TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu Baskani Yilmaz, Bingöl'de Partililere Hitap Etti Açiklamasi

'Amerika'da enflasyon yüzde 1,5 civarindaydi, yüzde 78'lere çikti. Avrupa'ya bakin 2 katina, 3 katina çikan var. Bizde yüzde 10'lar civarindan yüzde 20'lere yükseldi. Yani bu bize özel bir durum degil. Dünyada böyle bir egilim var' 'Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3 küçüldü. Dünya ticareti yüzde 89 düstü. Dünyada turizm, hizmet sektörleri çöktü adeta. Böyle bir ortamda dahi Türkiye geçen sene yüzde 1,8 büyümeyi basardi. G20 dedigimiz en büyük ekonomi ülkeleri arasinda Çin ile büyümeyi basaran tek ülke Türkiye oldu'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Cevdet Yilmaz, "Amerika'da enflasyon yüzde 1,5 civarindaydi, yüzde 7-8'lere çikti. Avrupa'ya bakin 2 katina, 3 katina çikan var. Bizde yüzde 10'lar civarindan yüzde 20'lere yükseldi. Yani bu bize özel bir durum degil. Dünyada böyle bir egilim var." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl'e gelen Yilmaz, Genç ilçesinde düzenlenen AK Parti Bingöl Il Baskanligi Genisletilmis Il Danisma Meclisi Toplantisi'nda yaptigi konusmada, 38 gün boyunca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2022 yili bütçesiyle ilgili görüsmeler gerçeklestirdiklerini belirtti.

Bu süre boyunca farkli parti gruplarindan konusmalar dinlediklerini dile getiren Yilmaz, demokratik bir ortamda birçok fikrin tartisildigini söyledi.

Yilmaz, art arda 20 bütçe yapmanin AK Parti Hükümetine nasip oldugunu ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yeni sistemin de 4. bütçesini yapmis olduk. Bu istikrar demektir. Bugün de sorunlar yok mu? Elbette var. Ama bugünle geçmisi mukayese etmek lazim. 1994, 1999, 2001 yilinda bu ülke bir kriz yasadi. Dünyada bir kriz, pandemi, dünyayi sarsan bir takim hadiseler yoktu o dönemde. Dünyada tabiri caizse güllük, gülistanlik yürüyordu isler, Türkiye'de sorun vardi. Türkiye o krizleri yasade ve agir bedeller ödedi. Son dönemde bütün dünyayi derinden etkileyen pandemi yasiyoruz. Küresel salgin diyorlar. En gelismis dedigimiz ekonomiler çok ciddi sikintilar içinde. Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3 küçüldü. Dünya ticareti yüzde 8-9 düstü. Dünyada turizm, hizmet sektörleri çöktü adeta. Böyle bir dönem yasadik, 2020 yilina baktiginizda. Böyle bir ortamda dahi Türkiye geçen sene yüzde 1,8 büyümeyi basardi. G20 dedigimiz en büyük ekonomi ülkeleri arasinda Çin ile büyümeyi basaran tek ülke Türkiye oldu."

- "Ihracatimiz 210 milyar dolari asmis durumda"

Bu yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerinin yavas yavas kalktigini kaydeden Yilmaz, "Dünyada da yüzde 6 civarinda bir büyüme bekleniyor. Bu sene de Türkiye'de beklenen büyüme yüzde 9'un üzerinde. Ihracatimiz, geçmise dönüp baktiginizda 210 milyar dolari asmis durumda. Yil sonunda bu rakam insallah 220 milyarlari asmis olur. Çok hizli bir sekilde ihracatimizda bir toparlanma, bir artis var. Geçen sene 170 milyar dolar civarindaydi." degerlendirmesinde bulundu.

Yilmaz, kurakliga ragmen tarim sektörünün büyümeye devam ettigini dile getirerek, Türkiye'de hizmet sektörlerinde ciddi canlanma ve büyüme, istihdamda da artis oldugunu aktardi.

"Geçen seneden bu yana baktigimizda 1 milyon 800 bin civarinda yeni is imkani olusmus insanlarimiz için. Dolayisiyla geçen sene de bu sene de dünyanin performansindan daha iyi performans gösteriyoruz. Basariyi neye göre ölçecegiz? Dünya ne durumda biz ne durumdayiz? Dünyada sorunlar yokken bizde krizler yasandi. Bugün dünyada derin krizler yasaniyor. 'Hiç etkilenmiyoruz.' diyebilir miyiz? Böyle bir sey olabilir mi? Mahallede bir yangin varsa sizin eviniz etkilenmez mi? Mutlaka etkilenir. Ama en az zararla bunu atlatiyoruz." ifadelerini kullanan Yilmaz, bunun da güçlü bir liderle saglandigini belirtti.

- Enflasyon artisi

Yilmaz, salginin tüm ülkeleri etkiledigine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Sanki dünyanin hiçbir yerinde bir sey olmamis sadece bunlar Türkiye'de yasanmis gibi anlatiyorlar ve bunu da yeni sisteme, hükümet politikalarina bagliyorlar. Pandeminin olumsuz etkilerini sanki yeni sistemin sonuçlariymis gibi aktarip böyle bir algi olusturmaya çalisiyorlar. Bu algiya bizim gelmememiz lazim, Yeni sistem, hizli, etkin, kararli mekanizmalar olmasaydi bugün bu pandeminin etkileriyle ugrasmaya çok daha büyük enerji harcardik, çok daha büyük bedeller öderdik. Bütün dünyada enflasyonda bir artis var. Amerika'da enflasyon yüzde 1,5 civarindaydi, yüzde 7-8'lere çikti. Avrupa'ya bakin 2 katina, 3 katina çikan var. Bizde yüzde 10'lar civarindan yüzde 20'lere yükseldi. Yani bu bize özel bir durum degil. Dünyada böyle bir egilim var."

Toplantiya, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, AK Parti Elazig Milletvekili Metin Bulut, Belediye Baskani Erdal Arikan, AK Parti Il Baskani Hasim Saglar, ilçe ve belde belediye baskanlari, AK Parti ilçe baskanlari ve partililer katildi.

Kaynak: AA