Kuyum Ticareti Yetki Belgesi Için Son Basvuru Tarihinin 31 Aralik 2021

Bilecik Ticaret Il Müdürü Sinasi Balta, Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan, kuyum ticareti hakkinda yönetmeligin Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdigini belirterek, Kuyum Ticareti Yetki Belgesi için son basvuru tarihinin 31 Aralik 2021 oldugunu bildirdi.

Kuyum Ticareti Yetki Belgesi Için Son Basvuru Tarihinin 31 Aralik 2021
Baskan Balta, açiklamasinda, “Yönetmelik, perakende kuyum ticareti ile istigal eden gerçek ve tüzel kisi tacirler ile esnaf ve sanatkarlari, kuyum ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesini, yenilenmesini ve iptaline iliskin usul ve esaslar ile kuyum ticaretine iliskin ilke, kural ve yükümlülükleri, bakanlik, yetkili idare ve ilgili diger kurum ve kuruluslarin görev, yetki ve sorumluluklarini kapsamaktadir” ifadelerini kullandi.

Baskan Sinasi Balta, yetki belgesini 10 gün içinde verilecegini söyleyerek, “Kuyum ticaretine iliskin yetki belgesi, kuyum isletmesinin bulundugu ildeki ticaret il müdürlükleri tarafindan yetki belgesinde aranan sartlari tasidigi anlasilan isletmelere basvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi (https://ktbs.ticaret.gov.tr/) üzerinden verilecektir. Yetki belgesi, her bir kuyum isletmesi için ayri ayri düzenlenecek ve devri yapilamayacaktir” ifadelerine dikkat çekti.

Ticaret Il Müdürü Balta, kuyum isletmesine yetki belgesi verilebilmesi için olmasi gereken unsurlari siralayarak, “Meslek odasina kayitli olunmasi, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunmasi ve yetki belgesi basvuru tarihi itibariyle vergi dairesine vadesi geçmis borcunun vergi borcunun bulunmamasi, meslek odasi ve vergi kayitlarindaki istigal konulari arasinda kuyum ticareti faaliyetinin bulunmasi, kuyumcunun veya kuyum isletmesinin tam zamanli çalisan en az bir personelinin kuyumculukla ilgili ‘Ustalik Belgesine’ sahip olmasi, kuyumcularin on sekiz yasini doldurmus olmasi, iflas etmemis veya iflas etmis olsa bile itibarinin yerine gelmis olmasi, kasten islenen suçlardan dolayi toplam bes yildan fazla hapis cezasina mahkum edilmemis veya devletin güvenligine, anayasal düzene ve bu düzenin isleyisine, milli savunmaya ve devlet sirlarina karsi suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karistirma, edimin ifasina fesat karistirma, suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama, terörizmin finansmani, kaçakçilik, haksiz mal edinme, kumar oynanmasi için yer ve imkan saglama suçlarindan hüküm giymemis veya ticaret ve sanat icrasindan hükmen yasaklanmamis olmasi sartlari aranacaktir” ifadelerini kullandi.

Yurt disindaki ögretim kurumlarindan mezun olanlarda ‘Ustalik Belgesi’ sarti aranmayacak

Baskan Balta, “Kuyumcularin, orta ögretim veya yüksek ögretim kurumlarinin kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarindan ya da bunlara denkligi kabul edilen yurt disindaki ögretim kurumlarindan mezun olmalari durumunda yetki belgesi verilmesinde aranan sartlarda belirtilen Ustalik Belgesi sarti aranmayacaktir” dedi.

Öte yandan Baskan Balta kuyum ticaretiyle ugrasan yetkililere seslenerek, “Kuyum ticaretiyle istigal edilen is yerinde baska bir ticari faaliyette bulunulmayacaktir. Kuyum isletmesi, kuyum niteligi tasimayan ürünleri is yerinde bulunduramayacak ve bu ürünlerin satisini yapamayacaktir. Hizmet verdigi kisileri yasa disi uygulamalara tesvik edemeyecektir. Bu Yönetmeligin yürürlüge girdigi tarih itibariyle faaliyette olan kuyum isletmelerinin, 31 Aralik 2021 tarihine kadar durumlarini Yönetmelige uygun hale getirerek yetki belgesi almalari gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA