Bakan Yanik'tan Basak Cengiz Cinayetiyle Ilgili Açiklama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, samuray kiliciyla öldürülen Basak Cengiz cinayetiyle ilgili görüntüleri sizdiran kisiler hakkinda suç duyurusunda bulunduklarini, görev ve sorumluluk ihmali olan kisiler varsa onlarla alakali da suç duyurusunu yapacaklarini söyledi.

Bakan Yanik'tan Basak Cengiz Cinayetiyle Ilgili Açiklama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Samsun ziyareti kapsaminda Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir’i ziyaret etti. Burada bakanlik ve yürütülen çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Yanik, Istanbul Atasehir’de samuray kilici ile öldürülen mimar Basak Cengiz olayinda kamuoyuna yansimamasi gereken görüntüleri sizdiran kisilerle ilgili açiklamada bulundu.

“Görüntüleri sizdiranlar hakkinda suç duyurusunda bulunduk”

Cinayet görüntülerinin sizmasi hakkinda konusan Bakan Yanik, “Siddetle mücadele noktasinda yasama kisminda yargi ile alakali biz ayni zamanda hak savunuculugu yapan bir bakanligiz. Siddet vakasi meydana geldiginde magdur ya da bir can kaybinda magdurun ailesi adina davalara müdahil oluyoruz. Davalari da dogrudan dogruya bir taraf olarak takip ediyor, faillerin hak ettikleri cezayi almalari içinde infazlarinin saglanmasi için de çabalarimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu devam edecek. Bu anlamda olabilecek tüm hukuki imkanlari; bunun son örnegi Basak Cengiz cinayeti. Hepimizi çok derinden yaralayan bir mesele. Orada sadece davaya bekleme asamasi degil ayni zamanda o görüntülerin hiç kamuoyuna sizmamasi, yansimamasi gereken görüntüleri sizdiranlar hakkinda suç duyurusunda bulunduk. Görev ve sorumluluk ihmali olan baska kisiler varsa onlarla alakali da suç duyurusunu yapacagiz. Davayi da ayrica takip edecegiz. Bir sekilde davaya müdahil olmak degil, o davanin gerçekten bir avukati olarak, müdafi olarak elimizden gelen her türlü çabayi bakanlik olarak siddet magdurlari lehine gösterecegiz ve gösterecegiz” dedi.



“Kurumlarimiza gelen kadinlarin yüzde 46’si siddetten korunmak için gelenler”

Bakanligin kurumlarina siginan kadinlarin yüzde 46’sinin siddetten korunmak için basvurduguna deginen Bakan Yanik, “Bir taraftan isin siddet ve siddetle mücadele kismini bir taraftan da kadinlarin ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda güçlenmeleri ile ilgili çalismalarimiz var. Kadinlara yönelik siddetle mücadele noktasinda bizim bakanlik olarak ana çalisma muhatabi biziz. Bununla ilgili 2 temel ayrim yapabiliriz. Birisi; yasal düzenlemelerin olusmasi, mevzuat olusmasi kapsamindaki çabalar. Geçmisten bugüne devam eden yasalar isin yasama tarafi. Öbür taraftan korunma ve bakim hizmetinin saglanmasi. Bunu da Siddeti Önleme ve Izleme Merkezi ile Kadin Konuk Evlerimiz, burada hem barinma hem de korunma ihtiyaci olan kadinlarimiza fiziki sartlari saglamis oluyoruz. Önümüzdeki süreçte ihtisasla çalismamiz devam ediyor. Yani bizim kurumlarimiza müracaat eden kadinlarimizin yaklasik yüzde 54’ü sadece barinacak yeri olmadigi için gelenler. Bunlar siddet gibi konulardan basvuranlar degiller. Bir sekilde akut bir dönem olusmus ve bir barinacak yere ihtiyaçlari var. Ama geri kalan kisim (yaklasik yüzde 46’si) siddetten korunmak için gelenler. Bunlarin da kendi içinde ayri gruplari var. Bir kismi daha hafif bir süreç takip ettigimizde normal hayatina dönebilecek ama bir kismi çok agir vakalar. Bunlar ciddi anlamda gizlilik içeren hayati tehlike altinda olan ve tümüyle izole ederek korumamiz gereken kadinlar ve çocuklar var. Dolayisiyla bu agir güvenlik tedbiri alinmasi gereken gruplari ayirarak digerlerini daha hafif sartlar içerisinde daha çabuk entegre olabilecekleri fiziki mekanlarda güvenlik tedbirini daha agir almamiz gerekenleri de ayristirarak bir çalisma yapiyoruz. Bunun için de pilot bölgelerde basladik devam ediyoruz” diye konustu.



“Kadin Kooperatifçiliginin Gelistirilmesi Projemizi çok önemsiyoruz”

“Siddete karsi mücadele ile sosyal ve ekonomik düzeylerinin arttirilmasi konusu önemli” diyen Yanik, ayrica bakanlik çalismalari hakkinda ise sunlari söyledi:

“Bunun için istihdam noktasinda onlara rehberlik yapiyoruz. Sosyal hayata, ekonomik hayata, siyasal hayata katilmalari noktasindaki engellerin ortadan kaldirilmasi ile ilgili çalismalar yapiyoruz. Kadin Kooperatifçiliginin Gelistirilmesi Projemizi çok önemsiyoruz. Basarili bir sekilde yürüyor. Burada egitim durumu ilkögretim düzeyinde olan ya da çok iyi olmayan herhangi bir sekilde istihdam bandina dahil olmamis ve ancak ev eksenli üretim yapabilen, nedir ev eksenli üretim; salça, tarhana, bulgur gibi temel seylerden bahsediyorum. Bunun disinda üretim kabiliyeti olmayan kadinlarimiza ev eksenli ürünlerini pazarlama ve bunu ekonomiye dönüstürme imkani sagliyoruz. Kooperatifçilik çalismamiz sonrasinda 400’ün üzerinde kooperatif kurulmasina destek olduk. Kooperatif üyelerinin sayisinin artmasina vesile olduk. Bu projeyi Ticaret Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligiyla birlikte yapiyoruz. 3 bakanlik ortak proje yapiyoruz. Oldukça küçük ev eksenli üretim yapan kadinlarimiz simdi ihracata basladi.

Bazi yerlerde ihracatlar yapiliyor. Ev temizligine gidip kazandigi 80 TL ile mantar üretimine baslayip, isletme kurmak için kredi bulunmasini isteyenler var. Buna benzer çok etkileyici ve güzel anlar var. Biz bunlarin koordinasyonunu, eksigini, bilgi ve tecrübe paylasimini kurumlarla isbirligi yaparak sagliyoruz. Biz bu anlamda finans saglayacak merkez degiliz. Kurumlarla isbirliklerini sagliyoruz.”
Kaynak: İHA