Muhalif Kürtler, Kiz Çocuklarini Savastirmak Için Kaçiran YPG/PKK'ya Tepki Gösterdi

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye'nin Haseke ilinde 15 yaslarindaki 3 kiz çocugunu silahli kadrosuna katmak için kaçiran terör örgütü YPG/PKK'yi kinadi.

ENKS'den yapilan yazili açiklamada, SDG adini kullanan YPG/PKK'nin Suriye'de isgal ettigi bölgelerde silahli kadrosuna katmak için yüzlerce çocugu kaçirarak ailelerinden kopardigi belirtildi.

Açiklamada, "Kürt Ulusal Konseyi olarak SDG'nin (21 Kasim'da) kiz çocuklari kaçirmasini en sert sekilde kiniyoruz." denildi.

Çocuk haklarinin korunmasi için Birlesmis Milletler (BM) ve insan haklari örgütlerinin göreve çagrildigi açiklamada, örgüte destek veren uluslararasi koalisyon güçlerinden YPG/PKK'nin paravan kurulusu SDG'ye baski yapmasi talep edildi.

YPG/PKK'li teröristler, "çocuk savasçi" kadrosu için 21 Kasim'da Haseke'nin Amuda ilçesinde 2006 dogumlu Hediyye Abdürrahim Anter, Evin Celal Halil ve Ayana Idris Ibrahim'i kaçirarak alikoymustu.

Daha önceki dönemlerde de Haseke'de çok sayida çocugu kaçirarak zorla silahli kadrosuna katan YPG/PKK'li teröristler, agustosun basinda 13 yasindaki Simaf Muhammed Salih Osman ile 16 yasindaki Ahed Abdülgani Emin'i, 23 Agustos'ta da 16 yasindaki Muhammed Ibrahim Cafer ile 13 yasindaki Vail Adnan Ibrahim'i alikoymustu.

YPG/PKK, kaçirdigi çocuklari Haseke'deki sözde egitim kamplarina götürüyor.

- YPG/PKK'nin, çocuklari "savasçi" olarak kullanmasi raporlara yansimisti

Terör örgütü YPG/PKK'nin çocuklari savastirmasi, ABD Disisleri Bakanliginin 26 Haziran 2020'de yayimladigi "2020 Insan Kaçakçiligi Raporu"nda da yer almisti.

Raporda, "YPG, Suriye'nin kuzeybatisindaki siginma kamplarindan 12 yasindaki kiz ve erkek çocuklarini bile zorla silah altina almaya ve kullanmaya devam etti." ifadesine yer verilmisti.

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Konseyi, 16 Ocak 2020'de yayimladigi raporda, YPG/PKK'li teröristlerin, Suriye'de çocuklari savasçi olarak kullandigina dair yeni bulgulari paylasmisti.

BM Genel Sekreteri'nin "silahli çatismalarda çocuklar" konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba, 29 Haziran 2019'da, BM Cenevre Ofisi'nde bir araya geldigi YPG/PKK elebaslarindan "Mazlum Abdi" kod adli Ferhat Abdi Sahin ile "örgütün bünyesindeki çocuk savasçilari birakmasi için" eylem planina resmi törenle imza atmisti.

Sonrasinda bu durumun son bulduguna iliskin BM veya diger uluslararasi kurumlarca herhangi bir rapor yayimlanmadi.

Kaynak: AA