Vali Dagli Açiklamasi '3 Bin 500 Olan KADES Indirme Sayisi Bu Yil 29 Bine Ulasti'

SAMSUN – Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, kadinlara yönelik siddete karsi kolluk kuvvetlerinin en kisa sürede magdurlarin yanina ulastigi Kadin Destek Uygulamasi’ni (KADES) indirme sayisinin geçen yil 3 bin 500 oldugunu, 2021 yilinin ilk 10 ayinda ise bu sayinin 29 bine çiktigini söyledi.

Vali Dagli Açiklamasi '3 Bin 500 Olan KADES Indirme Sayisi Bu Yil 29 Bine Ulasti'
Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü kapsaminda Samsun Il Emniyet Müdürlügü tarafindan Cumhuriyet Meydani’nda bulunan Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Çadiri’nda program düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda kadina yönelik siddetin azaltilmasina yönelik farkindalik olusturulmasi amaciyla yapilan sinevizyon gösterisi izlenildi. Program, protokol konusmalari ve resim sergisinin gezilmesi ile devam etti.

“3 bin 500 olan KADES indirme sayisi bu yil 29 bine ulasti”

Programda konusan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, “Son dönemlerde maalesef kadina yönelik siddet ve aile içi siddet vakalarinda artislar yasanabilmekte. Bunlar medyadan da takip edilebiliyor. Ancak tarihimize baktigimizda bu durumun bambaska oldugunu görebiliyoruz. Bizim medeniyetimizde kadinin yeri en yücedir. Aile kavrami kutsaldir. Çocuklarin önemi ve degeri büyüktür. Insallah bunlari olmasi gereken konumlara oturtabilmek için de mücadelemizi hep birlikte yapacagiz. Birçok çalismanin yani sira KADES uygulamasini önemsiyoruz. Geçen yil Samsun’da 2020’de KADES uygulamasini indiren kadin sayimiz 3 bin 500 rakamindayken, bu yil 10 ay itibariyle 29 bin sayisina ulastirdik. Bu indirme sayisi için büyük bir basari ancak bununla yetinmeyecegiz. Kadinlarimizi ve çocuklarimizi olasi sikintilardan korumak için KADES uygulamasinin önemini anlatmaya devam edecegiz. Bu konuda bir seferberlik halindeyiz. Sadece siddet olayi degil, olasi bir sikintidan korumak için de özellikle kiz çocuklarimiza dönük önemli bir uygulama oldugunu biliyoruz. Uygulamada bir tusa basildigi andan itibaren aninda en yakin polis ekibi olay yerine ulasiyor. Polislerin tusa basildigi yere ulasma süresi 4-6 dakika arasinda oluyor. Bu da çok yadsinamaz ve kisa bir süre. Kadin konuk ve siginma evleri çalismamiz var. Samsun Büyüksehir Belediyesi bu konunun üstünde duruyor. 100 bin nüfustan fazla olan ilçelerimizde de benzer bir çalisma için büyüksehir belediyemiz ile çalisiyoruz” dedi.



“KADES tek tusla siddetin karsisinda, kadinlarin yanindadir”

Programda KADES uygulamasinin önemine deginen Samsun Il Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ise, “Kadin, ailenin ve toplumun en temel ögesi hatta öznesidir. Bu nedenle kadina yönelik siddet insanliga yapilmis bir ihanettir. Bu nedenle her nerede olursa olsun kadinlar bizim annelerimiz, eslerimiz, kardeslerimiz ve kiz evlatlarimizdir. Kadinlar siddete degil, hürmete layik olanlardir. Il Emniyet Müdürlügü olarak kadinlarimizin siddete maruz kalmamalari adina dün oldugu gibi bugün ve yarin da tüm imkanlarimizla var gücümüz ile kadinlarimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Bu amaçla siddete maruz kalmis ya da kalabilecek kadinlarimizin en kis sürede yanlarinda olabilmemiz için KADES uygulamasinin telefona indirilmesini istiyoruz. KADES tek tusla siddetin karsisinda, kadinlarin yanindadir” diye konustu.

Program konusmalarin ardindan çadirda bulunan resim sergisinin gezilmesi ile sona erdi. Programa ayrica Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Ondokuz Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Cumhuriyet Bassavcisi Mehmet Sabri Kiliç, Samsun Il Milli Egitim Müdürü Murat Yigit, Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç ve protokol üyeleri katildi.

Kaynak: İHA