Kibris'in Fethinin 450. Yili Sempozyumu Sona Erdi

Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin Kibris’in 450. Yili Kutlama Platformu ile birlikte gerçeklestirdigi “Kibris’in Fethi’nin 450. Yili Uluslararasi Sempozyumu” sona erdi. 3 gün süren sempozyumun sonuç bildirgesinde siyaset üstü ulusal bir dava olan Kibris’la ilgili olarak kurum ve kuruluslarin katilimiyla bütüncül bir bakis açisiyla ortak çalismalar yürütülmesi ve Kibris davasinin daha genis platformlarda anlatilmasi gerektigine dikkat çekildi.

Kibris'in Fethinin 450. Yili Sempozyumu Sona Erdi
22-24 Kasim tarihleri arasinda Antalya Büyüksehir Belediyesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Türk Ocaklari Antalya Subesi, Kibris Türk Kültür Dernegi, Türk Hava Kurumu Antalya Subesi, Çam Limani Akademi, 450. Yil Platformu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi, AKSAN ve diger sivil toplum örgütlerinin isbirliginde Kibris Fethinin 450. Yili uluslararasi Sempozyumu düzenlendi.

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliginde, Edebiyat Fakültesi Bumin Kaan Konferans Salonu’nda gerçeklesen uluslararasi sempozyumda 3 gün boyunca 12 oturum yapildi ve 50’ye yakin bildiri yayinlandi.

Sonuç bildirgesi açiklandi

Kibris’ta antik çaglardan günümüze kadar geçen sürece iliskin birçok konu basliginin ele alindigi sempozyumun sonunda 8 ana maddeden olusan sonuç bildirgesi açiklandi. Bildirgeyi sempozyumun düzenleme ve yürütme kurulunda görev yapan Prof. Dr. Hüseyin Çelik paylasti. Sonuç bildirgesinde, sempozyumda farkli ülke ve üniversitelerden gelen katilimcilarin tarih, siyasi tarih, arkeoloji, uluslararasi iliskiler, ekonomi, hukuk, güzel sanatlar, güvenlik, mimari, jeoloji ve edebiyat alanlarinda bildiriler sundugu ifade edildi.

Yeterli arastirma yapilmiyor

Bildirgede ayrica, Kibris tarihinin Türkiye’de yeterince bilinmedigi, 1955-1974 sürecinde yasanilan Rum mezalimi unutularak, 1974 sonrasinda ortaya çikan bir sorun seklinde yaygin bir kanaat bulundugu belirtilerek, Kibris konusu ile ilgili olarak üniversitelerde yeterli bilimsel doygunlukta arastirma yapilmadigina, Türkiye’de oldugu gibi, KKTC’de de üniversitelerde Kibris Tarihi ile ilgili bir ders bulunmadigina dikkat çekildi. Sempozyum boyunca sunulan bildirilerden Kibris Adasi’nin tarihin hiçbir döneminde bir Yunan hakimiyetinde olmadigi sonucu çiktigina vurgu yapildi.

Tavsiyelerde bulunuldu

Sonuç bildirgesinde konuyla ilgili uzmanlarin ve bilim insanlarinin farkli platformlarda Kibris Davasi’ni anlatmasina imkan ve zemin hazirlanmasi, Türkiye Cumhuriyeti çerçevesinde daha önce oldugu üzere Kibris’tan Sorumlu Devlet Bakanligi gibi bir birimin kurulmasi ve KKTC ile esgüdüm içerisinde çalismasi, özellikle son dönemde dijital teknoloji ve sosyal medyanin gücü kullanilarak KKTC aleyhinde ortaya çikan bilgi kirliligi, kara propaganda, besinci kol faaliyetleri ve psikolojik algi operasyonlarina müdahale edecek alt yapinin uzman akademisyenler araciligiyla gerçeklestirilmesi yönünde de tavsiyeler yer aldi.
Kaynak: İHA