Birlesik Kafkas Dernekleri Federasyonundan Asimilasyon Iddialarina Tepki

Genel Baskan Yardimcisi Cemil Görücü: 'Çerkezler, hem imparatorluk döneminde hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunda asli unsur olmuslardir'.

Birlesik Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Baskan Yardimcisi Cemil Görücü, Çerkezlerin Türkiye'de asimile edildikleri iddiasina iliskin, "Çerkezler, hem imparatorluk döneminde hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunda asli unsur olmuslardir." dedi.

Görücü, Almanya menseli bir basin organinda yayinlanan belgeselde Türkiye'de Çerkezlerin asimile edildigi iddialarina iliskin, AA muhabirine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Çerkezlere her zaman birinci sinif vatandas olarak davrandigini söyledi.

1864 yilinda soykirima ugrayan, sürgün edilen Çerkez toplumunun Osmanli Imparatorlugu'na geldigini aktaran Görücü, "Çerkezler, hem imparatorluk döneminde hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunda asli unsur olmuslardir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken silah arkadaslarinin çogu Çerkezdir. Bundan dolayi Kut-ül Amare'de, Çanakkale'de, Sarikamis'ta, Kurtulus Savasi'nda her zaman canimizi, kanimizi verdik ve Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandasi olduk. Asimilasyon olayini kabul etmiyoruz." diye konustu.

Asimilasyon ifadesini kullanan Almanya'nin önce kendisine bakmasi gerektigini dile getiren Görücü, sunlari kaydetti:

"Almanya aynaya bakmali ve öyle degerlendirmede bulunmali. Siyasi gelismelerde bir karistiricilik vazifesi üstlenmis olabilir. Geleneklerimizi, göreneklerimizi, kültürümüzü yasatmak adina kurulan sivil toplum kuruluslari açisindan hiçbir sikintimiz yok. Ortaokullarda Adigece seçmeli ders olarak seçilebiliyor. Ayni zamanda Düzce Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesinde Çerkez Dili ve Kültürü bölümleri var, bunu hangi devlet veriyor? Türkiye Cumhuriyeti Devleti bizlere bu imkani sagladiysa Almanya önce kendine bir baksin. Türkiye'de birinci sinif vatandasin tüm haklarina sahibiz."
Kaynak: AA