4 Latin Amerika Ülkesi Pasifik'te Balik Avlanmayan Koridor Olusturacak

Dört Latin Amerika ülkesi deniz kaplumbagalari, ton baligi, kalamar, çekiç basli köpekbaliklarini ve diger türleri koruma amaciyla Pasifik Okyanusu'nda genis bir koridor olusturmak için deniz rezervlerini genisleteceklerini duyurdu.

Ekvador'daki Galapagos Adalari ile Kolombiya'nin Malpelo Adasi ve Kosta Rika ve Panama sularindaki Cocos ve Coiba Adalari'ni birbirine baglayacak yeni deniz koridoru, göçebe deniz türlerini, her yil Dogu Pasifik'i ziyaret eden yüzlerce geminin balikçi filolarindan koruyacak.

Kosta Rika, Kolombiya, Panama ve Ekvador'un is birligi yapacagi projenin duyurusu, dünya liderlerinin karbon emisyonu hedeflerini ve diger çevre politikalarini tartismak için bir araya geldigi Iskoçya'nin Glasgow kentindeki BM Iklim Konferansi'nda yapildi.

Latin Amerika ülkeleri, iklim degisikligini ele almanin bir yolu olarak 2030'a kadar okyanuslarin ve kara alanlarinin yüzde 30'unu korumaya yönelik küresel girisime katkida bulunmaya çalistiklarini söyledi.

Kosta Rika Devlet Baskani Carlos Alvarado Quesada, "Dünyanin en degerli ekosistemleri arasinda yer alan Galapagos ve Cocos Adalari gibi ekosistemleri koruyacagiz." dedi.

Kolombiya Devlet Baskani Ivan Duque da yeni koridorun "Bati Yarim Küre'deki en büyük deniz koruma alani" oldugunu belirtti.

Panama Devlet Baskani Laurentino Cortizo ise "Iklim degisikligi hakkinda pek çok konusma duyduk, yerine getirilmeyen birçok taahhüt... Bu, güçlü bir eylem; ülkemizin ve dünyanin ihtiyaci olan da bu." ifadelerini kullandi.

Yeni koridor, endüstriyel balikçilik filolarinin sinirlari disinda olacak yaklasik 500 bin kilometrekarelik korunan alan olusturacak.

Kaynak: AA