Iyi Huylu Prostat Büyümesinde Altin Standart Tedavi Açiklamasi Holep

Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi Bashekimi ve Üroloji Uzmani Prof. Dr. Faruk Yencilek: 'HoLEP, iyi huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi girisim gerektiren bu grup hastalarda da uygulanabilen yöntemdir' 'Her boyutta prostat bu yöntemle endoskopik (kapali) olarak tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemle prostatin idrar akisini engelleyebilecek tüm kisim çikarilabildigi için özellikle ciddi derecede büyümüs hastalarin tedavisi için de önemli bir seçenektir'

Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi Bashekimi ve Üroloji Uzmani Prof. Dr. Faruk Yencilek, prostat hücrelerinin büyümesi (BPH) tedavisinde kullanilan Holmium Lazer Prostat Tedavisinin (HoLEP) ulastigi teknolojiyle birlikte bugün altin standart tedavi yöntemi haline geldigini belirterek, hastalarda minimum kanama riski ve yatis süresinin kisalmasi ile benzer yöntemlere göre çok daha hizli bir iyilesme sagladigini belirtti.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, yas ile birlikte vücutta olusan hormon dengesizligi nedeniyle prostat hücrelerinin büyümesi (BPH) dünyada ve Türkiye'de erkeklerin en sik karsilastigi sorunlar arasinda yer aliyor. Istatistiklere göre bu sorun, 51 ila 60 yas arasindaki tüm erkeklerin yaklasik yarisi ve 80 yasin üzerindeki erkeklerin yüzde 90'ini etkiliyor.

- Kullanilan lazerin gücü artti

Açiklamada görüslerine yer verilen Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi Bashekimi ve Üroloji Uzmani Prof. Dr. Faruk Yencilek, özelikle yasam süresinin uzamasiyla birlikte iyi huylu prostat büyümesinin çok daha genis bir popülasyonu etkileyen bir sorun haline geldigine isaret etti. Yencilek, BPH tedavisinde kullanilan Holmium Lazer Prostat Tedavisinin (HoLEP) ulastigi teknolojiyle birlikte bugün altin standart tedavi yöntemi haline geldigini belirterek, sunlar aktardi:

"HoLEP yöntemi 1990’lardan günümüze dek kullaniliyor ancak o dönemde bir takim çekinceler nedeniyle çok yayginlasmadi. Yöntemin ilk kullanildigi zamanlarda lazerin enerjisi düsüktü. Enükleasyon bugüne yakin derecede basariliydi ancak kanamanin kontrolü açisindan bugünkü gibi yüksek bir basari yoktu. Zamanla lazer teknolojisi gelisti ve lazerin gücü artti. Böylece koagülasyon dedigimiz kanamayi kontrol etme gücü de artirildi. Bunun sonucunda da son 10 yilda bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika’da yaygin olarak kullanilarak prostat tedavisinde yeni altin standart olarak görülmeye baslandi."

- Prostati ciddi derecede büyümüs hastalarin tedavisinde önemli seçenek

Iyi huylu prostat büyümesinin 60 yasin üzerindeki erkeklerin yaklasik yüzde 40’indan fazlasinda ortaya çikan idrar zorlugunun en önemli nedeni oldugunu hatirlatan Yencilek, üstelik yas arttikça durumun daha da kötülesebildigini vurguladi.

HoLEP’in iyi huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi girisim gerektiren tüm hastalara uygulanabilen bir yöntem oldugunun altini çizen Yencilek, “Gerçeklestirilen ilaç tedavilere ragmen sikintilari devam eden hastalarda cerrahi gündeme gelebilecegi gibi, idrar yapma problemleri siddetli olan grupta da ilk seçenek olarak akla gelmektedir. HoLEP, iyi huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi girisim gerektiren bu grup hastalarda da uygulanabilen yöntemdir. Her boyutta prostat bu yöntemle endoskopik (kapali) olarak tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemle prostatin idrar akisini engelleyebilecek tüm kisim çikarilabildigi için özellikle ciddi derecede büyümüs hastalarin tedavisi için de önemli bir seçenektir." ifadelerini kullandi.

