Fransa, Ingiltere'ye Yeni Göç Anlasmasi Teklif Edecek

Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, Avrupa Birligi (AB) ile Ingiltere arasinda yeni göç anlasmasinin yapilmasi gerektigini belirterek, Fransa Basbakani Jean Castex'in yarin Ingiltere'ye yeni anlasma teklifini içeren mektup gönderecegini bildirdi.

Darmanin, göç konusunda düzenlenen toplantinin ardindan gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Mans Denizi'nin kiyisindaki Calais ve Dunkerque kentlerinde bulunan düzensiz göçmenlerin sadece yüzde 5'inin Fransa'da kalmak istedigini, yüzde 95'inin ise Ingiltere'ye gitmek istedigini aktardi.

Mans Denizi'nde yeni "dramlarin" yasanmasini engellemek için insan kaçakçilariyla mücadeleyi güçlendirileceklerini ifade eden Darmanin, bunun için görev yapan polislerin sayisinin ikiye katlanacagini ifade etti.

Darmanin, AB ile Ingiltere arasinda yeni göç anlasmasinin yapilmasi gerektigini vurguladi.

Düzensiz göçmenler için Ingiltere'ye yasal sekilde göç etmenin imkanlarinin bulunmasi gerektigine isaret eden Darmanin, Ingiltere'nin deniz yoluyla gelen düzensiz göçmenleri "geri itmesinin" kabul edilemez oldugunu dile getirdi.

Darmanin, Castex'in Ingiltere'ye yeni göç anlasmasini teklifini içeren mektup gönderecegini kaydetti.

Ingiltere ile AB arasinda "dengeli" ve tüm sorunlara çözüm saglayan anlasma istediklerini vurgulayan Darmanin, Fransa'ya iltica talebinde bulunanlarin sayisinin 150 bin, Ingiltere'ye talepte bulunanlarin ise 30 bin oldugunu belirtti.

Darmanin, Ingiltere'yi sorumluluklarini yerine getirmemekle suçlayarak, Mans Denizi üzerinde hava gözetimi yapmak üzere Avrupa Birligi (AB) Sinir Güvenligi Ajansi Frontex'e ait 1 uçagin ve Fransa'ya ait 2 helikopterin devreye girecegini kaydetti.

- Fransa ile Ingiltere arasindaki "göç krizi"

Mans Denizi'nde en az 27 düzensiz göçmenin hayatini kaybetmesinin ardindan yasanan göç krizi, Fransa ile Ingiltere arasinda gerginlige neden oldu.

Darmanin, dün yaptigi açiklamada, göç sorununda Ingiltere'ye "sorumluluklarini üstlenme" çagrisinda bulunarak, "Ingiltere, Avrupa Birliginden (AB) ayrildi ama dünyadan ayrilmadi. Ingiltere'nin iltica talebinde bulunan göçmenlere girisi saglamasi gerekiyor." ifadesini kullanmisti.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Ingiltere Basbakani Boris Johnson'un kendisine yazdigi mektubu Twitter'dan paylasmasina tepki göstererek Ingiltere'yi, düzensiz göç konusunu ciddiyetle ele almamakla suçlamisti.

Kaynak: AA