngörülebilir olarak görmek istedigini belirterek, "Bu baglamda Gazprom'un eylemlerinin Avrupa'da gaz fiyatlarinin artmasina neden oldugu yönündeki suçlamalari duymak bizim için garip" ifadesini kullandi.

Gazprom'un düsük ya da rekor dogal gaz fiyatlariyla ilgilenmedigini vurgulayan Burmistrova, "Rekor gaz fiyatlari Avrupa'da gaz talebinin düsmesine yol açiyor, bu da üretici ve tedarikçi olarak çikarlarimizla açikça çelisiyor." diye konustu.

Burmistrova, yilin basindan bu yana AB'nin kendi gaz üretiminin 10 milyar metreküp düstügüne ve Avrupa pazarina LNG arzinin keskin bir sekilde azaldigina dikkati çekti.

Avrupa'da dogal gaz fiyatlari son 3-4 ayda keskin bir sekilde artti. 6 Ekim'de vadeli islemler, 1937 dolarla tarihi yüksek seviyeden islem gördü.

Uzmanlar, düsük depolama kapasitesinin, Rusya'dan gelen sinirli arzin ve Asya'daki yüksek LNG talebinin dogal gaz fiyatlarini artirdigini belirtiyor.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, 27 Ekim'de Gazprom'a Avrupa'daki yeralti depolama tesislerine pompalanan yakit miktarini artirma talimati verdi. Ardindan Avrupa'daki gaz fiyatlari düsmeye basladi.
Kaynak: AA