Rusya Ile Moldova Arasinda Dogal Gaz Krizi

Rusya’ya ait enerji sirketi Gazprom, Moldova’ya ait Moldovagaz’dan alacaklarin tahsil edilmemesi durumunda ülkeye dogal gaz sevkiyatinin durdurulacagini açikladi.

Rusya Ile Moldova Arasinda Dogal Gaz Krizi
Rusya’ya ait enerji sirketi Gazprom, Moldovagaz’a geçmis dönem alacaklarinin ödenmesi için ihtar çekerek, Moldova’nin borçlarini ödememesi durumunda 48 saat içerisinde ülkeye dogal gaz sevkiyatinin durdurulacagini belirtti.

Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Moldova tarafinin ödeme yapmamasi nedeniyle hayal kirikligina ugradiklarini aktardi.

Kis döneminde Rusya’nin alacak talebi ve gaz kesme tehdidi üzerine Moldovagaz yöneticileri, Rus tarafiyla aksam saatlerinde bir görüsme yapti. Moldovagaz Yönetim Kurulu Baskani Vadim Chevan yaptigi açiklamada, sirketin ödeme yapamamasinin nedeninin artan enerji fiyatlarindan olusan fark oldugunu ifade ederek, yarina çözüm üreteceklerini açikladi.

Chevan, "Gazprom tarafindan bir ihtar aldik ve sorunun çözümü üzerinde çalisiyoruz. Bugün bu konu denetleme kurulu toplantisinda ele alindi. Ekim ayindan kasim ayinin ortalarina kadar dolar kuru üzerinden bir fark olustu" dedi.

Konunun çözümü için Moldova hükümetinden mali destek beklediklerini ifade eden Chevan, "Moldovagaz olarak kisa sürede bir kredi alamayacagimiz için hükümete mali destek basvurusunda bulunduk" ifadelerini kullandi.

Yarin hükümet temsilcileri ile bir araya geleceklerini aktaran Chevan, Moldova enerji sirketi Energocom tarafindan kendilerine bir fon saglanabilecegini ve bu açigin bu sekilde sübvanse edilebilecegini belirtti.

Kaynak: İHA