Bakan Soylu, Kadina Yönelik Siddete Karsi Mücadele Koordinasyon Kurullari Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Sahayi biraz daha baskilayarak kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve sikayet egilimini arttirmayi basarmali ve yeni olaylarin, magduriyetlerin, birtakim acilarin önüne geçmeliyiz'.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, kadina yönelik siddetle mücadeleyle ilgili, "Sahayi biraz daha baskilayarak kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve sikayet egilimini arttirmayi basarmali ve yeni olaylarin, magduriyetlerin, birtakim acilarin önüne geçmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, 81 ilin valisinin katilimiyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) düzenlenen Kadina Yönelik Siddete Karsi Mücadele Koordinasyon Kurullari video konferans toplantisina katildi.

Bakan Soylu, burada yaptigi konusmasina, aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadele konusunda gelinen durumu, alinan önlemleri gözden geçirmek için "25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Uluslararasi Mücadele Günü" vesilesiyle bir araya geldiklerini ifade ederek basladi.

15 Kasim itibariyla bu yil 251 kadin cinayetinin islendigini, geçen yilin tamaminda bu sayinin 268 oldugunu aktaran Soylu, "Bu yili sayi olarak geçen yilin üstünde kapatacagimiz anlasiliyor fakat olumlu olan gelisme su ki son bes-alti yildir asagi dogru, kanal seklinde bir inis var. Bu yil da düsüs kanalinin içinde kalacagimiz görülüyor ancak burada, söz konusu olan istatistik rakamlar degil, insan cani oldugu için, bu meseleye özellikle bu önümüzdeki bir ayda hizli sekilde vaziyet etmemiz lazim. Arkadaslarimiza da buradan sunlari ifade etmek istiyorum. Sahayi biraz daha baskilayarak kamuoyunun dikkatini çekecek programlarla, etkinliklerle, özellikle ihbar ve sikayet egilimini arttirmayi basarmali ve yeni olaylarin, magduriyetlerin, birtakim acilarin önüne geçmeliyiz." diye konustu.

Kadina karsi siddeti bir insanlik meselesi olarak gördüklerine ve bir can kaybina bile tahammüllerinin olmadigina dikkati çeken Soylu, "Elektronik kelepçe izleme merkezi kurduk, bin kelepçe kapasitemiz var, Türkiye’de su an aktif 296 kelepçe var, süresi tamamlanan kelepçe uygulamasi sayisi da 501. Yani toplam 800'e yakin kelepçe karari verilmis, uygulanmis veya uygulaniyor. Bu noktadan hareketle koruyucu önleyici tedbir kararlarinin, kelepçe kararlarinin sayisini arttirma gayret içinde olmamiz gerektigini düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Italya'nin baskenti Roma'da Akdeniz Parlamenterler Asamblesince (PAM) Kadin Acil Destek Uygulamasi'na (KADES) verilen ödülü animsatan Soylu, söyle konustu:

"Önemli bir fayda elde ettigimiz KADES'in tanitimina muhakkak agirlik vermek lazim. Gelen ihbarlarin yarisi, gerçekten tehlike içeren ihbarlar. Dolayisiyla bu programin indirilip kullanilmasi hususunda arkadaslarimizin gayreti istirham ediyoruz. Tanitim faaliyetlerinde özellikle vurgulanmasi gereken hususlardan birisi, KADES'in sadece siddet magduru olan ya da ihtimali olan kadinlarimiz tarafindan degil tüm kadinlarimiz tarafindan indirilmesinin gerekliligidir. Buradaki kastimiz sudur: Hayatin akisi içinde öngörülemeyen durumlarla karsilasabilirler veya bir baska kadinin basina gelen bir siddet olayina taniklik edebilirler, dolayisiyla burada da siddeti hizlica kolluk birimlerine bildirme ve birimlerin müdahale etmesini temin etme imkani bulabilirler."

Risk degerlendirme ve analiz çalismalarinin daha dogru yapilabilmesi amaciyla olusturulan "Aile Içi ve Kadina Karsi Siddet Olaylari Kayit Formu"nun önemine deginen Soylu, "1 Subat 2021 itibariyla ülke genelinde uygulanmaya baslayan bu formun doldurulmasi, islenmesi, bize önemli bir yol haritasi sunmaktadir. Bunun da kayit edilmesi, islenmesi ile ilgili etkinin ne oldugu ile ilgili, görüs ve öneriler de bakanlik merkez birimlerine iletilmelidir." dedi.

2021-2025 yillari arasini kapsayan kadina yönelik siddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Plani'ni hazirladiklarini belirterek yetkililere seslenen Soylu, sunlari kaydetti:

"4. Ulusal Eylem Plani'nda yer alan kamuda topyekun seferberlik, egitim ve farkindalik, koruyucu ve önleyici hizmetler, adalete erisim, verilerin yorumlanmasi ve analizi baslikli 5 ana hedefin gereklerinin yerine getirilmesi hususunda gayretlerinizi bekliyoruz. Bu açidan il ve ilçelerimizdeki ilgili tüm kurum ve kuruluslarin tam bir koordinasyon ve is birligi içerisinde hareket etmesi, gücümüze güç katacaktir."
Kaynak: AA