Cumhurbaskani Erdogan, Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Türkmenistan ile ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çikartmak üzere gerekli adimlari atmak konusunda kararliyiz. Kara ve hava yolu tasimaciliginin yani sira enerji alanindaki is birligimizi gelistirmek amaciyla yapabileceklerimiz hakkinda görüs alisverisinde bulunduk' 'Tarihi ve kültürel ortakliga dayali stratejik is birligimiz çerçevesinde egitim, kültür, gençlik ve spor gibi beseri alanlardaki iliskilerimize yeni bir ivme kazandirma konusunda da hemfikiriz' '(Devlet Nisani) Bu ali nisana layik görülmem, ata yurdumuz Türkmenistan'a gerçeklestirdigim resmi ziyareti taçlandirmistir. Nisanin Türkiye Cumhurbaskani olarak sahsima tevcihi karsilikli saygi, anlayis ve ortak çikarlar temelinde her alanda gelisen iliskilerimizin somut bir tezahürüdür'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkmenistan ile ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çikartmak üzere gerekli adimlari atmak konusunda kararliyiz. Kara ve hava yolu tasimaciliginin yani sira enerji alanindaki is birligimizi gelistirmek amaciyla yapabileceklerimiz hakkinda görüs alisverisinde bulunduk." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan ve Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, Oguzhan Köskü'ndeki bas basa ve heyetler arasi görüsme ile anlasmalarin imza töreni ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Ata yurdu Türkmenistan'a gelmekten büyük bir bahtiyarlik duydugunu belirten Erdogan, Berdimuhamedov'a, "Kadirli Doganim" diye hitap ederek, nazik daveti ve gösterdigi misafirperverlik için tesekkür etti.

Türkmenistan'in bagimsizliginin 30. yil dönümünü tebrik eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin Türkmenistan'in bagimsizligini ilk taniyan ve Askabat'ta ilk büyükelçilik açan ülke oldugunu animsatti.

Kardeslik iliskileri çerçevesinde Türkmenistan'i ve basariyla sürdürdügü tarafsizligi desteklemeye devam edeceklerini bildiren Erdogan, "Kadirli Doganimi, 'gözlemci üye devlet baskani' sifatiyla ilk kez katildigi, Türk Devletleri Teskilati Zirvesi vesilesiyle kisa süre önce Istanbul'da misafir ettik. Türkmenistan'in da aramiza katilmasiyla aile fotografimiz tamamlandi. Türkmenistan'a bu vesileyle tekrar, 'Kardesler Meclisi'ne hos geldiniz diyorum." ifadelerini kullandi.

Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov ile gerçeklestirdikleri görüsmelerde, "kemik kardesligi"ne dayanan iliskileri tüm boyutlariyla ele aldiklarini söyleyen Erdogan, söyle devam etti:

"Ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çikartmak üzere gerekli adimlari atmak konusunda kararliyiz. Kara ve hava yolu tasimaciliginin yani sira enerji alanindaki is birligimizi gelistirmek amaciyla yapabileceklerimiz hakkinda görüs alisverisinde bulunduk. Tarihi ve kültürel ortakliga dayali stratejik is birligimiz çerçevesinde egitim, kültür, gençlik ve spor gibi beseri alanlardaki iliskilerimize yeni bir ivme kazandirma konusunda da hemfikiriz.

Bugün imzaladigimiz ortak bildiri, 9 maddeden ayni zamanda olusuyor, ve bu anlasmayla birlikte kardes Türkmenistan ile iliskilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik. Insallah yarin da Ekonomik Isbirligi Teskilati Zirvesi vesilesiyle Kadirli Doganim ile tekrar bir araya gelecegiz. Diger dost ve kardes ülke liderleriyle Teskilat çerçevesindeki is birligimizi nasil daha da ilerletebiliriz, bunlari da tek tek kendileriyle görüsme firsatini bulacagiz. Degerli Devlet Baskani, Kadirli Doganim Berdimuhamedov'a ve tüm Türkmen makamlarina misafirperverlikleri için sükranlarimi sunuyor, görüsmelerimizin ve imzaladigimiz belgelerin hayirlara vesile olmasini Rabbimden niyaz ediyorum."

- Türkmenistan Devlet Nisani takdimi

Basin toplantisinin ardindan Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov tarafindan Devlet Nisani tevcih edilen Cumhurbaskani Erdogan, Türkmenistan Devlet Isbirligi Nisani'nin tarafina tevcihinden dolayi onur duydugunu belirtti.

"Bu nisanla sahsima gösterilen teveccüh için yürekten tesekkür ederim." diyen Erdogan, "Bu ali nisana layik görülmem, ata yurdumuz Türkmenistan'a gerçeklestirdigim resmi ziyareti taçlandirmistir. Nisanin Türkiye Cumhurbaskani olarak sahsima tevcihi karsilikli saygi, anlayis ve ortak çikarlar temelinde her alanda gelisen iliskilerimizin somut bir tezahürüdür. Ülkelerimiz arasindaki dostluk ve karsilikli muhabbetin yeni bir sembolü olarak gördügüm bu nisanla kemik kardesligimiz bir kez daha perçinlenmistir." ifadelerini kullandi.

Nisanla kendine yüklenen vazifeyi büyük heyecan ve gururla yerine getirecegini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "Bu duygu ve düsüncelerle büyük bir serefle tasiyacagim Devlet Isbirligi Nisani'ni almaktan duydugum mutlulugu ifade ediyorum. Basta zati devletleri, Kadirli Doganim olmak üzere tüm Türkmen Doganlarima tesekkür ediyorum." dedi.
Kaynak: AA