Ispanya'daki Metal Isçileri Protestolari 2. Haftasinda Siddetlenerek Devam Ediyor

Ispanya’nin Cadiz kentinde maas zammi isteyen metal isçileri tarafindan düzenlenen protesto gösterileri 9. gününde binlerce kisinin katilimiyla devam ediyor. Metal isçileri, sokaklarda çöp konteynirlari ile barikatlar kurarak polisle çatisirken, polis ekipleri de sert müdahalede bulundu. Isçi sendikalari ise, maas zammina iliskin isveren dernekleri ile 5. kez bir araya geldi.

Ispanya'daki Metal Isçileri Protestolari 2. Haftasinda Siddetlenerek Devam Ediyor
Geçtigimiz hafta Ispanya’nin Cadiz kentinde sendikalar ve isverenler arasinda maas anlasmasina iliskin müzakerelerin durdurulmasi üzerine sendikalarin metal isçilerine çagrisi üzerine baslayan maas zammi protestolari 9. günüde siddetlenerek devam ediyor. Cadiz kentinde bugün sabahin erken saatlerinde yine sokaklara inen binlerce metal isçisi, kent sokaklarinda çöp konteynirlari ile barikatlar kurarak polisle çatisti. Polis ekipleri, protestoculara yürüyüs izni vermeyerek cop, biber gazi, plastik mermi ve panzerler ile sert müdahalede bulunurken, polisin olaylara müdahale için panzer kullanmasi ülkede tepkilere neden oldu. Ispanya hükümeti 2. baskan yardimcisi Yolanda Diaz yaptigi açiklamada, polisin metal isçilerine müdahale etmek için panzer kullanmamasi gerektigini bildirerek, isçilerin suçlu olmadiklarini ve yasal yollarla haklarini aradiklarini ifade etti.



"Isveren derneklerine bugün bir teklifte bulunacagiz"

Ispanya’nin Endülüs bölgesindeki Cadiz kentinde düzenlenen protestolar 2. haftasina girerken, isçi sendikalari ve isverenler maas zammi konusunda bugün 5. kez bir araya geldi. Taraflar arasinda ise henüz bir anlasmaya varilamazken, issizlik oraninin yüzde 24’e ulastigi belirtilen Cadiz kentinde bugünkü protesto öncesi isçi sendikalari tarafindan açiklamada, "Isveren derneklerine bugün bir teklifte bulunacagiz, teklifi masaya koyacagiz ve oradan ayrilacagiz. Verecegimiz teklifi imzalamak için güçleri yettiginde bizi arayabilirler" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Ispanya’da enflasyon orani, enerji maliyetlerinin de etkisiyle, yillarin en yüksek seviyesine ulasmisti. Ülkede geçtigimiz Ekim ayinda enflasyon seviyesinin yüzde 5,5 seviyesine ulasmasi üzerine ücretleri sabit kalan birçok vatandas, duruma karsi tepki göstermisti. Yüzlerce vatandasin issiz kaldigi Cadiz kenti, yüzde 23’lük issizlik orani ile Ispanya’nin en yüksek issizlik oranina sahip kenti olmustu.
Kaynak: İHA