Sinoplu Balikçilara 60 Tane Pinger Dagitildi

“Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunmasi için AB-Türkiye Sivil Toplum Isbirliginin Güçlendirilmesi (ConCeta) Projesi" kapsaminda, Sinoplu balikçilara 60 adet pinger dagitildi.

Sinoplu Balikçilara 60 Tane Pinger Dagitildi
Bir restoranda gerçeklesen toplantida açiklamalarda bulunan Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydin, "Conceta projesiyle; Karadeniz, Baltik Denizi ve Kuzey Denizi’nde yasayan deniz memelileri türlerinin yönetimi için sivil toplum kuruluslari (STK) arasinda Türkiye, Romanya, Almanya ve Danimarka’daki AB politikalari ve mevzuati uyarinca güçlü, derin ve sürdürülebilir bir sivil toplum diyalogu gelistirilmesine yönelik, bilgi, deneyim ve en iyi uygulamalarin transferi ile güçlü, derin ve ikili alisverisler ile sürdürülebilir is birligi gelistirmek ve artirmak için Karadeniz’de yasayan deniz memelilerinin korunmasi ve balikçilik üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için çalismalar, yapmaktadir. Projeyle, kiyi balikçilarinin avlanmak için denize attiklari aglara takilarak hem kendi canlarini kaybeden yunuslari kurtarmak hem de zaten zor sartlar altinda geçinen balikçilarin aglarinin parçalanmasi suretiyle ugradiklari ekonomik kayiplarin ortadan kaldirilmasi hedeflenmistir. Bu amaçla Romanya, Almaya ve Türkiye’den uzmanlardan olusan bir ekiple, sürdürülebilir balikçilik yöntemleri, arastirmalar, uygulamalar ve deneysel çalismalar yapilarak gelistirilmeye çalisilmaktadir. Bu çalismalarda Akustik çaydirici diye tabir edilen ses sistemleri balikçi aglarina takilarak yunuslarin aglara yaklasimlarina engel olabilecek bu cihazlar, Karadeniz’deki deniz memelilerinin davranis biçimlerine uygun hale getirilmeye çalisilmaktadir. Bu yöntem halen dünya genelinde gelistirilmekte oldugundan, biz de dünya ile es zamanli olarak Karadeniz’de yasayan ve besin zincirinin önemli bir halkasi olan deniz memelilerinin eko sistem içerisindeki yerlerinin korunmasina ve geleneksel yöntemlerle balikçilik yapan dar gelirli kiyi balikçilarin ugradiklari ekonomik zarari en aza indirerek sürdürülebilir eko sistem için bu olumsuz döngünün, kirilmasi çalismalarina devam etmekteyiz. Bu nedenle Almanya’dan ithal ettigimiz 60 adet PAL (Pinger; akustik çaydirici) cihazlarinin kiyi balikçilarina dagitimi için bir araya gelindi ve cihazlarla ilgili bilgiler aktarildi. Balikçilara bu cihazlarla yapilan avcilik sonuçlarinin degerlendirilebilmesi için formlar dagitildi ve yaklasik 5 ay sürecek olan deneysel çalismalar bu toplanti ile baslatilmis oldu. Bu toplanti sonrasi, Sinop ve Karadeniz kiyi balikçiligi sorunlarinin çözümü, koruma altinda olan ve nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan Deniz memelilerinin (Yunuslar) yasatilmasi ve korunmasi adina önemli kazanimlar elde edilmesi hedeflenmistir” dedi.

Gerçeklesen toplantiya Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydin’in yani sira, Su Ürünleri Mühendisi Prof. Sabri Bilgin, Sinop Abali Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ömer Tuncer ve balikçilar katildi.

Proje; Sinop S.S.Abali Köyü Su Ürünleri Kooperatifi insiyatifinde, Sinop Valiligi, Il Özel Idaresi, Sinop Üniversitesi, Romanya MareNostrum dernegi ve Almanya Tunien Üniversitesi uzmanlarinca hazirlandi.
Kaynak: İHA