Yencilek, kullanilan diger yöntemlerde ancak 90 ml‘ye kadar olan prostatlarin ameliyat edebildigine isaret ederek, “90 ml üstü prostat büyümelerinde açik ameliyatlar önerilmektedir. Ancak her boyutta prostat büyümelerinde uygulanabilen HoLEP, 150 gram üzerindeki prostat büyümelerinde ilk tercih edilen yöntem olmalidir." uyarisinda bulundu.

- Tekrarlama riski çok düsük

HoLEP ameliyatinda kullanilan lazer enerjisinin etkiledigi doku derinliginin çok az olmasindan dolayi hasta açisindan da önemli kazanimlari oldugunun altini çizen Yencilek, “Dolayisiyla prostatin disinda seyreden ve ereksiyonu (sertlesmeyi) saglayan sinirleri etkilemez ve islem sonrasi cinsel islev bozuklugu gibi sorunlar da gözlenmez. Idrar tutmayi saglayan sfinkter adi verilen yapi HoLEP ameliyatiyla müdahale edilen bölgenin disinda kalip korundugu için de islem sonrasi idrar kaçirma gibi problemin de önüne geçilmesi saglanir. Sonuçta, idrar akisi aninda iyilestirmesi, hastanede kalis süresinin kisa olmasi, kan sulandirici ilaç kullanirken, ameliyat olabilmeye imkân saglamasi ve tekrar prostat ameliyati gereksiniminin çok düsük olmasi gibi kazanimlariyla birlikte hasta dostu bir yöntem oldugunu söylemek mümkün." bilgisini verdi.

- Kisa sürede günlük yasamina dönebiliyor

Yencilek, HoLEP ameliyati sonrasinda hastanin 1-2 hafta içinde gündelik yasamina dönebildigini aktararak, “Bu yöntemde ameliyat idrar kanalindan bir endoskopla girilerek gerçeklestirilir. Herhangi bir kesi yapilmadigi için de hasta günlük yasama çok hizli dönebilir. Isine baslayabilir, otomobil kullanabilir. Ancak bu süre zarfinda agir cisimleri kaldirmaktan, cinsel ve agir fiziksel aktivitelerden kaçinmak gereklidir. Bir baska noktanin daha altini çizmem gerekirse, Iyi huylu prostat büyümesi sorunu yasayan hastalarda kullanilan HoLEP için bir yas siniri bulunmuyor." açiklamasinda bulundu.

- BBH’de kanser riski bulunmasa da erkekler rutin kontrollerine devam etmeli

Bu yöntemin ayrica, ameliyat sonrasinda prostat dokusunun patolojik yönden analiz edilmesi imkânini sagladigini hatirlatan Yencilek, bunun da olasi kanser riskini minimize etmek adina önemli oldugunu belirtti.

Yencilek, bilinenin aksine iyi huylu prostat büyümesinin kansere dönüsemeyeceginin de altini çizerek sunlari aktardi:

"Prostatin bilimsel olarak 4 anatomik bölgesi bulunmakta. Ancak pratikte anlatmak için 2 bölgeden söz ediyoruz: Iç ve kabuk bölgesi. Daha iyi anlasilmasi için prostati bir portakala benzetirsek içindeki meyve kismi ve kabugu. Iyi huylu prostat büyümesi prostatin iç kismindan, kanser ise dis kismindan gelisir. Bunu bilmek su açidan önemli: Iyi huylu prostat büyümesi nedeniyle ameliyat geçirenler prostatini aldirdiklari için artik takibe gerek olamadigi gibi yanlis bir kaniya variyorlar. Oysaki bu kani son derece yanlis. Iyi huylu prostat büyümesi için yapilan ameliyatlarin hepsinde prostatin kabuk kismi yerinde birakilir, iç kismi bosaltilir. Dolayisiyla kabuk kisminda kanser gelisme riskinin devam ettigi akildan çikarilmamali, rutin yillik prostat muayenesine devam edilmelidir."
Kaynak: AA