Sirnak'ta 101 Okul Kütüphaneye Kavustu

Sirnak’ta ’Kütüphanesiz okul kalmayacak’ kampanyasi kapsaminda 242 okulun kütüphanesi Sirnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapilmaya baslanirken, 101 okulun kütüphanesinin ise tamamlandigi belirtildi.

Sirnak'ta 101 Okul Kütüphaneye Kavustu
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde, Milli Egitim Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin destekleriyle baslatilan ’Kütüphanesiz okul kalmayacak’ projesi devam ediyor. Sirnak’taki 505 okuldan kütüphanesiz olan 242 okul için Sirnak, Cizre ve Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri kollari sivadi. Merkezde bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 52 ögrenci, 5 ögretmen ile 4 usta ögrenci kütüphaneleri kurmak için çalismalara devam ediyor. Kütüphanesiz 242 okuldan 101’inde kütüphaneleri tamamlandi. Geri kalan 141 okulun kütüphanesinin ise yil sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Sirnak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Vali Ali Hamza Pehlivan ile Milli Egitim Müdürü Ahmet Özdemir çalismalar hakkinda bilgi aldi. Vali Pehlivan, “Geçtigimiz ay Cumhurbaskanimizin esi Emine Erdogan’in himayelerinde, Milli Egitim Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tesrifleriyle ’Kütüphanesiz okul kalmayacak’ kampanyasi baslatilmisti. Bu kapsamda ülke genelinde kütüphanesi olmayan bütün okullarda en kisa süre içerisinde kütüphanelerinin yapilip ögrencilerimizin hizmetine sunulmasi hedefleniyor. Sirnak ilimizde de ’Kütüphanesiz okul kalmayacak’ projesi kapsaminda ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde 505 okulumuz bulunuyor. Bu 505 okulumuzun 263’ünde kütüphane mevcut. Geriye kalan 242 kütüphanesi olmayan okulumuz var. Bu konuda bakanligimiz bize 2.5 milyon civarinda bir kaynak tahsis etti ve bu kaynaklarin mesleki ve teknik Anadolu liselerimizde kullanilarak kütüphanelerin kurulumunun gerçeklestirilmesi planlandi. Ilk etapta 101 okulumuzda kütüphane kurulumunu gerçeklestiriyoruz. Bu ayin sonuna kadar 101 okulumuzun kütüphanesi, imalatlari bitirilecek. Montajlari yapilacak ve ögrencilerimizin, okullarimizin hizmetine sunulacak. Geri kalan 141 okulumuz için de çalismalar devam ediyor. Onlarla ilgili de seri bir sekilde imalatlar yapilacak ve yil sonuna kadar o okullarimizda da kütüphaneleri tesis edecegiz. Bununla birlikte ilimizde de ’Bir Kütüphane de Sen Kur’ kampanyasini baslatiyoruz. Hayirseverlerimizden, sivil toplum teskilatlarimizdan ve egitim paydaslarimizdan bu konudaki çalismalara ortak olmalarini rica ediyoruz. Ilimizin gerek merkez gerek ilçelerimizde bulunan hayirseverlerimiz, az önce zikretmis oldugumuz kalan 141 okulumuzda da kütüphanelerin en kisa sürede tamamlanmasi için lütfen katkilarini esirgemesinler. Bu kampanyayla birlikte kendilerinin istirak etmelerini rica ediyorum. Bu sekilde daha kisa sürede kütüphanelerimizin kurulumunu gerçeklestiririz. Bu konunun önemli bir boyutu da üretimlerin okullarimiz bünyesinde yapiliyor olmasidir. Hem Sirnak il merkezi hem Cizre hem Silopi’deki mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz fabrika gibi üretim yapiyor. Ayni ortamlari oralarda da görmek mümkün. Bu sekilde verilecek destekler temin edilecek materyallerle ögrencilerimiz, ögretmenlerinin usta ögreticilerinin nezaretinde bu üretimlerini gerçeklestiriyorlar. Hem becerilerini gelistiriyorlar hem de ekonomik kazanç elde ediyorlar. Ögrencilerimiz minimum 750- bin 500 TL arasinda kazanç elde ediyor. Bunu sadece bu kütüphane üretimi ile degil, bu okullarimizda sira üretimi de yapiliyor. Bu sene içerisinde 150’e yakin sira üretimi gerçeklestirildi.

Ve okulumuzun döner sermayesi 2 buçuk milyon TL civarinda bir ciro elde etti. 2 buçuk milyon TL’ninde bu kütüphaneler ile yapildigi düsünülürse burada da bir ekonomik döngü söz konusu oluyor. Çocuklarimiz mesleki becerilerini gelistiriyorlar, artiriyorlar. yeni seyler ögreniyorlar. Bir yandan da ekonomik kazanç elde ediyorlar. Tamda amacina uygun hedefler hayata geçirilmis oluyor. Kütüphanelerimizin okullarimiza hayirli ugurlu olmasini diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA